Dolar 32,3355
Euro 35,2046
Altın 2.246,80
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

14. Uluslararası Kapadokya Sanat Çalıştayı yapıldı

Uçhisar Karlıkevinde, 20 – 28 Ocak 2017 tarihleri arasında 14 ülkeden 20 sanatçının katıldığı 14. Uluslararası Kapadokya Sanat çalıştayı yapıldı.

14. Uluslararası Kapadokya Sanat Çalıştayı yapıldı
Aksaray Anadolu AŞ
31 Ocak 2017 23:49

Uçhisar Karlıkevinde, 20 – 28 Ocak 2017 tarihleri arasında 14 ülkeden 20 sanatçının katıldığı 14. Uluslararası Kapadokya Sanat çalıştayı yapıldı.

Resim, Heykel, Seramik, Grafik ve Geleneksel sanatlar alanında bir çok eserin sanat dünyasına kazandırıldığı bu çalıştayda yerli ve yabancı sanatçılar karşılıklı ilişkiler sonrasında büyük bir sevgi ve kültür köprüsü oluşturmuşlardır.

‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamına gelen Kapadokya’ da zaman geçmişle bugün arasında gidip gelirken, bu coğrafya Nevşehir, Aksaray, Kırşehir ve Kayseri’ye kadar Orta Anadolu’da geniş bir alana yayılmış, geçmişten bugüne bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış büyük bir mozayık gibidir. Kapadokya’nın karlarla kaplı peri bacalarından ve derin vadilerinden oluşan bu masalsı coğrafyasından ilham alan sanatçılar, paletlerden ve fırçalardan damlayan boyalarla, yoğurdukları seramik çamuruyla, hazırladıkları ebruların rengarenk çiçeklerinde bu atmosferde adeta bir renk cümbüşü oluşturmuşlardır.

Organizasyon ve ev sahipliğini Uçhisarda bulunan Karlık Evi’nin üstlendiği 14. Uluslararası Kapadokya Sanat Kampı, kültürlerin ve sanatın Kapadokya ile bütünleşmesini amaçlamaktadır. Karlıkevi butik otelin sahibi ve LÖSEV destekçisi olan Eczacı Abdullah Şen ‘Uluslararası Sanat Buluşması’ projesiyle ülkeler arası büyük bir kültür köprüsüne 14. kez imzasını atarak, ülkemiz adına oldukça önemli bir etkinliğin mimarlığını üstlenmiştir. Bir çok kez Karlıkevinde şahsımın da davet edildiği ve eserlerimin sergilendiği bu Çalıştaylarla ülkemiz sanatının, kültürünün, turizminin tanıtımı ve geliştirilmesi adına büyük bir misyonun yerine getirildiğine inanıyorum. Sanatçıların ihtiyaç duyacakları ve kendilerini evlerinde hissettirecek huzur ortamının sağlandığı, bu işletme ticari bir işletme olmasına rağmen her türlü ticari kaygıdan uzak büyük ve etkin bir görevi yerine getirmektedir. Burada çalışan personelin kusursuz hizmetleri, hoş görülü ve sımsıcak gülüşleri herkesi etkilemekte ve kucaklamaktadır. Çalıştaya katılan tüm sanatçıların Kapadokya gezileri de dahil olmak üzere yemek, konaklama ve sanatsal malzemelerin sağlandığı bu eşi benzeri olmayan ortam, sanatsal çabayla birleşerek kültür hazinemize değerli eserler katmaktadır. Burada hem sanatçılar, hemde Lösemi tedavisi gören ve iyileşme evresinde olan bu çocuklar Kültürler arası etkileşim ve kurulan dostluk bağları ile kenetlenmektedirler. Daima güzel fikirleri, duygu ve düşünceleri gerçekleştirebilmek için birbirleri ile ve çevrelerindeki her türlü nesneyle etkileşerek, sanatsal eylemde bulunan biz sanatçılar böyle bir ortamı sunduğu ve kusursuz organize ettiği için sonsuz minneti bir borç biliriz.

Bu önemli sanat çalıştayı gerek ülkemizin tanıtımı açısından gerekse kurulan kültürel birliktelikler açısından büyük öneme haizdir. Çalıştaya katılan sanatçılarımızın görüşleri de gerçekleştirilecek yeni projelere ve kültürel birlikteliklere bir dayanak olacaktır.

