Dolar 32,3401
Euro 35,1148
Altın 2.238,24
BİST 8.791,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

5’inci Ulusal Kentsel ve Çevresel Sorunlar ve Politikalar Kongresi

5’inci Ulusal Kentsel ve Çevresel Sorunlar ve Politikalar Kongresi
Aksaray Anadolu AŞ
19 Ekim 2018 21:30

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, şehrin ve ülkenin kentsel ve çevresel alanlarda yaşadığı sorunlara, kalıcı özellikleri olan kongrelerle dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi.

– Bir Kamyon Toprakla Dört Adet Fidan Yetiştiriliyor –

“5’inci Ulusal Kentsel ve Çevresel Sorunlar ve Politikalar Kongresi” açılış töreninde konuşan Rektör Şahin, bu kongrede kent ve çevreye dair hemen her konuda bildirilerin sunulduğunu kaydetti. Kongrenin temellerinin 2009 yılında atıldığını anımsatan ASÜ Rektörü, “Hocaların Hocası Prof. Dr. Ruşen Keleş’le bu konuyu 2009 yılında istişare ettikten sonra, tüm üniversitelerdeki kent ve çevre kürsülerine birer mektup yazdık ve kongrenin nasıl olması gerektiğini sorduk. Bugün beşinci kongreyi düzenliyoruz. Sayın Hocamız Prof. Ruşen Keleş, ilk günden beri bizlerin hep yanında oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi. Kongrenin üçüncü kez ASÜ ile ilişkilendirildiğini söyleyen ve kalıcı olması için gayret gösterdiklerini belirten Prof. Şahin, kampüs içindeki ağaçlandırma çalışmalarına değindi. Kampüs zemininin -yaklaşık yarım metreden itibaren- tuzlu su ile kaplı olduğunu ve bu durumun ağaçlandırma çalışmalarını oldukça zorladığını kaydeden ASÜ Rektörü, “Zemindeki tuzlu suyu drene etme imkânı yok. Çünkü suların tahliye edildiği kanal, kot olarak kampüsten daha yukarıda bulunuyor. Ama zorluklara rağmen ağaçlandırma çalışmalarından en yüksek verimi almaya gayret ediyoruz. Bunu da dışardan toprak çekerek yapmaya çalışıyoruz. Yapay bir alana, yana kök salan fidanlar dikiyoruz. Bir kamyon toprakla dört adet fidan yetiştirebiliyoruz. Bu konuda başlattığımız ‘Acil Toprak Aranıyor!’ kampanyamız devam ediyor. Başladığımız noktaya göre şu anda çok daha iyi bir yerdeyiz. Daha da iyi olmak için gayretlerimiz devam ediyor” dedi.

– Toplumsal Sorunların Büyük Çoğunluğu Kent Kökenli –

Türkiye’de kent ve kırsal alan nüfus oranlarının -yarım yüzyıl öncesine kıyasla- tersine dönüğünü ve kentsel nüfusun yüzde 90’ın üzerine çıktığını söyleyen Kent Bilimci Prof. Dr. Ruşen Keleş, yakın gelecekte dünya nüfusunun üçte ikisinin kentlerde yaşıyor olacağını vurguladı. Toplumsal sorunların büyük çoğunluğunun kent kökenli olduğunun bilindiğine de dikkat çeken Prof. Keleş, “Ne yazık ki; kentleşmenin, toplum, ekonomi ve çevre değerleri açısından oluşturduğu sorunları, sağladığı yararlardan daha küçük boyutlara indirmeyi başarabilmiş değiliz. Bu nedenle kentleşmenin, daha uzunca bir süre güncel ekonomik, siyasal ve yönetsel sorunlarımız arasında yer alacağı kuşkusuzdur. Bütün bu sorunların tartışılması ve çözüm yollarının aranmasıyla yetinilmeyip, düşüncelerin ve önerilerin kitaplaştırılarak kalıcı duruma getirilmesi önemli bir kazanç olacaktır” dedi.

– Sorunlar, Bütünsellik İlkesinden Kopuk Şekilde Çözülemez –

Kentlerin, parçası oldukları toplumun olumlu ya da olumsuz bütün özelliklerine sahip kurumlar olduğunu ifade eden Prof. Ruşen Keleş, kentlerin sorunlarına çözüm bulmanın ve kentsel yerleşmeleri uygarca yaşanabilecek ortamlar yapabilmenin, -bir bütün olarak- toplumun genel tarihsel özelliklerinden ve güncel sorunlarını oluşturan yapısal etmenlerinden yola çıkmayı zorunlu kıldığını söyledi. “Bütünsellik İlkesi” çerçevesinde, kentsel ve çevresel sorunlardan hiç birini, toplumun genel ekonomik ve çevresel özelliklerinden kopuk bir biçimde çözümlemeye imkân olmadığını kaydeden Prof. Keleş, “Bütünsellik yalnızca konular ve sektörler açısından değerlendirilemez; bu, coğrafi konum ve zaman açısından da özenle dikkate alınması gereken bir kuraldır” dedi. Kongrenin gerçekleşmesine imkân sağlayan ASÜ Rektörü Şahin ve çalışma arkadaşlarına takdirlerini sunan Prof. Ruşen Keleş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetimler, Kentleşme, Kent Tarihi, Sürdürülebilir Kentleşme, Kentli Hakları, Çevre Sorunları, İklim Değişikliği, Göç ve Sığınmacı Sonuçları… Bunlar ve benzeri diğer konular dünya ve Türkiye açısından önem arz etmektedir. Kongrede, Türkiye ve dünyadan sorunlara dikkat çekileceği gibi Aksaray’ın yaşadığı kimi problemlere de değinilecektir. Bu durum ASÜ’nün, bulunduğu kentle yakınlaşma gereğini kavramış olmasının bir göstergesidir.”

– Kongre Anısına 60 Adet Fidan Dikimi Yapıldı –

Plaket takdiminden sonra ASÜ Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyeleri bir konser icra etti. Hemen ardından da, Sosyal Yaşam Merkezi’nin arkasında hazırlanan alana, katılımcılarla birlikte 60 adet fidan dikildi. Fidan dikme töreninde “Acil Toprak Aranıyor!” kampanyasına katkı maksadıyla Trabzon’dan getirilen yaklaşık 10 kilogramlık toprak da kullanıldı. Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, fidan dikme etkinliğini, kongrenin somut bir çıktısı olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Üç gün sürecek olan 5’inci Ulusal Kentsel ve Çevresel Sorunlar ve Politikalar Kongresi’nde, 8 eşanlı oturumda, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen akademisyenler, çeşitli konularda bildiriler sunacak..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.