Dolar 32,3355
Euro 35,1734
Altın 2.241,30
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Aksaray’da hoş bir seda bırakmak için çalışıyoruz

“Bilgiden İrfana Somuncu Baba Buluşmaları”nın ilki, ASÜ İslami İlimler Fakültesi 101 Numaralı Amfi’de gerçekleştirildi..

Aksaray’da hoş bir seda bırakmak için çalışıyoruz
Aksaray Anadolu AŞ
3 Mart 2016 12:58

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen “Bilgiden İrfana Somuncu Baba Buluşmaları”nın ilki, İslami İlimler Fakültesi 101 Numaralı Amfi’de gerçekleştirildi. İlk buluşmada Eğitimci-Yazar Mahmut Ulu, Somuncu Baba’nın hayatı, eserleri ve felsefesini anlattı.

– Merkez Önemli Çalışmalar Planlıyor –

Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sami Yıldız ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahaüddin Varol’un açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen ve bir selamlama konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, Merkez tarafından planlanan çalışmaların detaylarını anlattı. Aksaray’ın her alanını çalışmak istediklerinden söz eden ve Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezi’nin bu konuda faaliyet göstereceğini vurgulayan Şahin, “Aksaray’ın yaşayan değerlerini hem daha yakından tanımak, hem de gelecek nesillerin tanımasını sağlamak için bir çalışmamız var ve bu çalışma başladı. Şehrin kültür, sanat, din, ekonomi ve benzeri alanlarına damgasına vurmuş olan büyüklerimizle görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmeler kayıt altına alınıyor. Bu kayıtlar daha sonra kitaplaşacak ve yapılan çekimlerden bir belgesel film ortaya çıkartılacak” dedi.

Merkezin ikinci çalışmasının “Uluslararası Aksaray Sempozyumu” olacağına dikkat çeken Prof. Şahin, “Her yıl devam eden toplantılarla Aksaray’ın hayata dair her alanına ilişkin uluslararası bir sempozyum yapmak için çalışmalara başladık. Belki ilk sempozyumlara katılım az olacak ama yıllar içinde ortaya çok kıymetli bir birikim çıkacak” diye konuştu.

– Aksaray Ansiklopedisi Hazırlanacak –

İlki gerçekleştirilen “Bilgiden İrfana Somuncu Baba Buluşmaları”nın ise Merkezin hayata geçen çalışması olduğunu belirten ASÜ Rektörü, “İleride yüzüncü, beş yüzüncü belki de bininci toplantının yapılması, ortaya önemli bir külliyat çıkartacaktır. Bir kişi bile dinlese biz bu toplantılara devam edeceğiz” dedi.

Prof. Şahin, planladıkları diğer çalışmaları ise özetle şu şekilde anlattı: “Üniversitemizin bir tarihi olsun istiyoruz ve bunu çalışacağız. 50 yıl sonra pek çok kişiye ulaşma imkânı azalacağı için bu tarihi yazmak da zor olacak. Biz şimdiden başlamak arzusundayız. Bir de kapsamlı bir “Aksaray Ansiklopedisi” hazırlama niyetimiz var. Maddeler halinde Aksaray’ın her alanına ilişkin bilgilerin yer aldığı bu ansiklopedi de, şehre önemli bir katı sağlayacaktır. Tüm bu işleri yapmaktaki maksadımız ise hoş bir seda bırakmaktır.”

Yapılan konuşmaların ardından Araştırmacı-Yazar ve yakın zamanda vizyona girecek olan “Somuncu Baba: Aşkın Sırrı” isimli sinema filminin senaristi olan Mahmut Ulu kürsüye geldi ve Aksaray’ın en önemli manevi dinamiklerinden olan Somuncu Baba’nın hayatına, eserlerine ve felsefesine ilişkin detayları anlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.