Çalıştayın onur konuğu olan Konya Selçuk Üniversitesinden Prof.Dr. Mezahir Ertuğ AVŞAR (Azerbaycan) çalıştayla ilgili şu ifadelerde bulundu: Abdullah Şen beyefendi Sanat Çalıştayı için yabancı sanatçıları çağırmam konusunda bana bir teklifte bulundu. Azerbaycan(iki kişi), Gürcistan(2kişi), Özbekistan, Gagavuzya(1 kişi), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (iki kişi), ve Tataristan’dan sanatçılar davet ettim. Bazı sanatçılar yol ve masraflar nedeniyle gelemediler. Abdullah Bey, hem dinlenme, hem Kapadokya bölgesini gezip görüp tanıma ve sanat kampı çalışmaları için bizlere her türlü imkanı sağlamaktan geri kalmadı. Çalıştay’da bulunan tüm sanatçı arkadaşlar böyle samimi bir ortamda bulunmaktan ve eser üretmekten çok memnun kaldılar. Kapadokya gezisi kapsamında ilk üç gün Ürgüp, Göreme, Avanos ve Çavuşin gibi bölgede bulunan önemli tarihi yerler gezildi ve tanıtıldı. Memleketimizin her yeri güzel ama Kapadokya’nın ayrı bir güzelliği var. Sanatçılarımız bu Çalıştayda en az bir veya iki çalışmayı tamamlayıp öyle ayrılacaklar. Karşılıklı ilişkilerin çok sıcak geçtiği bu Çalıştayın sonuçları da oldukça başarılı olacak. Çünkü bu karşılıklı ilişkilerle memleketimizi, zengin kültürümüzü, tarihimizi ve sanatımızı tanıtmayı amaçladık. Benim ayrıca ülkemizde huzur ortamımızı bozmak isteyenlere iletmek isteğim bir mesajım var. İnsan olun ve insanca yaşayın. Masumları öldürmek katletmek, her şeye en başta insan hayatına büyük saygısızlık olur. Haklı tepkimizi biz sanatçılar her yerde dile getiriyoruz. İnsanımızla birlikte doğamıza ve tarihimize de sahip çıkalım koruyalım. Bu memleket bize Atalarımızdan emanettir. Canımız pahasına olsa emanete hıyanet etmek olmaz. Azerbaycan’dan gelen bir Türk olarak, bu ülke bütün Türk Dünyasının göz bebeğidir. Bugün dünya üzerinde üç yüz milyonun üzerinde Türk var. Dünden gelen güçlü Türk Devlet geleneğimiz var ve bu yüzden bir taşını bile yerinden oynatamazlar. Bu gelenekte vatan için sonuna kadar savaşma ve mücadele geleneğimizde yer almaktadır. Sözlerimi noktalarken, sanat için huzurlu bir ortam gerekiyor. Biz sanatçıların eserlerinin temelinde sevgi barış ve huzur var.

Tatyana AGABABAYEVA (Azerbeycan)

Bu sempozyuma davet edildiğime çok memnun oldum. Türkiye bizim için bir zengin kültür ve tarih mekanıdır. Bu mekanı gelip görmek ve onu resmetmek beni çok mutlu ediyor. Karlıkevinde kendimizi huzurlu ve dinç hissediyoruz. Bölgedeki tarih, sanat ve doğa bizi çok etkiledi. Bu organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

İnna Kostina

Kapadokya Bölgesi bende öyle bir etki bıraktı ki, şu anda uçmak için kanatlara ihtiyacım var. Tüm bölgeyi bir kuş gibi kanatlanıp uçmak ve seyretmek istiyorum. Bölgedeki tarih ve mitolojik konular üzerinde çalışmak istiyorum. Özellikle Umay kuşunu konu almak istiyorum. Zaten kendimi de burada bir Umay Kuşu gibi hissediyorum. Bu organizasyonu gerçekleştirenlere ve beni bu mekana davet edenlere yürekten teşekkür ediyorum. Kapadokya bölgesinden ayrılırken kalbimin bir parçası olan bu sanat eserimi burada bırakıp gideceğim.

