Dolar 32,3347
Euro 35,1658
Altın 2.244,39
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

ASÜ öğrencileri ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirildi

16-22 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası etkinlikleri çerçevesinde Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri tarafından Aksaray Üniversitesi Kampüsü’nde kurulan stant ile üniversite öğrencilerine ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi verirken, Diş Hekimi Betül Sarıyüz tarafından da öğrenciler ücretsiz diş taramasından geçirildi..

ASÜ öğrencileri ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirildi
Aksaray Anadolu AŞ
23 Kasım 2015 10:58

Bilgilendirme standında yapılan açıklamada “Ülkemizde ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar önemli halk sorunları içinde yer almaktadır. Dişlerin estetik, çiğneme fonksiyonları yanında genel sağlığın korunmasında da son derece önemli bir yeri vardır. Yapılan bilimsel araştırmalar, ağız ve diş sağlığı sorunlarının kalp, kemik ve üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı bunların yanında erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğumuna neden olduğunu ortaya koymuştur. Biliyoruz ki alınacak basit koruyucu önlemlerle ağız ve diş sağlığı konusunda yaşanacak problemlerin oluşmadan önlenmesi mümkün olabilmektedir. Doğru ve kurallı diş fırçalama, diş ipi kullanımı, doğru beslenme , koruyucu uygulamalar ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile ağız ve diş sağlığımızı koruyabiliriz.”denildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ise toplumun genel sağlık noktasında vazgeçilmez bir parçası olan ağız ve diş sağlığı ile ilgili yaptığı konuşmada; “Ağız diş sağlığı genel sağlığın vazgeçilmez bir parçasıdır. Ağız diş sağlığının bozulması, bireylerde kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, diyabet, pnömoni, kronik solunum yolu hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, ortopedik hastalıklar, psikosomatik hastalıklar, gebelerde düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttırmaktadır.

Diş ve diş eti hastalıkları önlenebilir. Diş ve diş eti hastalıklarının temel nedeni kötü ağız hijyeni/bakteri plağıdır. Ancak dişlerin yapısı, dizilimleri, tükürüğün yapısı ve akış hızı, beslenme tarzı ve ağız bakım alışkanlıkları gibi kişiye ait özellikler diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının oluşma sürecini etkiler. Bakteri plağı diş fırçası ve diş ipi ile yapılan etkin bir ağız temizliği ile ortadan kaldırılabilir.

Ağız ve diş sağlığını korumak için etkin ağız bakımı, sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi, düzenli diş hekimi kontrolleri, gerektiğinde koruyucu uygulamalar aksatılmamalıdır.

Dişler kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olmak üzere günde en az 2 kez, 2-3 dakika süresince etkin bir şekilde fırçalanmalıdır. Yumuşak kıllı diş fırçası kullanılmalı, diş macunu nohut büyüklüğünü geçmemeli ve fırçalama öncesinde diş fırçası ıslatılmamalıdır.

Dişlerin tüm yüzeylerinin fırçalanması, diş etine masaj yapılarak kan dolaşımının sağlanması önemlidir.

Dişlerde erozyon dediğimiz aşınmaları engellemek için asitli gıdaların tüketilmesinden sonra veya hamilelikte sık görülebilen kusma sonrasında dişler 30-40 dakika beklendikten sonra fırçalanmadır.

Dişlerin fırçaladıktan sonra dil sırtı da dil ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez süpürür gibi fırçalanmalıdır.

Dişlerin birbirine komşu ara yüzeyleri günde bir kez tercihen yatmadan önce diş ipi ile temizlenmelidir.

Ağızda köprü tarzında sabit protez varsa köprü gövdesinin diş etine komşu yüzeyi özel diş ipi ile temizlenmeli, ağızda hareketli protez varsa ağız içi ve protezler temizlenmeli, protezler akşamları suda bekletilerek damaklar dinlendirilmelidir.

Özellikle büyüme ve gelişme çağında kalsiyum, fosfor ve flor içeren çiğneme yoğunluklu besinler tüketilmelidir. Ağız ve diş sağlığı için A, D ve C vitamininden zengin besinler, et, süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, balık, sarı renkli sebze ve meyveler, narenciye, domates, çilek gibi gıdalar yeterince tüketilmelidir.

