Dolar 32,5707
Euro 34,7707
Altın 2.491,02
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 23°C
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 26°C

Aksaray ulaşımda stratejik konumundan uzaklaşıyor

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ahmet Koçaş, ilimizin geleceği için önemli mesajlar verdi ve siyasilere seslendi..

Aksaray ulaşımda stratejik konumundan uzaklaşıyor
Aksaray Anadolu AŞ
23 Haziran 2016 00:17

KOÇAŞ “TREN YOLU VE HAVALİMANI YATIRIMLARI ÇOK ÖNEMLİ  ”

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Ankara, Aksaray, Konya, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde İlleri ve ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Ankara-Niğde Otoyolunun kullanılmaya başlanması ile birlikte alternatif çözümler bulunmaz ise ilimizin çok ciddi sorunlarla karşılaşacağını ve stratejik konumundan kaynaklanan doğal avantajları da kaybetmek üzere olduğunu belirten yazılı açıklama ile ilimiz idarecilerine çağrıda bulundu.

Türkiye’nin stratejik konumunda olan ve kavşak görevini üstlenen Aksaray’dan her gün on binlerce aracın karayolu aracın geçiş yaptığını belirten ATSO Başkanı Koçaş, Otoyolun kullanılmaya başlanması ile bu sayıların çok ciddi oranlarda düşüş yaşayacağını belirtti.

KOÇAŞ “ TAŞIT GEÇİŞLERİ % 80 ORANINDA DÜŞECEK ”

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, yapmış olduğu açıklama da; “  Bilindiği üzere Niğde Gölcük Kavşağından başlayarak Ankara Gölbaşında tamamlanacak olan otoyol projesi sona doğru yaklaşıyor. Proje güzergâhının bağlantı yolları da dâhil olmak üzere yaklaşık olarak 152 kilometresi Ankara ili sınırlarından, 96 kilometresi Aksaray ili sınırlarından, 22 kilometresi Kırşehir ili sınırlarından, 6 kilometresi Konya ili sınırlarından, 28 kilometresi Nevşehir ili sınırlarından ve 25 kilometresi ise Niğde ili sınırlarından geçmektedir.  Diğer taraftan ise Niğde-Gölcük kavşağında son bulan Proje güzergâhının,  Adana  Pozantı otoyoluna bağlantısı sağlanacak olup ayrıca güzergâhın Şanlıurfa-Habur otoyol bağlantısı da yapılacak. Böylelikle Edirne’den Şanlıurfa’ya kadar devam eden TEM (Trans European Motorway) Otoyolunun kesintisi ortadan kalkacak. Yani Doğudan gelen taşıtlar Niğde üzerinden otoyolu kullanarak Ankara’ya ulaşacak ve Aksaray’ı trans geçecektir. Yine aynı şekilde İstanbul Kocaeli gibi batı illerinden doğu illerine gidecek olan araçlarda otoyol üzerinden ilimizi teğet geçerek Niğde üzerinden doğu illerine ulaşım sağlayacaktır.  Bugün Türkiye’nin en gözde illeri arasında olan ve yatırımcıların cazibe merkezi haline gelen ilimiz önümüzdeki yıllarda bu önemini ve özelliğini kaybedebilir.

BAŞKAN KOÇAŞ ‘’ULUKIŞLA’YA TREN, YAPILCAN’A HAVALİMANI ‘’

İlimiz Milletvekillerine, Aksaray Valiliğine, Belediye Başkanlığına, Siyasi Parti Temsilcilerine, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanlarına ve Aksaraylı vatandaşlara yapmış olduğu açıklama seslenen Koçaş, Aksaray için birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Havaalanı ve Demiryolu projeleri ulaşım altyapısında şehrimizi avantajlı durumunu bir kademe daha ileriye taşıyacak projelerdir. Günümüzde gelişmiş şehirlerin, gelişme dinamikleri incelendiğinde en önemli ana faktörlerden biri ulaşım ana ağlarına yakınlık ve ulaşımda karayolu demiryolu, havayolu ve denizyolu alternatiflerinden hangilerinin var olup olmadığı hususları etkili olmaktadır. Bu bakımdan şehrimizi geleceğe hazırlamak için Demiryolu ve Havayolu alternatiflerinin şehrimize kazandırılması ile Sosyo -Ekonomik gelişiminde önemli adımlar olarak görülmektedir.

ATSO Başkanı Koçaş, Havalimanının da Niğde – Aksaray arasında  ortak olarak değil, Yapılcan yakınlarında yıllar önce yapımına başlanan sonrasında bazı nedenlerden dolayı yapımından vazgeçilen alana yapılması gerektiğini belirtti. Şehrimize 20 km uzaklıkta ve bir havalimanı için gerekli büyüklükte arazinin  varlığı, yatırımın hemen hayata geçme aşamalarını kısaltacağını düşünmekteyiz.

Zengen bölgesinde yapılacak olan Ortak Havalimanının Konya sınırları içerisinde olduğu için Konya’nın yönetimi altında olacağını ve mesafe açısından da Aksaray için kullanımı sağlıklı olmayacağının altını çizen ATSO Başkanı Koçaş, İlimize yapılacak olan havalimanın tahmini maliyeti 150 Milyon TL seviyelerinde olmakla beraber proje için gerekli arazi yeri de mevcuttur Havaalanı Projesinin Yapılcan Bölgesinde Aksaray Sınırları içerisinde yapılması için Ankara’ya baskı yapılmalı ve projeler bir an önce bitirilmelidir.

Demiryolunda  ise Ulukışla – Aksaray Demiryolu Projesinin en kısa sürede ihale edilerek tamamlanmasıdır.  Bilindiği üzere Niğde Ulukışla’dan başlayarak olan Demiryolu Hattı ilk olarak Aksaray , Kırşehir  ve Yerköy/Yozgat arasındaki illeri kapsayacak Yaklaşık maliyet  olarak 3,5 Milyar TL  tutarında ki bir proje idi. Bu projenin ilk etabı olan  Aksaray Ulukışla arasının öncelikli olarak ihale edilmesi önemli bir konu olarak gözükmektedir.  Bu proje tahmini maliyeti 800 milyon TL olan ve coğrafi olarak düz arazi yapısı projenin hızlı bir şekilde hayata geçmesini sağlayacak faktörler olarak öne çıkmaktadır.

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası olarak Tüm Kamuoyunu Aksaray’ın gelişimine katkıda bulunacak tüm projelerde birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye davet ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.