Dolar 32,3712
Euro 34,9854
Altın 2.326,10
BİST 9.065,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Aksaray Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi için tarihi imza

Aksaray Belediyesi ile TOKİ arasında Ön Protokol Anlaşması sağlandı..

Aksaray Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi için tarihi imza
Aksaray Anadolu AŞ
12 Mart 2016 11:51

Aksaray Belediyesi ve TOKİ iş birliği dahilinde yapılması planlanan Aksaray Yeni Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili ön protokol anlaşması Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan arasında imzalandı. Belediye Başkanı Yazgı, yaptığı basın toplantıda TOKİ ile yapılan ön protokol anlaşmasının içeriğini aktardı.

Belediye Meclis salonunda gerçekleşen basın toplantısında ön anlaşmanın detaylarını paylaşan Başkan Yazgı, “TOKİ Başkanı ile imzalamış olduğumuz Sanayi Dönüşüm Projesinin müjdesini vermek için toplantı düzenledik. Biliyorsunuz biz bu konu ile alakalı olarak TOKİ ile uzun süren bir görüşme sürdürüyorduk. Ve bu görüşmeyi önceki gün tamamladık ve ön protokol anlaşmasını imzaladık” dedi.

Sanayi Dönüşüm Projesinin baştan aşağı tamamen yenilerek esnaf ve sanatkârların isteği doğrultusunda yenilen hazırlandığını hatırlatan Başkan Yazgı “Oda başkanları ve esnaflarımızla yaptığımız toplantı neticesinde sanayi kentsel dönüşüm projesi için yeni bir proje yaptık. Görüşme sonrasında üniversite ve organize sanayi arasında kalan 300 hektarlık alana 100, 200, 300, 400 ve 500 metre kareden oluşan 5 farklı tip de dükkân yapacağız. Bu dükkânları TOKİ ile beraber yapacağız.

Yeni projede amacımız şuan mevcut sanayide esnafımıza yeni projeye de dükkan sahibi yapmak. Biz sanayi faaliyetini gösteren esnaflara birinci öncelik tanıyacağız. Aktif çalışan ve dükkan sahibi olmak isteyenlere dükkan vereceğiz. Dükkan talebinde bulunan kişiler için ikinci bir çalışma yapacağız. Tabiki dükkân alacak esnaflarımızın oda kayıtları ve vergi dairelerine kayıt olmaları gerekiyor” dedi.

İŞYERİ ALMAK İSTEYEN ESNAF NELER YAPACAK

Aksaray Yeni Küçük Sanayi Sitesinde dükkan yeri almak isteyen esnafların oda kayıtları ve vergi kayıtlarının olması gerektiğini belirten Başkan Haluk Şahin Yazgı, “ Kaydı olmayanlar esnaf odasına ve vergi dairesine kayıt yaptırmalıdır. Her esnafın alacağı dükkanlar için ödeyeceği başvuru ücretleri değişiyor. Müracaatlar şu şekilde olacak;

100 metrekare dükkan almak isteyenler 5 Bin lira, 200 metre kare dükkan almak isteyenlerden 10 Bin lira, 300 metrekare yer almak isteyenler 15 Bin gibi 500 metre kareye kadar katlarıyla ilk başvuru ücreti ödeyecek. Ardından başvuru yaptıktan dükkana yerleşinceye kadar her ay 100 metrekare için 200 lira, 200 metrekarelik dükkan için 400 lira aylık ödemeler olacak. Dükkanların yapımı bittikten sonra önümüze iki seçenek çıkacak; ya %10 peşinatla 8 yıl vadeli, yada % 15 peşinatla 8 yıl vadeleri ödemeler sunulacak. İlk başvuruda ödediğimiz bedel, artı her ay ödediğimiz bedellerle beraber toplanacak. Diyelim ki % 10’luk ödeme istiyorsam geriye ne kadar ücret kalıyorsa onu ödeyip dükkânımızı alacağız.