Kete BASILASHVILI (Gürcistan)

Kapadokya bölgesinde ilk defa bulunuyorum ve burada olmaktan çok memnunum. Bu mistik mekanda tamamıyle sevgi ve ruh hakim. Bu ortamda sıcak, samimi ve sevgi dolu hissettiren Mezahir Ertuğ Avşar hocama ve Abdullah Şen beyefendiye teşekkür etmek istiyorum. Karlıkevi çok sıcak bir ortam ve burada kendimi bir yabancı, bir konuk gibi değil adeta evimde gibi hissediyorum. Burada kendi evimdeki sıcaklık var. İnsanlar çok samimi, nazik ve ümitli. Buraya yakında tekrar geleceğim. Bu çalıştay benim için çok ilginç ve heyecan vericiydi. Çok kaliteli insanlarla tanıştım ve arkadaşlıklar kurdum, dolayısıyla bu birlikteliklerin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Görür görmez aşık olduğum bu yerde, böylesi sıcak ortamı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Grafik Tasarımcı Prof. Refki GOLLOPENI (Kosova)

Kapadokya Sanat Kampında şu anda kendimi inanılmaz harika hissediyorum. Kapadokya rüya ile gerçek arasında çok güzel bir yer ve gelecekteki sanat çalışmalarım için bana ilham veriyor. Burada Türk sanatçılarla ve bazı Türk Üniversitelerindeki akademisyen sanatçılarla çok yararlı iş ilişkileri oluşturduk ve paylaşımlarda bulunduk. Özellikle gelecekte sanatçılarımız ve öğrencilerimizle birlikte çok farklı projelerde, çalıştaylarda ve sergilerde birlikte olmayı, çalışmayı istiyor ve bu birliktelikleri çok önemli buluyorum. Türk ve Kosovalı sanatçıların kurmuş oldukları bu işbirliği ve iyi ilişkiler açısından çok mutluyum. Karlıkevine en içten dileklerimi iletiyorum.

Nino GOGOLISHVILI (Gürcistan)

Kapadokya’da ilk defa bulunuyorum ve burada bulunan tüm sanatçılar tekrar buraya geri dönmeliler. Ben sonbaharda ve yazın Uçhisara ve Kapadokya bölgesine tekrar gelmek istiyorum. Çalıştay bir çok yönlerden benim için çok ilginçti. İç mekan olarak ta çalıştayın gerçekleştiği Karlıkevinin, otantik, yaratıcı ve hoş bir tadı var. İç ve dış ortamlar burada bulunan tüm sanatçıların ruhuna ilham vermektedir.

Bizleri davet eden Sayın Abdullah Şen Bey, çok ilginç ve nazik bir insan. Bu nedenle tüm sanatçılar bu mekanda kendi evlerinde gibi hissediyorlar. Abdullah Bey’le ilgili bir kaç sözle minnetimi ifade etmek istiyorum. Lösemi tedavisi bitmiş yada bitmekte olan çocuklara büyük bir sevgiyle yaklaşarak yardım ediyor. Kendisine sağlık ve başarı diliyorum. Tüm sanatçılar bu platformda yeni yöntemler ve teknikler ortaya koydular. Bunun karşılıklı etkileşim bağlamında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dedi.

Bu güne kadar kutlu bir görevi yerine getiren gönüllü kültür elçimiz ve Lösev destekçisi Abdullah Şen Beyefendinin mimarlığını üstlendiği ve gelenekselleşerek Kapadokya’da düzenlenen Uluslararası Sanat Çalıştaylarının geniş katılımlı olarak her yıl tekrar etmesi ve bir çok sponsorun bu kültür hazinemizin gelişmesine katkıda bulunmasını can-ı gönülden dilerken başta Abdullah Şen Beyefendiye ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Sanatçı Listesi

Alsu IVSUPOVA (Tataristan)
Elena HAKVERDİ (Azerbeycan)
Fatma Elvin ÖZTÜRK (İzmir)
Gordana VINCIC (İsveç)
Hasan Hosein NEJAD (İran)
Inna KOSTINA (Azerbeycan)
Kete BASILASHVILI (Gürcistan)
Maja DIMITROVA (Özbekistan)
Nino GOGOLISHVILI (Gürcistan)
Refki GOLLOPENI (Kosova)
Samar Mohamed Hussien Saleh (Mısır)
Snegana MELNYK (Ukrayna)
Şenol ÖZDEVRİM (Kıbrıs)
Tatyana AGABABAYEVA (Azerbeycan)
Telgozieva Gulmira KUDAYBERGENOVNA (Kazakistan)
Toya AKPINAR (Kıbrıs)
Viladimir TEMKOV (Makedonya)
Ekrem KADAK (Onur Konuğu)
Mezahir AVŞAR (Onur Konuğu)
Oğuz DEMİR (Onur Konuğu)
Yeliz HAMURİŞÇİ (Nevşehir)

Haber: ASÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu DAVUN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.