Dolar 32,5589
Euro 34,6816
Altın 2.415,72
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 27°C
Cum 27°C
Cts 26°C

Atık Sudan Enerji Üretimi Projesi kabul edildi

Atık Sudan Enerji Üretimi Projesi kabul edildi
Aksaray Anadolu AŞ
27 Mayıs 2019 22:56

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Afşin Yusuf Çetinkaya’nın hazırladığı, atık sudan elektrik enerjisi üretimine yönelik proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

“Yeni Geliştirilen Entegre Kapasitif Karışım ve Mikrobiyal Yakıt Hücresi Sistemi ile Tuzluluk Gradyanlarından ve Atık Sudan Elektrik Enerjisi Üretimi” başlıklı projesine ilişkin bilgiler veren Çetinkaya, son yıllarda, -yaşanan çevre kirliliği münasebetiyle- yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin giderek yükseldiğini söyledi.

Atık suyun tekrar kullanılabilir hale getirilmesi ve atık sudan enerji üretilmesi hususunun da üzerinde en çok durulan konuların başında geldiğine dikkat çeken Çetinkaya, “Bu kaynağın en temel problemlerinden birisi, atık suyun tuzla kirlenmesidir. Balık, gıda, tekstil, deri, petrol endüstrileri… Farklı endüstrilerde, yüksek düzeyde tuzluluk ile karakterize edilen atık sular çıkmaktadır. Proje kapsamında, özgün bir şekilde dizayn edilecek olan Kapasitif Karıştıran ve Mikrobiyal Yakıt Hücresi (MYH) sistemini birlikte entegre eden K-MYH sistemi tasarlanacaktır. Bu teknolojilerin birleşmesiyle, tuzluluk gradyan enerji teknolojilerinin performansını arttırmak mümkün hale gelecektir” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Çetinkaya, projeye dair çalışmaların devam ettiğini de vurguladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.