Dolar 32,3373
Euro 35,1899
Altın 2.246,00
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

Aksaray’da ilk defa tüp mide ameliyatı yapıldı

Vücut kitle indeksi 42 olan Rabia Ilgaz (19) isimli hastaya, Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Namık Özkan tarafından, Laparoskopik yöntemle tüp mide (mide küçültme) ameliyatı yapıldı.

Aksaray’da ilk defa tüp mide ameliyatı yapıldı
Aksaray Anadolu AŞ
22 Kasım 2017 00:22

Vücut kitle indeksi 42 olan Rabia Ilgaz (19) isimli hastaya, Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Namık Özkan tarafından, Laparoskopik yöntemle tüp mide (mide küçültme) ameliyatı yapıldı.

Yıllardır kilo problemi yaşayan, birçok kez diyet ve egzersiz programlarına rağmen fazla kilolarından kurtulamayan Rabia Ilgaz, ameliyattan 5 gün sonra sağlıkla taburcu edildi.

Aksaray’da ilk defa tüp mide operasyonunu başarı ile gerçekleştiren Prof. Dr. Namık Özkan; “Obezite çağımızın bir hastalığıdır. Obezite tedavisinde etkinliği kanıtlanmış en etkili yöntem cerrahi tedavidir. Herhangi bir ek hastalığı olmayan, diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi uygulandığı halde kilo veremeyen ve Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40’ın üzerinde olan hastalara bu ameliyatları uyguluyoruz. Bunun yanında VKİ 35’in üzerinde olup obeziteyle birlikte diyabet, hipertansiyon, eklem hastalıkları ve kolesterol yüksekliği gibi ek hastalıkları olan hastalara da bu ameliyatlar yapılabiliyor” dedi.

Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Namık Özkan, ilk tüp mide ameliyatı ve hasta ile ilgili olarak şunları söyledi:

Hastamız Rabia, hastanemize başvurduğunda 111 kg’dı ve VKİ 42 idi. Hastamızın daha önceden defalarca yaptığı diyet ve egzersiz tedavisine rağmen kilo veremediğini öğrendik. Yaptığımız çeşitli tetkik ve konsültasyonlar sonrasında ameliyat olmasında herhangi bir sakınca olmadığını tespit ettik. Ailesinin de onayını aldıktan sonra 19 yaşında ki genç hastamıza, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve Aksaray’da ilk defa, Laparoskopik yöntemle tüp mide (mide küçültme) ameliyatı yaptık. Laparoskopik cerrahi yönteminde hastanın yarasının iyileşme süreci daha kısa olmakta, ağrı daha az hissetmekte, hastanede kalış süresi kısalmaktadır. Yaklaşık 5 gün kontrol amaçlı hastanede tuttuktan sonra sağlıkla taburcu ettik. Hastamız için yeni hayatı başladı. Hastamızın takibi diyetisyen desteğimiz ile devam edecektir ve bu tarihten sonra daha sağlıklı olarak kilo verecektir” dedi.

Tüp Mide ameliyatı nedir? Nasıl yapılır?

Prof. Dr. Özkan; “Tüp mide ameliyatı obezite tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerden bir tanesidir. Ameliyatta mide uzunlamasına kesilerek tüp haline getirilir. Bu sayede mide hacmi küçültülür. Bunun yanında ameliyatla iştahın artmasını sağlayan ghrelin hormonunun salgılanmasına neden olan midenin fundus bölgesini alıyoruz. Böylece hastanın hem gıda alımı azalıyor, hem de ghrelin salınımı engellediğinden hastanın iştahında azalır. Ameliyat sonrasında ekibimizde bulunan diyetisyenin desteği ile de sağlıklı kilo verilmesi sağlanıyor” dedi.

Kimler için uygun?

Obezite ameliyatları ki bunların bir tanesi olan tüp mide ameliyatı doktor kontrolünde yapılan diyet, egzersiz ve ilaç tedavilerine rağmen kilo veremeyen, ek hastalığı olmayan ve vücut kitle indeksi (VKİ) 40’ın üzerinde olan 18-65 yaş arası kişilere yapılabiliyor. Bunun yanında VKİ 35 ve üzerinde olup diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi ve eklem rahatsızlıkları ek hastalıkları olanlara da bu ameliyatlar yapılabilir.

Prof. Dr. Namık Özkan, “Gerçekleştirdiğimiz bu ilk ameliyattan sonra Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde obezite ameliyatlarına devam edeceğiz. Obezite ameliyatlarının yanında yapılan tetkikleri sonucunda uygun hastalarda şeker hastalığı ameliyatları da yapacağız. Aksaray ve çevresinde yaşayan hastalarının obezite ve metabolik cerrahi (şeker hastalığı) ameliyatları için Aksaray dışına çıkmalarına gerek kalmamıştır. Tabii ki bu ameliyatlar tek başına yapılabilecek ameliyatlar değil. Ameliyat öncesi hazırlık sırasında hastaları değerlendiren diğer branşlardaki hekim arkadaşlarıma, diyetisyenimize, ameliyat ekibine, yoğun bakım ve servis hemşirelerine, katkı ve desteği olan herkese  teşekkür ediyorum. Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Aksaray’da ilk defa böyle bir ameliyatı gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.