Örnek veriyorum; 100 metrekarelik dükkan sahibi olmak istiyorum. Başvuru bedeli olarak 5 bin lira ödeyeceğim. Dükkan bitinceye kadar her ay 200 lira ödeyeceğim. Dükkan teslim edildikten sonra çıkan maliyet ve rakamın, yüzde 10’u neyse o zamana kadar ödediklerimi düştükten sonra geri kalan kısmını ödeyip, dükkanıma yerleşeceğim. Yerleştikten sonra 10 yıl vade veya 8 yıl vadeyi kendim belirleyip ödemelerimi tamamlayacağım. Her 6 yada bir Tefe ve tüfe oranları hesap edilerek buna dahil olacak.

DÜKKÂNLAR, NOTER HUZURUNDA KURA  İLE SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK

Proje tamamlandıktan sonra dükkan sahiplerinin Noter huzurunda belireceğini açıklayan Başkan Yazgı, “Talepler toplandıktan sonra esnafların noter huzurunda kura ile dükkânlarını teslim alacaklar. Ve esnaflarımızı kira öder gibi dükkan sahibi olacak.

Belediye, esnaf odaları ve TOKİ ile ön protokol anlaşmasını imzaladık. Bu protokole göre Onların bize ekstra olarak yeni sanayi bölgesine bedelsiz olmak koşulu ile Cami, Çıraklık Eğitim Merkezi ve arıtma tesisi yapacak.

SON FİYAT ÜZERİNDEN BİR İNDİRİM DAHA ALACAĞIZ

Başkan Yazgı, konuşmasını sürdürürken bir müjdeli haberinin daha olduğunu söyleyerek “Rakamlar netleştikten sonra yeni bir indirim daha yapılması konusunda indirim söz aldık. Bu rakamlar netleşince olacak.  Bu rakamlar şu şekilde netleşecek . Biz bu zamana kadar kaç tane dükkanın kaç metrekarede olacağı konusunda öngörülerimiz vardı. Biz bu öngörülerle  fiyat ve metraj değerlendirmesi yaptık. Ve TOKİ’ye sunduk. İmzayı attıktan sonra TOKİ, ince çalışmalara girmiş oldu.   Fiyat belli olduktan sonra ihaleye çıkacak. İhalede yapılan kırımda son değer ortaya çıkacak. Biz bu son değerlendirme sonrasında tekrar indirimi daha alacağız inşallah. Önümüzde zamanda fiyatlar daha da netleşecek. Bunun için biraz daha beklememiz gerekecek. Çünkü o bölgeye 2 bine yakın iş yeri yapılacak” dedi.

MEVCUT SANAYİ YIKILACAK VE 18 UYGULANACAK

Yeni sanayi işlemi tamamlandıktan sonra bir ön şartımız daha olacak diyen Başkan Yazgı, “Ön şartımız şu, mevcut sanayide tamamen yıkıp 18 uygulaması ile ada ve parsellere böleceğiz. Mal sahiplerine tekrar vereceğiz oraları. Üzerine sosyal donatılara sahip, yol ve yeşil alanların yerleri belli olacak” dedi.

Toplantıda kendisine yöneltilen soruları da cevaplayan Başkan Yazgı, Talep başvurularının 3 ay gibi bir sürede neticeleneceğini belirtti.  Yeni sanayinin ne kadar bir sürede tamamlanacağı sorusu üzerine söz alan Başkan Yazgı “Toki Başkanı ile yaptığı görüşmeler neticesinde yeni sanayinin  1.5 , 2 yıl gibi bir sürede tamamlanabileceğini öngörüyoruz” dedi.

Toplantıda, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Doğan Ceylan ve Madeni Sanatkarlar Oda Başkanı Mehmet Üçkulak, esnafların da bu projeyi sabırsızlıkla beklediklerini söyleyerek her konuda destek vermeye hazır olduklarını belirtiler..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.