Dolar 32,5707
Euro 34,7707
Altın 2.491,02
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 23°C
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 26°C

Altınsoy: Aksaray, tarım ve hayvancılıkta söz sahibi

Altınsoy: Aksaray, tarım ve hayvancılıkta söz sahibi
Aksaray Anadolu AŞ
10 Ekim 2018 00:23

AK Parti hükümetinin destekleriyle Aksaray’ın her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da Türkiye’nin parlayan yıldızı olduğunu belirten AK Parti Aksaray İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, her geçen yıl üretim, kalite ve gelişimle birlikte istihdamın da arttığını söyledi.

Aksaray nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığına dikkat çeken Başkan Altınsoy, İl genelinde; 420 bin 430 hektar tarım arazisi olduğunu bunun 235 bin 490 hektarın kurak arazi olmasına rağmen Aksaray’ın üretimde, Türkiye’de söz sahibi olduğunu belirtti.

Aksaray’ın tarım ve hayvancılıktaki üretimi ile Türkiye’nin önemli illerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Altınsoy, “İlimiz sulama ve yağış konusunda sıkıntılı olmasına rağmen Aksaray tarım ve hayvancılıkta Türkiye’de en önemli merkezlerinden bir tanesi. Aksaray, şeker pancarı, yonca, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, arpa gibi tarım ürünlerinin üretiminde Türkiye’de ilk 10’da yer alıyor. Yine Aksaray’ın 250 bin büyükbaş, 600 binden fazla küçükbaş hayvan sayısı ve yıllık yaklaşık 360 bin ton süt üretimiyle tarımda önemli bir potansiyeli bulunuyor” dedi.

Türkiye’de en kaliteli yoncanın ise Aksaray’da üretiliğini aktaran Altınsoy, “Türkiye’nin en kaliteli yoncası ilimizde üretiliyor. Yonca, Türkiye’de en çok üretimi yapılan illerin başında Aksaray geliyor ve hem yurt içine, hem de yurt dışına ihraç ediliyor” diye konuştu.

Türkiye’de en çok şeker pancarı üreten illerin arasında Aksaray’ın olduğunu belirten Altınsoy, “İlimiz 1 milyon tonun üzerinde üretim ile ülke tarımına çok önemli bir katkı sağlıyor. Arpa’da Türkiye’de 9’uncu sırada. Tahıl deposu olan İç Anadolu’da Aksaray üst seviyelere kadar yükselmiş durumda. Kabak çekirdeğinde 2-3’üncü sıradayız.

Son dönemde hayvancılıkla beraber silajlık mısırın, danelik mısırın hızı bir şekilde üretimde payının arttığını görüyoruz. Bunlar tarımda gerçekten önemli veriler. Tarımla beraber hayvancılıkta gelişiyor. Çünkü kaba yem en önemli girdi maliyetlerinin bir tanesini oluşturuyor. Aksaray’da yonca, mısır, arpa başta olmak üzere baktığımız zaman kaba yemin ana üretim üstlerinden biri haline gelmiş durumda. Aksarayımız tarım ve hayvancılığın parlayan bir yıldızı” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.