Dolar 32,3363
Euro 35,1725
Altın 2.241,49
BİST 8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Atık yağlarınızı dökmeyin, Belediye ekiplerine teslim edin!

Aksaray Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak Vatandaşların ev ve işyerlerinde kullandıkları bitkisel atık yağları belediye temizlik işleri müdürlüğüne bağlı ekiplere teslim etmeleri konusunda çağrıda bulundu..

Atık yağlarınızı dökmeyin, Belediye ekiplerine teslim edin!
Aksaray Anadolu AŞ
10 Mart 2016 20:21

Aksaray Belediyesi, Çevre Kanunu tarafından “Tehlikeli Atık” olarak nitelendirilen ve kanalizasyona dökülen bitkisel atık yağların evlerden toplanarak lisanslı firmalara teslim edilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Vatandaşlar, kullandıkları bitkisel atık yağlarını teslim etmek için Aksaray Belediyesinin 444 55 68 numaralı Çağrı Merkezini arayıp taleplerini iletecekler.

Aksaray Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Lavabodan dökülen 1litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyun kirlenmesine sebep olmaktadır.Bu nedenle Aksaray Belediyesi olarak bitkisel atık yağların kanalizasyon sistemine verdiği zararların önüne geçilmesi adına evlerde birikmiş olan yağları vatandaşların talepleri doğrultusunda evlerden alarak Lisanslı firmalara teslim etmekteyiz.
Bitkisel atık yağlar; mutfaklardan kaynaklanan kullanılmış kızartma yağları, yağ tutucularından çıkan yağlar ile kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağlar olarak tanımlanmıştır. Bitkisel yağ kullanımı sonucu ortaya çıkan ve ekotoksik özellikler göstermeleri nedeniyle 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca ”Tehlikeli Atık ” olarak nitelendirilmiş atıklardır. Aynı kanun uyarınca bitkisel atık yağların, toplanması, taşınması ve geri kazanım/bertaraf yöntemlerinin de uygun olarak gerçekleştirilme zorunluluğu bulunmaktadır. Anılan yönetmeliğe göre söz konusu atıkların gerekli lisanslara sahip araçlar vasıtasıyla toplanması, taşınması ve bitkisel atık yağ kapsamında İşletme Lisansı almış geri kazanım-biodizel tesislerinde işlenmesi ve geri kazanımın gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir; bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Evsel atık su kirliliğinin %25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar.

Lavabolardan döküldüğü zaman drenaj sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır.

Belediye olarak yaptığımız bitkisel atık yağ toplama uygulamamız geleceğe atılan önemli bir adımdır. Sizlerin de katılımıyla Aksaray’ımızda her geçen gün daha yaşanılabilir bir çevre oluşturuyoruz. Daha temiz, daha huzurlu ve mutlu bir gelecek dileğiyle.”

Temizlik işleri Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların kullandıkları bitkisel atık yağlarını görevlilere teslim etmek için

Aksaray Belediyesi 444 55 68 numaralı Çağrı Merkezini arayıp taleplerini iletebileceklerini ifade ettiler..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.