Dolar 32,3375
Euro 35,1809
Altın 2.245,46
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

ASÜ’de Kadınlar Günü Paneli düzenlendi

Aksaray Valiliği, Aksaray Üniversitesi (ASÜ), Aksaray Kadın Platformu ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğinde “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Paneli düzenlendi..

ASÜ’de Kadınlar Günü Paneli düzenlendi
Aksaray Anadolu AŞ
10 Mart 2016 17:08

Aksaray Valiliği, Aksaray Üniversitesi (ASÜ), Aksaray Kadın Platformu ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Paneli”nde konuşan Vali Şeref Ataklı’nın eşi ve Kadın Platformu Başkanı Adile Ataklı, asıl olanın, kadının insan sıfatıyla kabul edilmesi olduğunu söyledi.

– Hiçbir Şeyin Değişmediği Algısı Yanlış –

Panelin açılış konuşmasını ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin yaptı. Türkiye’de kadına yönelik toplumsal algının müspet manada değiştiğini ancak, hızı münasebetiyle değişimin çoğu zaman hissedilemediğini söyleyen Rektör Şahin, üç farklı örnekle bu değişimi anlattı ve şunları söyledi: “90’lı yıllarda kız kardeşimin ortaokula gönderilmesi hususunda ailemi ikna edebilmek için günlerce mücadele ettiğimi hatırlıyorum. Bugün kız kardeşim kendi ayakları üzerinde durabilen, ülkesi için, insanlık için değer üreten bir Matematik Öğretmeni. İkinci olarak geçen yıl katıldığım mezuniyet törenlerinde okul ve bölümlerinde dereceye giren öğrencilerin neredeyse yüzde 90’ının kız öğrenciler olduğunu gördüm. Bu da bizleri çok memnun eden bir gelişmedir. Bir diğer nokta ise bugün üniversite yönetimimizin yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor. Kadınlar aynı noktaya bakılsa bile meseleye erkekler gibi bakmıyor ve farklı şeyler görüyor. Bu, farklı sorunları görme ve sorunlara farklı çözümler üretme anlamında önemli bir değer.” Hiçbir şeyin değişmediği gibi bir algının yanlış olduğunu ve değişimin çok da kolay olmadığını dile getiren Prof. Şahin, “Değişimin içinde olanlar, çoğu kez değişimin hızı yavaş olduğu için değişimi hissedemeyebiliyor. Genelde çeşitli toplantılarda istatistikler üzerinden gidilir. Ama burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Türkiye’de ciddi manada istatistikler ilk defa 2003 yılından sonra tutulmaya başlandı. Mesela Türkiye’de 2003’ten sonra trafik kazaları inanılmaz şekilde artmıştır, kanser vakaları yüzde 500-700 artmıştır… Neden artmıştır? Çünkü 2003’ten önce zaten kanser kaydı yok. Bir anda kayıt tutmaya başladığınızda kanser oranı yüzde 500’e çıkar. Aynı şey, kadınlarla ilgili meselelerde de karşımıza çıkıyor” dedi.

– Kadının Olmadığı Yerde İnsan da Olmaz –

Vali Şeref Ataklı’nın eşi ve Kadın Platformu Başkanı Adile Ataklı ise kadın sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşan Kadın Platformu’nun çalışmalarından örnekler verdi. Düzenlenen panelin de çalışmalar arasında yer aldığından söz eden Ataklı, “Bu organizasyonda, 8 Mart vesilesiyle hem kadın sorunlarını konuşmak, hem de farkındalık oluşturmak istedik” dedi. Dünyada kadın hareketlerinin kadınların en çok aşağılandığı, istismar edildiği ve mağdur edildiği yerlerde ortaya çıktığını belirten Ataklı, şöyle devam etti: “Eşitlik adı altında kadının her türlü sömürüye ve istismara açık hale getirildiği bir anlayışa, herkesten önce kadınların karşı çıkması gerekmektedir. Asıl olan, kadının insan sıfatıyla kabul edilmesidir. İşte o zaman eşitliği değil, insanlar arasında adaleti tartışmaya başladığımızı göreceğiz. Adalet erkek, kadın, çocuk, yaşlı demeden tüm insanları ilgilendirir. Unutmayalım ki; kadının olmadığı yerde insan da olmaz. Bunun için kadın olmak imtiyazlı olmak anlamına da geliyor.”

Yapılan açılış konuşmalarının ardından ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rezzan Gündoğdu moderatörlüğündeki panele geçildi. Panelde ASÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aybala Çayır “Kadına Şiddet,” ASÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sümeyra Bilecik “İslam’da Kadın,” Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Fulya Özkaraca “Kadın ve Hukuk,” Peyzaj Mimarı Melek Elyiğit “İş Dünyasında Kadın” ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Aile Danışmanı Emine Böcüoğlu “Kadın ve Aile” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.