Dolar 32,3352
Euro 35,0901
Altın 2.234,39
BİST 8.733,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Aksaray’da Kızılark Projesi: 1928

Tarihçi - Araştırmacı
16 Mart 2018 11:44

Aksaray başta olmak üzere birçok şehrimiz su kıtlığını gün geçtikçe daha çok hissedeceğe benziyor. Son zamanlarda özellikle Aksaray Ticaret Borsası konunun önemine binaen çalışmalar yapıyor, projeler hazırlıyor. Bugün bu çalışmaları basına yansıyan haberlerden öğrenirken geçmişte yaşanan problemleri, alınan tedbirleri, yapılan çalışmaları da eski gazetelerden okuyorum. Öğrendiklerimi de sizlere aktarmak isterim.

1928 tarihli gazeteden öğreniyoruz ki, Bayıraltı Köyleri’nin binlerce dönüm tarlasının sulanabilmesi için Kızılark ismini verdikleri büyük bir kanal inşa edilecek. Haberin metni aynen şöyle:

“Vilayet dahilinde mevcut sulardan ne suretle istifade edilebileceğinin ve kuraklık dolayısıyla inşa ettirilen şoselerde çalıştırılan amelenin miktarıyla yapılan şosenin ve şekl-i inşaasının tedkiki için Nafia Vekaleti Sular ve Şirketler Müdür-i Umumisi Fehmi Beyefendi’yle nafia müfettişlerinden Şefik ve Konya mıntıkası Nafia müfettişi Mustafa Beyler Aksaray’ımıza gelerek muhterem Valimiz Beyefendi’yle birlikte mahallerinde tedkikat icra etmişlerdir. Netice-i tedkikatta bayır altındaki köylerin münbit ve vasi’ arazisinin iskasını [sulanmasını] teminen Uluırmak’tan Bayıraltı’na doğru Kızılark Kanalı’nın tevsi’ ve temdidi takarrür etmiştir. Bu kanal ile birçok köylerimizin binlerce dönüm tarlasının sulanması mümkün olabilecek vilayetimize fevkalade faide bahş olunacaktır”.

Yaklaşık bir yıl sonra verilen ilanda Kızılark Kanalı’nın 79.972 liralık  bedel-i keşifli ameliyatının 5998 liralık depozito mukabilinde inşaatın hitamına kadar  Nafia’ca  musaddak  ehliyetli bir Fen memuru istihdam etmek şartıyla erbab-ı liyakat ve iktidarı mali olanlara 21 Eylül 1929 cumartesi saat: 14’te ihale edileceğini öğreniyoruz.

Ve günümüze geldiğimizde de benzer ifadeler okuyoruz. Aksaray’ın su sorununu ve çözüm önerilerini içeren geniş çaplı dosyasını ilgili makamlara ileten Aksaray Ticaret Borsası Başkan Hamit Özkök’ün başarılı olması demek Aksaray’ın başarısı demektir.  Su sorunu Aksaray için gerçekten çok büyük bir önem taşıyor. Nüfusumuzun dörtte üçü tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığına göre bu su meselesi daha da ciddiye alınacaktır diye düşünüyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.