Nişastalı, şekerli ve dişlere yapışan türdeki gıdaların tükürük akışının daha çok olduğu yemek sırasında tüketilmesi tercih edilmeli, yemek aralarında dişlere zararlı ürünler değil, elma, havuç, yer fıstığı gibi mekanik temizliğe yardımcı olan ve tükürük akışını arttıran gıdalar tüketilmelidir.

Şekerli, yapışkan gıdalar tüketildikten sonra dişler fırçalanmalı, fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda, ağız su ile çalkalanmalı ya da biraz su içilmelidir. Çürüğü önleyici özelliğinden dolayı bir parça peynir tüketilmesi de yararlıdır.

6 ayda bir, düzenli olarak diş hekimi kontrolü ihmal edilmemelidir. Ağız ve dişler erken uyarı sistemi olarak da görev yaparlar. Tüm sistemik hastalıkların % 90’ı ağızda belirti gösterir. Ayrıca diş hekimi yalnızca mevcut ağız diş sorunlarının tedavisini yapmayıp, bunun yanı sıra sorunların oluşmadan önlenmesi için gerektiğinde kişiye özel koruyucu programlar uygulayacaktır.

Koruyucu programlarda en sık kullanılanlar bölgesel florür uygulamalarıdır. Florür diş minesinin güçlenmesi, ağızdaki asit ortamın nötralize edilerek bakteri plağının etkisinin azaltılması amacıyla kullanılır. Diş macununda da bulunan florür, koruyucu amaçla gargara, jel, vernik gibi formlarda uygulanır.

Anne sütü de çürük yapıcı öğeler içerir. Bebeğin gece yatmadan önce ya da yatar pozisyonda iken emzirilmemesi ve biberonla beslenmemesi gereklidir.

Bebeğin ağız temizliğine dişler çıkmadan önce başlanmalıdır. Bunun için ıslak, temiz bir tülbent veya gazlı bez kullanılabilir. İlk dişlerin çıkmasıyla birlikte bebekler için özel olarak üretilmiş diş fırçaları kullanılarak dişler fırçalanabilir.

Diş çürüğü bulaşıcıdır. Anne, babanın veya bakıcının ağzındaki çürük yapıcı bakteriler kaşık ve emzik yoluyla bebeklere bulaşmaktadır. Bu nedenle bebek için kullanılan kaşık, emzik gibi malzemeler asla başkaları tarafından kullanılmamalıdır.

İlk süt dişi bebek 6 aylıkken sürer (ağızda görülmeye başlar) ve 2,5 yaş civarında tüm süt dişlerinin sürmesi tamamlanır. Süt dişleri daimi dişlere rehberlik ederler. Bu nedenle süt dişleri daimi diş dizisinin düzgün olabilmesinin de garantisidir.

Bebeklerde 1 yaşından itibaren diş hekimi kontrolüne başlanmalı, çürük olması durumunda zaman geçirmeden tedavi edilmelidir.

Çocuklar 6 yaşına geldiğinde süt dişlerinin arkasından ilk daimi diş olan 1. büyük azı diş (6 yaş dişi) çıkar. Bu dişler çenenin ve yüzün gelişiminde önemli rol oynar ve çiğnemenin merkezi olarak görev alırlar. 6 yaş dişleri geride olduğundan çıkarken fark edilmez ise hızlı çürüyebilir. Bu nedenle hem fırçalamaya özel önem gösterilmeli hem de bu dişin çürüğe duyarlı girintili çiğneyici yüzeylerine fissür örtücü uygulanması için diş hekimine başvurulmalıdır.

Çocuğun fırçalama alışkanlığı edinmesi için eline diş fırçası verilmeli, ancak motor becerileri gelişinceye kadar (örneğin kendi ayakkabı bağını bağlayabilinceye kadar) ağız diş bakımı ebeveyn desteğiyle yapılmalıdır.

Çocukların tükettiği atıştırmalık besinlerin çoğu şeker içermekte ve diş çürüklerine neden olabilmektedir. Bu nedenle besinlerin seçimi önemlidir. “Doğru Beslenme” ve “Ağız Bakım” alışkanlıkları, çocukların ağız diş sağlıklarının yanı sıra genel sağlıklarının da korunmasını ve yetişkinlik dönemi kronik hastalık risklerinin azaltılmasını sağlayacaktır.”ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.