Dolar 32,3404
Euro 35,0988
Altın 2.239,16
BİST 8.807,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

“Aksaray Üniversitesi’ne Somuncu Baba ismi verilsin”

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, ilimiz tarihinin manevi mimari olan Somuncu Baba’nın isminin Aksaray Üniversitesine verilmesi noktasında çalışmaların yapılacağını ve bu nokta da tüm kamuoyunun desteğine ihtiyaç duyduklarını açıkladı..

“Aksaray Üniversitesi’ne Somuncu Baba ismi verilsin”
Aksaray Anadolu AŞ
10 Ekim 2015 12:28

Osmanlı Coğrafyasının manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba, başta Hacı Bayram-ı Veli olmak üzere birçok talebe yetiştirirken, Somuncu Baba’nın isminin üniversiteye verilmesi noktasında açıklamalar yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, yapmış olduğu açıklama da; “ 10 Bin yıllık kadim tarihimizin manevi mimarları arasında yer alan Somuncu Baba’nın isminin üniversitemize verilerek Aksaray Üniversitesinin adının “Aksaray Somuncu Baba Üniversitesi” olması noktasında çalışmalara başlayacağız.

Manevi mimarların isimlerinin yaşatılmasında her zaman büyük rol oynayan Cumhurbaşkanımıza ve Yüksek Öğrenim Kurulumuza konu ile ilgili girişimlerin başlatılmasını talep edeceğiz ama bu çalışmanın ilimizin tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın, siyasilerimizin ve vatandaşlarımızın desteği ve birlikteliği ile gerçekleşeceğini biliyoruz.

Kamuoyununda bildiği üzere geçtiğimiz yıllarda Aksaray’da Somuncu Baba Sempozyumu Tarih Bilimcileri ve Profesörlerin katılımı düzenlendi. Sempozyuma katılan tarihçiler ve Profesörler Somuncu Baba Hazretlerinin kabri şeriflerinin ilimizde olduğu kanıtları ile ortaya koydu. Resmi kaynaklara göre Somuncu Baba’nın kabri şerifleri Aksaray’da olduğu bilinse de Malatya Daren’inde Somuncu Baba isminin Aksaray Üniversitesine verilmesine karşı çıkabileceğini göz önünde bulundurduğumuzdan sadece Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası ile Aksaray Üniversitemizin girişimleri ile Somuncu Baba isminin üniversite verilmesi kolay olmayacaktır. Bu yüzden ilimizin siyasi partilerinin temsilcilerinin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın idari amirlerinin, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın ve vatandaşlarımızın kamuoyu oluşturarak bu nokta da kararlı olduğumuzu göstermemiz gerekir.

Son yıllarda sanayi sektöründe ciddi atılımlar gerçekleştiren ve bölgede hızla büyüyen ilimizin, manevi mimari olan Somuncu Baba Hazretlerinin ismini üniversitemiz ile yaşatacağız. Onun bizlere bıraktığı manevi miras paha biçilemez. Kamuoyunun da bildiği üzere Aksaray Belediyemizin katkılarıyla önümüzde aylarda “ Somuncu Baba Aşkın Sırrı ” filmi vizyona girecek ve ülkemizde Somuncu Baba Hazretlerinin hayatı sinema filmi ile insanlara aktarılacak.

Bugün ülkemiz de birçok Üniversitemizin isimleri ülke tarihinde önemli izler bırakan siyasilerin, bilim adamlarının ve ilim insanlarının ismi ile anılmaktadır. Bizlerde Aksaray üniversitemizin isminin Aksaray Somuncu Baba Üniversitesi ile anılmasını istiyor bu nokta da kamuoyunun desteği ile çalışmaların başlatılmasını diliyoruz” Dedi..

YORUMLAR

  1. Recep dedi ki:

    Konya-Aksaray yolundaki Havaalanı inşaatı tamamlanıp ismi Somuncu Baba(veya Hamidi Aksaray’i) olsun en uygunu budur. Planlanan her 100km’ye bir havaalanı projesine de uygundur. Aksaray’a yakışan da budur.