Dolar 32,3713
Euro 35,0024
Altın 2.325,92
BİST 9.099,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 26°C

‘Aksaray Somuncu Baba ile özdeşleşmiştir’

Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesi işbirliği ile konferans düzenlendi..

‘Aksaray Somuncu Baba ile özdeşleşmiştir’
Aksaray Anadolu AŞ
3 Mart 2016 01:47

Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen, “Klasik Dönem Osmanlı Sûfiliği; Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba, Hacı Bayram-ı Veli, Pir Ali Sultan Aksarayi” konulu konferansa Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin konuşmacı olarak katıldı. Konferansta özellikle Somuncu Baba ile ilgili önemli konular gündeme geldi.

Aksaray Belediye Tiyatro Salonunda gerçekleştirilen konferansa, Aksaray Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Belediye Başkan Yardımcısı Güven Kemerkaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ve çok sayıda davetli katıldı.
Programa konuşmacı olarak katılan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin “Aksaray’ın manevi muhafızı kabul edebileceğimiz Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba. O’nun halifesi olan Hacı Bayram-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli’nin sinsilesine mensup olan aynı zamanda oda Aksaraylı olan Pir Ali Aksaray’i yani Somuncu Baba ile başlayan bir sinsile Pir Ali Aksaray’i ile de devam etti. Bu şehirde iki tane mezarı olan zatı muhteremlerin birisi Somuncu baba, Bayram-ı Veli’nin ser çeşmesi. Pir Ali Aksaray’i ise Bayram-i tarikatının Anadolu’daki en önemli temsilcilerinden birisi ” Dedi.

Aksaray’ın tarihe tanıklık etmiş bir şehir olduğunu belirten Şahin “ Aksaray şehir olarak Türkiye Selçukluları döneminde Moğol istilası zamanında ve öncesinde en önemli geçiş güzergâhlarından birisi. En önemli kültür merkezlerinden birisi. Çok sayıda alimi, sufiyi yetiştirmiş, bünyesinde barındırmış. Selçuklu toplumunun medeniyet hanesine bir nebze olsun katkı sağlamasına yardımcı olmuş bir şehirdir. Bu nedenle tarihe tanıklık etmiş bir şehirde konuşma yapmak benim için onur verici bir durum.” şeklinde konuştu.

Somuncu babanın Osmanlı devletinin kuruluşunu etkilemiş önemli bir sufi olduğuna dikkat çeken Şahin “ Yusuf Hakiki Baba Osmanlı döneminin en ünlü edebiyatçılarından divan şairlerinden birisi.Bu kültür perdesi anladığım kadarıyla Somuncu Baba ile ilgili yapılan sinema filmini de göz önünde bulundurursanız geçmişten günümüz varlığını devam ettiriyor. Bir hareket bir dinamizm söz konusu.Bu dinamizmi muhafaza etmek önemlidir. Somuncu Baba Osmanlı devletinin kuruluşunun etkilemiş önemli bir sufi.aynı zamanda önemli bir geleneğe mensup bir sufidir. Somuncu Baba ne yaptı? Halifesi vasıtasıyla Hacı Bayram-ı Veli vasıtasıyla Bayramiye tarikatının kurulmasında belki ciddi bir zemin oluşturmuş oldu. Bayramiyelik Anadolu’da kurulan bu toprakların mayasının içinden yetişmiş ilk Türk tarikatı olma özelliğine sahiptir.” Dedi.

DOÇ. DR. HAŞİM ŞAHİN: “AKSARAY SOMUNCU BABA İLE ÖZDEŞLEŞMİŞTİR”

Şahin, Somuncu Babanın Aksaray ile özdeşleştiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Somuncu Babanın hayatının erken dönemlerine ait çok fazla bilgi yok. Fakat babası Aksaray’da yaşadığı için kendisi Aksaray’i ismi ile tanınıyor. Bu tartışmasız bir şekilde kaynaklarda açık. Yani Aksaray ile Somuncu Baba o kadar özdeş hale gelmiş ki hayatından bahseden bütün kaynaklarda ya da Şeyh Hamidüddin-i Aksarayi bugünkü deyişimizle Aksaray’i Hamidüddin olarak anılıyor.”

Oldukça verimli geçen konferansın ardından Aksaray Belediye Başkan Yardımcısı Güven Kemerkaya ile İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin’e programa sağladığı katkıdan dolayı teşekkür ederek çeşitli hediyeler verdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.