Dolar 32,5531
Euro 34,8789
Altın 2.433,96
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 31°C
Az Bulutlu
Aksaray
31°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 26°C
Cts 29°C
Paz 29°C

Aksaray’da Hayvanlar

Tarihçi - Araştırmacı
24 Haziran 2018 01:06

Son günlerde maalesef hepimizin farkında olduğu gibi hayvanlara şiddet arttı. Hatta insanlara da. Kötü haberi duyanın çoğu şiddete meylediyor. Tabiri caizse eşeğin aklına karpuz düşüyor. Sakarya’da küçük köpeğin uzuvları (patilerini ve kuyruğu kesen halen yakalanmadı) kesildi ve ülkemizde sıradışı bir tepki oluştu. Bundan daha fecileri de yaşanmıştı ama bu olay karşısında insanımız çok üzüldü. Yavru olmasından ziyade köpeğin sevimliliği, o kadar acıdan sonra bile bakışlarındaki mânâ insanın ciğerini delip geçti. Ben şahsen köpeğin bakışlarında “ey zalim ve vahşi insanoğlu! Sizi Allah’a havale ediyorum” utandırıcı dersini gördüm. Başka zalimler yüzünden tüm insanlar etkilendik. Tüm insanoğlu olarak etiketlendik, yerin dibine girdik. Cinsimiz olan bir yaratık yüzünden çok mahcup olduk. İşte bu duygularla birlikte Aksaray’da da benzer hadiseler olmuş mu, hayvanlara nasıl davranılmış diye düşünürken böyle bir yazı döküldü kalemimden. Evvela şunu söyleyeyim ki, geçmişle günümüz birçok konudan çok benziyor. Önceden de iyi ve kötü insanlar vardı, şimdi de! Geçmişte de zalimlikler yaşanmış, yaşanıyor şimdi de! Günümüzde olduğu gibi evvelinde de hayvanlara şiddet varmış. Fakat günümüzde sayı daha fazla burası muhakkak. Önceden ayıplamanın, dışlamanın, tecrit etmenin yanında caydırıcı ceza daha çok muydu burası tartışılır. Lakin belgelere baktığımızda Aksaray’da bir zamanlar eşeğe fazla yük yükleyenlere ceza uygulandığını görüyoruz. Ben bu kayıtları kitaplarımda yayınladım. Mesela 2014’te yayımlanan “Aksaray’ın tek şer’iyye sicili”nde okuyabilirsiniz.

blank

Başlıktaki “Aksaray’da hayvanlar” iki türlü okunabilir: eziyet gören ya da korunan dört ayaklı hayvanlar ve bunlara eziyet eden gaddar iki ayaklı hayvanlar!

Zevkine kedi-köpek öldürenleri mi duymadık yoksa yasak olmasına rağmen anız yakarak birçok hayvanı katledeni mi görmedik?

Aslında tercih etmek bizim elimizde. İslamiyet ve insaniyet hayvanları korumayı emretmiyor mu? Ayet-i Kerimelerde hayvanlara eziyet edilmemesi defalarca emredilmiyor mu? Peygamberimizin hayatını anlatan kitaplarda benzer hadiseler anlatılmıyor mu? Geçmiş dönemi anlatan kitapların tamamına yakınında hayvanlar için özel bölümler yok mu?

Ne oluyor da biz insanoğlu canileşiyoruz? Nasıl oluyor da bu kadar acımasız olabiliyoruz?

Eğitim evden başlar. Nokta! O yüzden evvela çocuklarımız daha bebekken hayvanlara şefkatle yaklaşan ebeveyn görmeli. Sokaktaki hayvana su-ekmek veren ağabey-abla görmeli. Hayvan sevgisinden bahseden teyze-amca görmeli. Hayvanlar için fedakârlık yapan dayı-hala görmeli. Görmeli ki, çocuk büyüdüğünde “hayvanları koruma” günü bile çok soğuk, çok itici olsun. O kadar doğal olsun ki, “hayvanları koruma” diye bir şey akla bile gelmesin. Hayvanları koruyacak tehlikeli kimsecikler kalmasın!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.