Dolar 32,3398
Euro 35,1213
Altın 2.234,53
BİST 8.730,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Aksaray’da kaz ve ördek yetiştiriciliği

Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aksaray Ticaret Borsası işbirliğinde ilimizde Kaz ve Ördek yetiştiriciliği kursu düzenlendi.

Aksaray’da kaz ve ördek yetiştiriciliği
Aksaray Anadolu AŞ
20 Ocak 2018 21:15

Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aksaray Ticaret Borsası işbirliğinde ilimizde Kaz ve Ördek yetiştiriciliği kursu düzenlendi.

Kaz ve Ördek yetiştiriciliği kursu Aksaray’ın Lokomotifi Aksaray Ticaret Borsasında başladı.

Aksaray Ticaret Borsası konferans salonunda başlayan eğitime katılan Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ve meclis üyeleri eğitimin çok faydalı ve yerinde olduğunu belirterek “Aksaray’ımızın böyle bir eğitime ihtiyacı vardı. İnşallah bakanlığımızda Kaz ve Ördek yetiştiriciliğine ciddi destekler vererek Aksaray’ımızda ve bölgemizde iyi yerlere geleceğine inancım tamdır. Eğitimden sonra aldığınız belgeleri duvarlarda değil de sahada üretimde kullanmanızı temenni ediyorum. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” dedi.

Aksaray Ticaret Borsası konferans salonunda başlayan kaz ve ördek yetiştiriciliği eğitiminin yaklaşık olarak 370 saat sürüyor. Eğitimde, katılımcılara kaz ve ördek yetiştiriciliği konusunda bilgiler veriliyor. Eğitim programının amacının Türkiye’de kaz ve ördek yetiştiriciliği konusunda yetiştiricilerin, üreticilerin ve müteşebbislerin eğitilerek bilgili bir yetiştirici topluluğunun sertifika sahibi olmasını sağlamak olduğu belirtildi.

Aksaray şartlarında bir Kaz’ dan yılda 30-35 yumurta alınabileceğini, Aksaray’ın özellikle yüksek rakımlı bölgelerinde kaz ve ördek yetiştiriciliğinin çok rahat şekilde yapılabileceği söyleniyor. Türkiye’de Kaz’ın öncelikli olarak eti, ciğeri ve tüyü için yetiştirildiğini, kaz ve ördek yumurtasının ise mutfak sektöründe kullanılmadığını ifade eden Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, “Kaz ve ördek yumurtaları kuluçka amacıyla kullanılıyor. Kazlar dayanıklı, yetiştiriciliği kolay ve çok çabuk hasta olmayan hayvanlardır. Kazlar yaklaşık olarak 25 yıl yaşar ve 5 yıl damızlıkta tutulabilirler. Kazın en verimli olduğu dönem ilk iki yıldır” diyerek Aksaray’ın kaz varlığının 5 bin’in üzerinde olduğunu ifade ettiler.

Aksaray, kaz üretiminde 30 lu sırada bulunan Aksaray’da özellikle Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda Damızlık Kaz Üretimi bakımından ülkemizde bir marka, öncelikli bir il olması gerektiği konusunda da çalışmaların yapıldığını ifade ettiler. Eğitim çalışmalarında Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri kaz ve ördek hastalıkları, kaz ve ördek yetiştiriciliği konusunda teorik ve uygulamalı bilgilerde veriliyor. 370 saat verilen kaz yetiştiriciliği eğitiminin sonunda başarılı kursiyerlere sertifikaları verilip kaliteli ve bilinçli yetiştiriciliğin önü açılmış olacaktır..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.