Dolar 32,3363
Euro 35,1170
Altın 2.239,10
BİST 8.734,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Aksaray’ın neşe kaynağı Ahmet BERKSOY

Tarihçi - Araştırmacı
17 Kasım 2015 12:19

mfg-5image001Yakın dönem Aksaray’ında iz bırakanlardan birisi de Fazilet Berksoy’un eşi, Ümran ve Umman Berksoy’un babası merhum Ahmet Berksoy’dur. İbas’lardan tüccar Mustafa Efendi ve Emine Hanımın oğlu olan merhum 1921’de Aksaray’da dünyaya gelmiştir. Ahmet Berksoy da babası gibi eşraftandır.

Ortaokulda bariz bir şekilde hissedilen liderlik vasfı hayatının sonraki dönemlerinde de devam etmiştir. Esnaf ve memur olarak devam eden yaşamında tüm Aksaraylı tarafından sevilen birisi olmuştur. Tiyatral yeteneği sayesinde hitabetiyle, mukallitliğiyle her yerde aranan birisi olduğu için düğünlerin neredeyse hepsinde ya yüzük takan ya da şahitlik yapan olmuştur.

Hatıralara göre özellikle Aksarayspor maçlarında yaptığı yorumlarla halkın adeta sevgilisi olmuştur. Çünkü, seyirci o günkü şartlarda biraz da uzağında kaldığı maçın, pozisyonların detaylı ve sanatlı yorumunu Ahmet Berksoy’dan dinliyormuş.

Eşi Fazilet hanım, merhumun bayramlarda çocuklar için renkli ve şekilli şekerler, mendiller getirtip, onlarla tatlı bir sohbet ettikten sonra hediye ettiğini naklediyor.

Kızı Ümran Hanım şöyle diyor babası hakkında: “1957 ya da 58 yılıydı. Mamasun Barajı inşaatı devam ediyordu. Çalışanlar yılbaşında efkar dağıtacakları bir yer aramışlar. Tam o sırada misafirlerin imdadına babam yetişmiş ve mühendisleri evimizde ağırladık”.

Yine oğlu Umman Berksoy’un aktardığına göre 50’li yıllarda plak ya da radyo herkesin evinde olmadığı için mahalleye sanat ya da halk müziği yayını yaparmış. “Her türlü yörenin şivesini rahatlıkla taklit ederdi. Şimdiki stand-up sanatçılarına taş çıkartırdı. Düzenlenen sıra gecelerinde, pikniklerde başaktör olurdu. Eğlence ve müziğe çok düşkündü. Yeni çıkan plakları hemen edinirdi. Aksaray’da sık sık konser düzenlerdi. Birisinde Sfiye Ayla da gelmişti” diyor.

Merhumun Nörüyon Gazetesi’ni de çıkardığını öğreniyoruz. Ama Ahmet Berksoy’u aslında unutulmaz yapan Türkiye’nin ilk sinema-belgesel ve ilk gerçekçi köy filmlerinden olan Toprak’taki rolüdür. Bu film Aksaray’da çekilmiştir ve Otyam’ların imzasını taşır. (Yönetmen Nedim Otyam, senarist ise Fikret Otyam’dır) Toprak ağalığını konu edinen bu filmi izlemeyen Aksaraylı var mıdır bilemiyorum. Orada manifaturacı rolünü üstlenen Berksoy’un bugün paylaştığımız fotoğrafına dikkat edilirse sanki bir şaka yapacakmış gibi… Size de aracın kaputunu birazdan kapatacak ve hiç tahmin bile edemediğimiz bir cümleyle bizi gülme krizine sokacakmış gibi gelmiyor mu?

Ahmet Berksoy kırk yaşını bile tam doldurmadan 1961 yılında ebediyete irtihal etmiştir. Cenazesi az rastlanır bir kalabalıkla defnedilmiştir. Aksaraylı onu cenazesinde yalnız bırakmayarak vefasını göstermiştir. Cenab-ı Allah mekânını cennet eylesin.

*  *  *

Şehrimizde kültür ve sanat etkinlikleri çok olmasa da az ve öz oluyor. Bunlardan birisi de 10 Kasım’da AKM’de açıldı. Saliha ve Muazzez Hocalarım uzun uğraşlar neticesinde karma bir sergi açtılar. Sergiden önce ben kızlarımla hazırlık aşamasının bir kısmına şahit oldum. Zaten sanatçıda heyecan kaybolduğu vakit başarı da kaybolur gider uzaklara. Kendilerini (Gelveri Sanatevi’ni) tebrik ediyor, sanat hayatlarının her zaman başarılarla geçmesini temenni ediyorum..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.