Dolar 32,3352
Euro 35,1602
Altın 2.243,23
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Aile toplumun küçük devletidir

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, son zamanlarda gençler üzerinde oynanan oyunlardan birisinin de, aile kurma noktasından onlara yapılan dikteler olduğunu vurguladı.

Aile toplumun küçük devletidir
Aksaray Anadolu AŞ
24 Mart 2017 23:56

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, son zamanlarda gençler üzerinde oynanan oyunlardan birisinin de, aile kurma noktasından onlara yapılan dikteler olduğunu vurguladı.

– 35-40’lı Yaşlarda Evlenmeyi Düşünen Bir Nesil Var –

Aile Çalışmaları ve Uygulama Merkezi, “Aile Medeniyeti” konulu bir konferans düzenledi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Şahin, gençlerin üzerinde oynanan oyunlardan birisinin de, aile kurarken onlara yapılan dikteler olduğunu söyledi. 35-40’lı yaşlarda evlenmeyi düşünen bir neslin olduğuna dikkat çeken Şahin, “Üniversiteyi bitireceksiniz, yüksek lisansı bitireceksiniz, doktorayı bitireceksiniz, akademik kadro alacaksınız… Sonra kişi 35 yaşına gelmiş. Yani artık 35-40’lı yaşlarda evlenmeyi düşünen bir nesille karşı karşıyayız. Bir diğer sorun ise çizilen aile fotoğrafı. Türkiye’de 1930’lu yıllarda yollarla alakalı bir kanun vardı. Bu kanun, eğer altı çocuğunuz varsa bedeni olarak yol yapım çalışmasına katılmaktan sizi muaf tutuyordu. Neredeyse bütün siyasal partilerin ya da aileyle alakalı kurumların broşürlerindeki resimlerde anne, baba, erkek ve kız kardeş var. Çocuk sayısının iki ile sınırlandığı bir aile tablosu çiziliyor. Buna dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

– Boşanmaların Yüzde 97’sinin Sebebi Geçimsizlik –

Aile Çalışmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sümeyra Bilecik ise ailenin, bireylerin ilk sosyalleştiği alan olması hasebiyle, ilişki kurma biçimlerinin, davranış kalıplarının, sevgi ve muhabbetin hissedildiği ilk ortam olduğunu söyledi. Bu duygulardan yoksunluğun, birey ve toplumlar için pek çok sorunu beraberinde getirdiğine değinen Bilecik, “Bugün evlere baktığımızda, eski aile yapısının, geleneksel izlerin büyük bir hızla silindiğini, evlerdeki ortak alanların giderek azaldığını, herkesin kendi odalarına çekildiği bir iletişimin tercih edildiğini görmekteyiz. Günümüzde boşanmaların yüzde 97’si geçimsizlik nedeniyle yaşanıyor. Bu boşanmaların yüzde 39’u evliliğin ilk beş yılında, yüzde 21’i ise 6-10 yılları arasında gerçekleşiyor. Bu istatistikler, aileyle ilgili sorunlara eğilme ve çözümler üretmeye bizleri teşvik etmektedir. Merkez olarak, bu hususa dair bir dizi etkinlik gerçekleştirdik ve süreç içerisinde çalışmalar devam edecek” dedi.

– Din, Ailenin Temel Değerlerini Belirleyen Kurumdur –

Yapılan açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Saffet Köse, “Aile Medeniyeti” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ailenin bir toplumun en değerli kurumu olduğunu kaydeden Köse, “Aile, o toplumun küçük devletidir, devlet de o toplumun büyük ailesidir. Bu nedenle aile ile alakalı sorunlar, bir toplumun en küçük ferdinden en tepe noktasındaki insanına varıncaya kadar herkesi ilgilendirir ve herkesi etkiler” dedi. Aile ile alakalı yaşanan sorunların tüm dünyanın meselesi olduğunu, her yerde konuşulduğunu ama aileyi özüne ve kendi kurallarına yöneltecek tedbirlerin alınamadığını dile getiren Prof. Köse, “Dünyadaki tüm istatistiklerde evlenmeler azalıyor, evlenme yaşı yükseliyor, boşanmalar artıyor. Bu, Türkiye’de de böyle ama bizim bir şansımız var, o da ülkemizdeki en güçlü kurumun yine aile olması” dedi. Dinin, ailenin en temel değerlerini belirlediğini, Hazreti Âdem’den bugüne gelinceye kadar ilk kurum zaten aile olduğunu söyleyen Köse, “Allah’ın da bizzat belirlediği ilkeler var. Tüm kutsal metinlerde de bunlar açık bir şekilde görülüyor. Kutsal metinlerde kadın-erkek beraberliğini meşru kulan tek yol nikâh. Ama modern dünya kendisini din karşıtlığı üzerine konumlandırıyor. Aslında modernlik denilen şey Tanrının

tahtına insanın oturmasıdır. Din devre dışı kalınca, Allah’ın yerine merkeze insan, haz ve nefis oturuyor. Din sadece mabede indirgeniyor ve onun dışındaki alanlarda bir sekülerizm alıp başını gidiyor. Artık aile, dinle modernitenin çatışma alanı haline geliyor ve en yüksek gerilimin yaşandığı yer oluyor” dedi.

Konferansın ardından Rektör Şahin, konuşmacı Prof. Dr. Saffet Köse’ye “Teşekkür Beratı” takdim etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.