Dolar 32,3412
Euro 35,1262
Altın 2.241,33
BİST 8.895,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

30 Ekim’de telefonlara dikkat!

30 Ekim 2016’da Türkiye’nin zaman dilimi değişecek. Bakanlar Kurulu’nun yaz saati ve kış saati uygulamasını sona erdirmesinin ardından utc+2’den utc+3 zaman dilimine 30 Ekim tarihinde geçilecek. Böylelikle yılda iki kez saatler değişmeyecek. Ancak telefonlarda sorun yaşanabilir. İşte yapmanız gerekenler!

30 Ekim’de telefonlara dikkat!
Aksaray Anadolu AŞ
28 Ekim 2016 19:43

Türkiye’de bu yıl kış saatine geçmek için saatleri bir saat geri alınmıyor. Ancak bu pazar (30 Ekim) gününe dikkat etmek gerekiyor. Bunun sebebi de akıllı telefonlar ve bilgisayarlar başta olmak üzere birçok cihazın otomatik saat ayarlara sahip olması. Güncellenmeyen işletim sistemleri ve yazılımlar yüzünden pazar günü saatiniz bir saat geri alınmış olarak uyanabilirsiniz.

Sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre 50 milyon mobil cihaz, pazar günü saatini otomatik olarak 1 saat geri alacak. Bu sorun için iletişim operatörleri şebeke ve baz istasyonlarında saati güncel tutarak önlemlerini alıyor. Ancak işletim sistemleri ve cihaz üreticilerinin saatlerde güncelleme yapması gerekiyor.

Windows işletim sistemli bilgisayar ve sunucularda ise güncellemelerin yapılması halinde ise saatler doğru ayarda korunacak.

SAYAÇLARA AYARLAMA

Diğer taraftan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik sayaçlarıyla ilgili düzenlemeye gitti. EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, elektrik tüketimini ölçme amaçlı tesis edilen elektronik sayaçların 30 Ekim 2016 Pazar günü, daha önceden programlandığı gibi kendisini otomatik olarak bir saat geri alacağı hatırlatılarak,

“Söz konusu durum üç zamanlı tarife üzerinden elektrik tüketen tüketiciler düşünüldüğünde; sayaç saati ile gerçek saat arasında bulunan bir saatlik fark gündüz, puant ve gece zaman dilimlerinde birer saatlik kaymalara ve üç zamanlı tarife dilimlerine göre tüketimlerini belirleyen bu tüketicilerin yanılmasına sebep olacaktır” denildi.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMIŞTI

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştı. Ayrıca, güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla tüm yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi de yürürlükten kaldırılmıştı.

TELEFON SAATİNİ AYARLAMAYI SAKIN UNUTMAYIN

Kış saati uygulamasına geçiş sırasında mutlaka Android ve iPhone’larda saat ayarı yapmanız gerekiyor.

iPhone için;

Ayarlar > Genel > Tarih ve Saat > bölümüne girin. Ardından “Otomatik Ayarla” özelliğini devredışı bırakın ve manüel olarak saatini geri alın.

Android için;

Ayarlar > Tarih ve Saat bölümüne girin. Yeni ekranda yer alan “Otomatik tarih ve saat” ile “Otomatik saat dilimi” ayarlarını pasif konuma getirin ve manüel olarak saatini geri alın.

SAATLER NEDEN GERİ ALINIYORDU?

Başta AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke yaz saati ve kış saati uygulamasını kullanıyor. Bunun birincil sebebi elektrik tasarrufu sağlamaktı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.