Dolar 32,3766
Euro 35,0173
Altın 2.325,42
BİST 9.092,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Aksaray, Engelli ve eski hükümlü hibe projesinde Türkiye 1’incisi

Aksaray, Engelli ve eski hükümlü hibe projesinde Türkiye 1’incisi
Aksaray Anadolu AŞ
23 Ocak 2019 20:58

2019 yılı Ocak ayı İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Aksaray Valisi Sayın Ali Mantı’nın başkanlığında kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımlarıyla, Aksaray Ticaret Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşti.

Toplantıda Vali Ali Mantı 2018 yılında Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında İlimiz özelinde ve Türkiye genelinde sağlanan başarılı çalışmaların ve yakalanan hedeflerin 2019 yılında da devam etmesini temenni etti.

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut Akkuş ise, 2018 yılının genel değerlendirmesini yaptı.

2018 yılı Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne her geçen gün iş arayanların ve işverenlerin önemli adresi olduğunu, kayıtlı işgücü uygun eşleştirmeler ile işe yerleştirildiğini, 2018 yılında Aksaray İlinin Türkiye genelinde en fazla kadın istihdamında Türkiye 4.sü genç işe yerleştirmede Türkiye 10. su Engelli işe yerleştirmede Türkiye 7. si yükseköğrenim mezunu işe yerleştirmede Türkiye 4. sü engelli ve eski hükümlü hibe projesinde Türkiye 1. si olduğunu belirtti.

Ayrıca dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan kadınlara, gençlere engelli eski hükümlülere ve iş arayan vatandaşlara yönelik aktif işgücü programları kapsamında yaklaşık 35 milyon tl ödenek tahsis edildiğini dile getirdi.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINA 2018 YILINDA YOĞUN İLGİ

İmalat, toptan ve perakende, ticaret, ulaştırma depolama, idari ve destek hizmet faaliyetleri başta olmak üzere bir çok farklı sektörlerde gençler bir taraftan deneyim kazandılar, bir taraftan da ücretleri İŞKUR tarafından ödenerek işgücü piyasasında ciddi tecrübe elde ettiler. Bu doğrultuda işbaşı eğitim programı kapsamında 1.100 kişi istihdam edildi. Toplum yararına program kapsamında 2.237 açık iş işe yerleştirmelerinde 4.500 kişi işe yerleşti.

İş ve meslek danışmanları tarafından 33.465 kişiye iş danışmanlığı, meslek danışmanlığı, iş arama becerileri danışmanlığı ile meslek seçimi danışmanlığı gerçekleşti.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELEDE KARARLIYIZ

İl İstihdam ve Meslek Eğitim kurulunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açıklanan II. 100 günlük icraat programında 81 ilde çocuk işçiliği ile mücadele biriminin oluşturulması talimatları doğrultusunda çocuk işçiliği mücadele biriminin kurulması ve çocuk işçiliğinin önlenmesi ile ilgili eylem planı üzerine toplantı gerçekleştirildi.

GENÇ İŞSİZLİĞİ VE NEET RAPORU MASAYA YATIRILDI

Bir diğer gündem maddesi ise Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Aksaray’da genç işsizliği ve gençlerde NEET konuları üzerine görüşüldü. Dezavantajlı gruplar olarak ifade edilen gençlerin genç işsizliği ne ve gençlerde ne istihdamda ne de eğitimde yer almama sorununun Aksaray özelinde incelendiği NEET rapor üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Aksaray TR71 bölgesi içerisinde kendi bölgesi deki en fazla nüfusa sahip olup 15 – 24 yaş aralığında toplam 67.512 genç bulunmaktadır ve 100’de 16,8 lik orana sahiptir. Aksaray genç istihdamında Türkiye 10. olup ayrıca yüksek öğrenim mezunu işe yerleştirmede Türkiye 4. sü olarak yer almaktadır. Buna ilave olarak Aksaray’ın genç işsizliğin de kendi bölge ortalamasının altında olduğu görülmektedir.

GEÇİCİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne 2019 yılı içerisinde ilimize gelecek olan mevsimlik tarım işçileri ile ilgili Başbakanlık Genelgesi kapsamında saha çalışmaları hakkında bilgi verilerek Aksaray Valiliği öncülüğünde İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan eylem planı raporu doğrusundaki çalışmalar değerlendirilmiştir.

22 ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜ YE 50.000 TL HİBE DESTEĞİ

2019/1 hibe projeleri kapsamında Aksaray’da 13 engelli ve 9 eski hükümlü kendi işlerini kurmak için projeleri ile İŞKUR’a müracaat etmiş olup, projeleri İl İstihdam Kurulunda onaylanarak bakanlığa gönderilmiştir. Uygun görüldüğü takdirde 2018 yılındaki 82 engelli ve eski hükümlü projesinde olduğu gibi 22 vatandaşımız kendi işinin patronu olacaktır.

İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZ RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak TÜİK tarafından belirlenen 20 üzeri işçi çalıştıran 412 iş yerine iş ve meslek danışmanları tarafından gerçekleşen saha çalışması İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunda değerlendirildi. İPA Raporumda 2019 yılında Aksaray’da işyerlerinin % 32.4’ü istihdam artacağı yönünde cevap vermiştir. Aksaray ilinde bulunan iş yerlerinin %83 İŞKUR hizmetlerinden faydalanmaktadır. Bu rakam Türkiye ortalamasının üzerindedir. Aktif işgücü programlarında bilhassa işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitimleri ve meslek edindirme kurslarında son dönemde ciddi bir artış olduğu gözlenmiş olup kadın istihdamında Aksaray Türkiye genelinde 4. sırada yer almaktadır. İşverenlerin geçmiş yıllara nazaran cinsiyet ayrımı yapmaksızın kadın istihdamında bir önceki yıla göre %24,3’lük artış ile yani %40,3 ulaşan düzeyde açık iş taleplerinde kadınlara yer verilmektedir. İPA raporunda ayrıca temininde güçlük çekilen meslekler en fazla istihdam artışı ve azalışı getiren meslekler ile istihdama dair saha çalışmaları değerlendirildi.

Toplantıya Aksaray Valisi Sayın Ali MANTI, Vali Yardımcısı Mustafa TÜRKCAN, Aksaray Belediyesi, Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Aksaray Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Ticaret İl Müdürlüğü, Ahiler Kalkınma Ajansı Aksaray Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Aksaray İl Temsilcisi, Türkiye İşveren Konfederasyonu Aksaray İl Temsilcisi, Türkiye İşçi Konfederasyonu Aksaray İl Temsilcisi, HAK-İŞ Konfederasyonu Aksaray İl Temsilcisi, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, KOSGEB, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ile Aksaray Kadın Girişimciler Derneği katıldı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.