Dolar 32,3404
Euro 35,1084
Altın 2.241,61
BİST 8.875,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Aksaray Turizmi ve Belisırma

Tarihçi - Araştırmacı
27 Eylül 2017 10:38

Malumunuz Belisırma Ihlara Vadisi’nin orta yerindeki eski yerleşim alanlarından birisi. Doğa harikası bir vadinin içinde bezirhanesi, camisi, kemerli taş evleri, şirin bahçeleri ve ılıman havasıyla insana huzur veren bir yer. Kapadokya’nın en güzel noktalarından birisi. Son zamanlarda da Melendiz Çayı üzerinde yemek yenilen restoranlarıyla turizme katkısı var. (Ama katkı bazen tersine dönebiliyor. Birazdan örnekler vereceğim)

Aksaray Belediyesi başta olmak üzere pek çok kurum Aksaray’ın tanınırlığını ve turizmdeki payını artırmak için çabalıyor. Film, belgesel, kitaplar, broşürler derken en son ulusal basın temsilcilerinden epeyce kalabalık bir grubu iki gün boyunca gezdirdi. Şimdi bu reklamların faydası olmaz diyenler var mıdır? Sanmıyorum. Çünkü bu kadar emeğin elbette bir karşılığı olacaktır. Aksaray ismini duymayan kalmayacaktır. Pekala merak edip şehrimize gelenlerin konaklaması, leziz yemekler tatması önemli bir konu mudur? Elbette öyledir. Şehrimizin yemek yenilecek mekanları da sınırlı. Helvadere’de iki, Gelveri’de birkaç, Mamasun Barajı yakınlarında ve Belisırma’da da yerler var. Bunların içerisinde en pahalısı Belisırma restoranları. Birkaç ay önce Kıbrıs’tan birkaç misafirimizle Belisırma’ya gittik. Karnımız toktu ve sadece su sesini eşliğinde ve serinliğinde çay-kahve içmek istedik. Bir mekandaki şark sofrası dedikleri (ki çok bakımsız ve kirli minder-yastıklarla şark sofrası olmaz) yer sofrasına çay istedik. İşletmeci sanki kovalar gibi “çayla mayla uğraşamayız. Sadece yemek” dedi ama ben mahcup oldum. Evvelinde de “misafirlerimiz Kıbrıs’tan geldiler” diye biraz daha dikkatli olmaları için istirhamda bulunmuştum. Ömründe belki de ilk ve son olacak bu gezinin iyi geçmesini sağlamak aynı zamanda size de düşer ikazıydı. Ama adamın umrunda mı? Kıbrıslı misafirlerden Belediye başkanı olan birisi daha çok etraftaki toza-toprağa, servisin acemiliğine, çatal-tabakların eskiliğine takıldı. Ki, haklıydı. “Böyle bir doğa harikasında bu kadar bakımsız çevre, yol olmasına inanamadık” dedi. Biraz daha yürüdük ve başka bir restorana girdik. Diğer mekana benzemiyordu. Gayet hızlı bir ve güleryüzlü servisle, leziz yemekleriyle misafirlerimize az önceki kötü görüntüyü epeyce unutturdu.

Ve daha dün. Yine Belisırma’ya gittik. Dört kişiyiz. Restoranda bizden hariç iki masa daha var. Onlar da kalabalık değiller. Geç başlayan bir servis sonrasında menünün çok kısıtlı olduğuna şahit olduk. İki alabalık ve iki kavurma istedik. Bir yoğurt, iki ayran iki kola. Bir de kaşarlı mantar. Evet hepsi bu. Unutmadan birer de kahve getirdiler. Bunlar genelde ikram olur. Ki, barajdaki balıkçılar demlik çayı ikram veriyor. Her neyse, ne kadar ödemiş olabiliriz?

Sizi yormadan ben yazayım: 180 TL! El insaf değil mi? Belediye, turizm müdürlüğü ve diğer kurumlar misafirler Aksaray’dan memnun ayrılsın diye ne yapacağını şaşırırken işletmeciler tersini yapıyor. Şark kurnazlığı bir yere kadardır. Yetkililerin konuya müdahil olmasını istemekten başka bir daha orada yemek (kazık) yememek de önemli bir karardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.