Dolar 32,3361
Euro 35,1955
Altın 2.247,62
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Aksaray Devlet Hastanesi’nde Organ Bağış Standı kuruldu

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle, organ bağışını artırmak, farkındalık yaratmak üzere Aksaray Devlet Hastanesi A Blokta Organ Bağışı Standı kuruldu..

Aksaray Devlet Hastanesi’nde Organ Bağış Standı kuruldu
Aksaray Anadolu AŞ
4 Kasım 2016 18:15

3-9 Kasım organ bağışı haftası nedeniyle, organ bağışını artırmak, farkındalık yaratmak üzere çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Aksaray Devlet Hastanesi organ bağışı haftası nedeniyle, A blokta organ bağışı standı kurdu.

Stantta, ADH Organ ve Doku Nakli Koordinatörlerinden yoğun bakım hemşiresi Derya Dağlı tarafından hafta boyunca hasta ve hasta yakınlarına organ bağışı ve organ nakli anlatılıp, toplumu bilinçlendirmeye yönelik broşürler dağıtılarak bilgiler verilecek.

Aksaray halkı olarak organ bağışı konusunda yeterli duyarlılığı sergilemediğimizi ifade eden Aksaray Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Cengizhan Kılıçaslan, 2016 yılında Aksaray’da donör olarak organ bağışının bulunmadığını açıkladı.

En az organ bağışlayan iller arasındayız

Organ bağışı konusunda Aksaray halkını organlarını bağışlamaya davet eden ADH Başhekimi Uzm.Dr. Kılıçaslan; ” Aksaray’da organ bağışı Türkiye ortalamasının çok gerisinde. Aksaray olarak en az organ bağışı bulunan iller arasında yer almaktayız, hastanemizde geçmiş yıllarda beyin ölümü gerçekleşen 7 donörden organlar alınarak, başka hastalara nakillerini yapılmış olmasına rağmen, 2016 yılında donörden organ bağışı bulunmamaktadır. İl Sağlık Müdürlüğünün verilerine göre de 2015-2016 yılları arasında 239 kişi hayatta iken organlarını bağışlamıştır” dedi.

18 Yaşını doldurmuş herkes organlarını bağışlayabilir

ADH Başhekimi Kılıçaslan; “18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkesin İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler ve organ nakli ile ilgili dernek, vakıf ve kuruluşlara başvurarak doku ve organ bağışı yaparak belgelerini alabilirler” dedi.

Kılıçaslan; Kişiler hür iradesi ile organ bağışı yapmış olsalar bile mutlaka yakınlarına hayatta iken organlarını bağışladıklarına dair bilgi vermelerini de istedi.

Bağışlanan her organ filizlenen bir candır

Aksaray Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Sorumlusu Uzm. Dr. Ayşegül Aykaç İbişoğlu’da, Organ bağışı haftası etkinlikleri nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken hayatını kaybetmektedir. Bağışlanan her organ başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Toplum olarak ne yazık ki organ bağışının önemini ancak organ bağışına ihtiyaç duyduğumuzda anlıyoruz. Bağışlanan her organ bir başka insanın hayatını kurtarır. Bağışlanan her organ filizlenen bir candır.

Dünyanın her yerinde ve ülkemizde beyin ölümü gerçekleşen veya canlı donörlerden organ bağışı yapılmakta. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların ailesi yazılı izin alınarak, donörün duruma göre, Böbrek, Karaciğer, Kalp, Akciğer, Pankreas, İnce Bağırsak, Kalp Kapağı, Kornea, Kemik, Kemik iliği ve Deri organ ve dokuları nakledilmekte. Beyin ölümü durumu fonksiyonların geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır, tıbben ölüm durumudur. Sağlığında hür iradesi ile organlarını bağışlayan insanların ölümü halinde, hukuki olarak yine ailesinin yazılı izni gerekmektedir.” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.