Dolar 32,3375
Euro 35,1809
Altın 2.245,46
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

ASÜ’de iki önemli konferans düzenlendi

ASÜ’de iki önemli konferans düzenlendi
Aksaray Anadolu AŞ
29 Mart 2019 11:05

Prof. Dr. Özcan Hıdır ve Doç. Dr. Süleyman Doğan, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Genç Tarihçiler Topluluğu’nun düzenlediği konferansta öğrencilerle buluştu.

Prof. Özcan, “Batı’da İslam Karşıtlığının Tarihi, Dini-İdeolojik Kökenleri” başlıklı bir sunum yaparken, Doç. Dr. Süleyman Doğan ise Mevlana örneği üzerinden “İslam Düşünürlerinin İnsanlık İnşası” konusunu anlattı. İslam karşıtlığının medyada çoğunlukla “İslamofobi” olarak duyulduğunu ancak bu kavram yerine artık “İslam Karşıtlığı,” “İslam Düşmanlığı” veya “Kültürel Irkçılık” kelimelerinin kullanılabileceğini anlatan Prof. Hıdır Özcan, “Batı’da ‘İslamofobi’ kavramı ‘İslam’dan korkma, çekinme hali’ şeklinde ifade ediliyor. Bununla bağlantılı olarak bir de ‘Türkfobi kelimesi var.’ Bu da Türklerden korkmayı ifade ediyor. Osmanlı’nın hâkimiyetiyle birlikte Avrupa’da, 15-17’nci yüzyıllarda, ‘İslam’ ve ‘Müslüman’ kelimesi kullanılmaz. Hep ‘Türkler’ kelimesi kullanılmıştır. ‘Türk’ kelimesi orada etnisiteye vurgu yapan bir kelime de değildir. Daha ziyade dinle bağlantılı olarak kullanılır. İslam karşıtlığı, yani İslam’a karşı olma, fobinin biraz daha ileri aşamasıdır. Fobide bir çekinme ve korkma hali varken, karşıtlıkta biraz daha düşmanlık hali söz konusudur. En son Yeni Zelanda olayındaki katilin eyleminde gördüğümüz gibi, fobi ve karşıtlık bir teröre dönüşüyor” dedi. Konferansın ikinci bölümünde kürsüye gelen Doç. Dr. Süleyman Doğan ise Mevlana’nın iyi bir pedagog, Mesnevi’nin de bir pedagoji kitabı olduğunun söylenebileceğini belirtti. Mevlana’nın bir sıfat olduğuna dikkat çeken Doğan, “Mevlana’yı bir peygamber, Mesnevi’yi bir kitap olarak görmek isteyen ve Hazreti Peygamberin üzerine çıkartmaya çalışan bir anlayış var. Fakat Mevlana’nın özüne baktığımızda bu durum onun bakış açısı değil. O, kendinin tamamen Hazreti Peygamberin yolundan gittiğini ve Kur’an’ın hizmetkârı olduğunu ifade eder. Sonradan bir takım oryantalistlerin, Mevlana’ya olan teveccühlerini bu şekilde yansıttıklarını görüyoruz” dedi.

Etkinliğin ardından ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, konuklara katılımları münasebetiyle belge, plaket ve kitap takdiminde bulundu. Konferansları Emniyet Müdürü Ali Karabağ, akademisyenler ve öğrenciler takip etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.