Dolar 32,3347
Euro 35,1658
Altın 2.244,39
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Ahilik Haftası Aksaray’da düzenlenen törenle kutlandı

Kutlamalar mehter takımı eşliğinde yapılan yürüyüş ile başladı..

Ahilik Haftası Aksaray’da düzenlenen törenle kutlandı
Aksaray Anadolu AŞ
25 Mayıs 2016 01:03

Kent Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başlayan programa Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Jandarma Komutanı Albay Levent Ölmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Aksaray Valisi Şeref Ataklı, kutlamalarda yaptığı konuşmasında Ahiliğin kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan; ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu söyledi.

Ahiliğin ortaya koyduğu temel ilke ve prensiplerin yüzyıllar boyunca esnaf ve sanatkârlar ile Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve klavuz olduğunu belirten Vali Ataklı : “Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük güvenilirlik, herkesin hak ve hukukuna saygı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmak ahiliğin en önemli kurallarıdır. Günümüz sosyal ve ticari hayatını düzenleyen birçok kural aslen ahilik kültüründen izler taşımaktadır’ dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise konuşmasında, Ahilik kültürünün Osmanlı’yı Osmanlı yapan 4 temel esaslardan bir tanesi olduğunu söyledi.

Ahilik geleneğinde Ahi Evran tarafından konulan prensip ve düsturların her esnafın kendi hayatında uyguladığı şeyler olduğunu belirten Yazgı; “Eline, beline, diline hakim olmak.Hangi meslekte olursa olsun Ahilik Kültürünü benimsemek ve yaşamak en önemli şeylerden bir tanesidir ’diye konuştu.

Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan ise Ahilik teşkilatının meslekte, sanatta ve ticarette doğruluğu, dürüstlüğü, yardımlaşmayı ve dayanışmayı hep ön planda tutmayı amaçlayan bir örgütlenme olduğunu söyledi.

Aksaray Üniversitesi Halk Oyunları ekiplerinin gösterisi, Ahilik ile ilgili şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece giren öğrencilerin eserlerini okumasının ardından, Vali Şeref Ataklı ve Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ile Aksaray’da 45 yıldır terzilik mesleğini yapan Ahilik Kutlama Komitesi tarafından örnek gösterilerek yılın Ahisi seçilen Ramazan Yılmaz’a Şed kuşatılarak Ahi Cübbesi giydirildi.

Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verildiği tören, mehter takımı gösterisi ve geleneksel Ahi Pilavı ikramı ile sona erdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.