Dolar 32,3375
Euro 35,1809
Altın 2.245,46
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Akciğer kanseri en sık erkeklerde görülüyor

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Aslantekin Eken, 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri günü nedeniyle, hastalığa dikkat çekmek, hastalık hakkında toplumu bilgilendirmek amacı ile bir açıklama yaptı.

Akciğer kanseri en sık erkeklerde görülüyor
Aksaray Anadolu AŞ
18 Kasım 2017 12:51

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Aslantekin Eken, 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri günü nedeniyle, hastalığa dikkat çekmek, hastalık hakkında toplumu bilgilendirmek amacı ile bir açıklama yaptı.

Göğüs Hastalıkları Dr. Eken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Erkeklerde en sık görülen ve en sık ölüme neden olan hastalığın Akciğer Kanseri olduğunu, Ülkemizde ise her yıl 30 bin kişiye Akciğer kanseri tanısı konulduğunu söyledi.

AKCİĞER KANSERLERİNİN YÜZDE 80’İ SİGARA KAYNAKLI

AEAH Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Aslantekin Eken; “Akciğer kanserinin yüzde 80’inin sigara dan, kalan yüzde 20’lik dilimin ise çevresel ve endüstriyel atıklar, beslenme alışkanlığı, yetersiz beslenme ve hareketsiz yaşamdan kaynaklanmaktadır” dedi.

SİGARAYI BIRAKIN

Dr. Eken, “Akciğer kanserinden korunmak tamamen bizim elimizde. Akciğer kanseri yüzde 80 sigara ile ilişkilidir. Akciğer kanseri yakalanıp yakalanmamak tamamen bizim elimizde, değiştirebileceğimiz bir risk faktörüdür. Bu nedenle sigarayı bırakmak, hatta hiç sigaraya başlamamak gerekiyor. Sigara kullanıyorsanız ve bırakmak istiyorsanız bu konuda Sağlık Bakanlığının sigara bırakma hattından, göğüs hastalıkları uzmanlarından ve sigara bırakma polikliniklerinden destek alabilirsiniz” dedi.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Aslantekin Eken, akciğer kanseri, belirtileri, tanısı ve tedavisi şu şekilde açıkladı.

AKCİĞER KANSERİ NEDİR?

Solunum sisteminin bir parçası olan akciğerler bir çift süngerimsi, koni şeklindeki organdan ibarettir. Nefes aldığımızda akciğerler hücrelerimizin yaşaması ve normal fonksiyonlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan oksijeni alırlar.

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir.

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Akciğer kanserinin belirtileri, uzun süren öksürük, göğüs ağrısı, halsizlik, kanlı balgam yakınması ile karşımıza çıkmaktadır. En belirgin belirtisi öksürüktür. Özellikle 8 haftadan uzun süren öksürüklerde mutlaka göğüs hastalıkları uzmanlarına muayene olmakta fayda vardır.

AKCİĞER KANSERİNİN TANISI

Hasta bu semptomlarla bize başvurduğunda ilk etapta akciğer grafisi çekiyoruz. Akciğer grafisinden şüpleniyor isek , bilgisayarlı tomografi sonucu hastalığın bulguları ve kitle söz konusu ise hastanın ağzından ışıklı kamera ile (bronoskopi) yöntemi ile kitleden biyopsi alıp tanı koyabiliyoruz.

AKCİĞER KANSERİNİN TEDAVİSİ

Akciğer kanserinin tedavi süreci, ve tedavi yöntemi hastalığın evresine göre değişmektedir. Hastalığın tedavisinde kemoterapi, radyoterapi (ışın tedavisi) ve ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Hastalığın erken evre veya ileri evre durumu tedavi şeklini belirlemektedir. Bazen kemoterapi, radyoterapi ve ameliyat yöntemi bir arada kullanılabilmektedir..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.