Dolar 32,3375
Euro 35,1809
Altın 2.245,46
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Aliya İzzetbegoviç’in hayatı Aksaray’da sahnelendi

Aksaray’da sosyal ve kültürel faaliyetlere damga vurarak toplum yararına birçok program düzenleyen Aksaray Belediyesi, Bosna’nın unutulmaz lideri Aliya İzzetbegoviç’in hayatını konu alan ‘Aliya’ adlı tiyatro oyununu Aksaraylı tiyatro severlerin gösterimine sundu..

Aliya İzzetbegoviç’in hayatı Aksaray’da sahnelendi
Aksaray Anadolu AŞ
20 Ocak 2018 21:27

Aksaray’da sosyal ve kültürel faaliyetlere damga vurarak toplum yararına birçok program düzenleyen Aksaray Belediyesi, Bosna’nın unutulmaz lideri Aliya İzzetbegoviç’in hayatını konu alan ‘Aliya’ adlı tiyatro oyununu Aksaraylı tiyatro severlerin gösterimine sundu.

Aksaray Kültür Merkezinde sahnelenen tiyatro gösterisini, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, eşi Hasibe Yazgı ve kızı Berre Yazgı her zaman olduğu gibi halkın içinde oturarak izledi. İzleyiciler arasında Aksaray Valisi Aykut Pekmez’in eşi Yeşim Pekmez, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Akın’da yer aldı. Oyunda, İzzetbegovic’in hayatı, gençlik döneminden başlayarak son günlerine kadar anlatıldı.

Aliya oyunu, kanlı Bosna Savaşı’na ve Müslüman katliamına tanıklık eden ilk tiyatro oyunu olma özelliğini taşırken; Aliya’nın İslami ve entelektüel kimliğini de gözler önüne seriyor. 1935’ten 2003’e geniş bir zaman ölçeğinde geçen oyun bir yakın tarih okuması olarak da nitelendirildi

Oyunda, İzzetbegoviç’in insani yönünün yanı sıra mücadeleci ruhu, duygularını anlattığı mektup ve düz yazılarından bölümler de aktarıldı. Savaş yıllarında, Aliya İzzetbegoviç hiçbir devletten destek göremediği halde Türkiye’nin yardım elini uzatmasını anlatan bölüm ise tiyatro severlerden büyük alkış aldı.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Izzetbegoviç’in hayatının oyunda çok güzel bir şekilde yansıtıldığını söyledi.

Bosna’nın, Aliya Izzetbegoviç’in Türkiye’ye emaneti olduğunu belirten Yazgı , “Bosna, Boşnaklar bizim için çok önemli. Biz onları çok seviyoruz. Onlarla aynı gönül coğrafyasının insanlarıyız.

Geçen sene Cumhurbaşkanımızın hazırladığı program dolayısıyla Aliye İzzet Begoviç’ in ölüm yıl dönümü için mezarı başında bir anma programı gerçekleştirildi. Anma programının ardından da bu olayın yaşandığı yerleri de gördük. Savaşın izleri hala orada var. O geçtiğimiz yerlerde kurşun izlerini hala görebiliyorsunuz. O insanların yüzünde, insanlar anlatırken hissediyorsunuz onu orada hissetmek bambaşka duygu. Bu şanlı ve büyük direnişin liderini orada daha iyi anladım. Orda daha iyi farkına vardım. Şunu bir kere daha görmüş olduk ki; bizim bizden başka dostumuz yok, Müslümanında Müslümandan başka dostu yok. Avrupa’nın ortasında bu rezaleti yapan bu hainliği yapan insanlar sadece orda değil her yerde bu zulmü yapıyorlar. Bizlerin artık uyanması lazım, bizlerin artık ayağa kalkması lazım. 15 Temmuz’da biz bunları gördük memleketimizde. Eğer başarılı olsaydı o hainler belki onlardan daha felaket bir Türkiye olacaktı. Belki onlardan daha felaket hale dönecektik. Ama Allah bizimle beraber, Allah bizi korudu. Hasta yatağındayken Sayın Cumhurbaşkanımıza bir emanet bırakıyor Aliye İzzetbegoviç “ Benim memleketime sahip çıkın” diyor. Biz Türkiye olarak her zaman Bosna’ya sahip çıkacağız, sonuna kadar hep yanında olacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Başkan Yazgı, oyunu başarıyla sahneleyen oyuncuları tebrik ederek, çiçek ve işlemeli porselen tabak hediye etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.