Dolar 32,3412
Euro 35,1262
Altın 2.241,33
BİST 8.895,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Bakan Tüfenkci Aksaray Ticaret Borsası’nın açılışını yaptı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Aksaray Ticaret Borsası’nın açılış törenine katıldı..

Bakan Tüfenkci Aksaray Ticaret Borsası’nın açılışını yaptı
Aksaray Anadolu AŞ
29 Ağustos 2016 12:20

Burada bir konuşma yapan Bakan Tüfenkci, projenin 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandığını belirterek, “Modern alt yapıya sahip, Selçuklu mimarisi ile Aksaray’ın tarihi dokusuna uygun olarak inşa edilen Aksaray Ticaret Borsası Tarım ve Ticaret Merkezi, daha önce kullanılan eski alanın 6 katı büyüklüğündedir. Her gün yüzlerce alıcının ve satıcının bir araya geleceği satış salonu, asırlardır süre gelen pazarlık geleneğini yaşatacak, modern teknolojiyi kullanarak hizmet sunacaktır. Çağdaş borsacılığın tüm alt yapı yatırımlarını içeren, borsacılığın en uygun şartlarda gerçekleştirebilmesine imkan sağlayan bu proje Aksaraylı tacirlerimize ve vatandaşlarımıza, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Türkiye’de 2002 yılında 110 borsanın faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, “Bu borsaların faaliyetlerinin tamamının parasal değeri ise 17 milyar 200 milyon lira idi. Bunların içinde 1 milyar TL üzeri işlem yapan borsa sayısı 3 idi. 2015 yılında borsa sayısı 113’e ve borsa işlem hacmi 200 milyar TL’ye ulaşmıştır. Yani 2002-2015 yılları arasında borsalarımızın işlem hacmi 10 kattan fazla artmıştır” dedi.

Türkiye’de lisanslı depoculuk uygulamasını başlattıklarını söyleyen Tüfenkci, “Lisanslı depoculuk sistemi ile birlikte ürün sahipleri ürünlerini fiyatların düşük olduğu hasat dönemlerinde ellerinden çıkarmak zorunda kalmayıp, sağlıklı ve sigortalı depolarda depolayabilmekte, ürün senetlerini teminat olarak göstererek bankalardan kredi kullanabilmekte ve ürünlerin ticareti elektronik ürün senetleri vasıtasıyla tamamen elektronik ortamda hızlı ve güvenilir biçimde yapılabilmektedir. Lisanslı depoculuk sisteminin gelişmesi ve yaygınlaşması için gerekli çalışmalara hız kesmeden devam etmekteyiz. Artık, ürünlerin ticareti elektronik ürün senetleri vasıtasıyla hızlı ve güvenilir biçimde yapılabilmektedir.

Elektronik ürün senetleri, finansmana erişim sorununa da çözümler getiriyor. Bu senetler karşılığında verilen krediler sayesinde tarım sektörü finansal kaynaklara daha kolay erişebiliyor. Ürün senetleri, hisse senedi, döviz, altın gibi bir yatırım aracı olarak kullanılabiliyor. Yetkili ticaret borsalarında elektronik ürün senedi işlem hacmi 2013 yılında 38 bin 406 TL, 2014 yılında 37 milyon 655 bin TL ve 2015 yılında 102 milyon 312 bin TL olarak gerçekleşti. Bakanlık olarak, elektronik ürün senetlerinin çok sayıda alıcı ve satıcının buluştuğu şeffaf bir piyasada alımı ve satımının sağlanmasını amaçlamaktayız” diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, karşılıksız çekin önlenmesi ve çeke duyulan güvenin artırılması amacıyla düzenleme yaptıklarını belirterek, “Bu kapsamda; karşılıksız çekte adli para cezası öngördük ve çeke itibar kazandıracak kare kodlu çek sistemini zorunlu kıldık. Borçlunun menfaatlerini gözeten ve alacaklıların menfaatlerini dikkate almayan iflas erteleme kurumunu, iflas erteleme uygulamasında alacaklı ile borçlu arasındaki menfaat dengesini sağlayacak şekilde yeniden düzenledik. KOBİ’lerin her türlü taşınırlarını rehin göstererek finansmana daha kolay erişebilmeleri amacıyla bir Kanun Tasarısı hazırladık ve Meclise sevk ettik. Tacirlerimizin oda ve borsalara olan borçlarını yeniden yapılandırdık. Tacirlerimizin işe başlama süreçlerini kolaylaştırmak ve maliyetlerini azaltmak amacıyla önemli kolaylıklar getirdik. Böylece, hem şirket kuruluş ve tasfiye süreci kısaltıldı, hem de maliyetler önemli ölçüde azaldı. Sebze ve meyve ticaretinde önemli bir dönüşüm sağlayan Hal Kanunu’nda sektörün ve tüketicilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda yapacağımız yeni düzenlemeleri de en kısa sürede hayata geçireceğiz. Bu kapsamda; tüketicilerimizin uygun fiyatlı ürün temin edebilmesi ve sebze ve meyve fiyatlarının üzerindeki etkisinin azaltılması amacıyla ürün künyelerinde, üretici ve üretim bilgilerinin yanı sıra perakendecinin alış fiyatına da yer verilecek. Ayrıca, üreticilerden tüketicilere tedarik zincirinin kısaltılarak sektördeki aracıların azaltılmasını ve böylece tüketicilerin uygun fiyatlı mal temin edebilmesini sağlayıcı düzenlemeler yapılacak. Üreticiler ve üretici örgütlerinin piyasada etkin bir şekilde yer alabilmesini teminen vergisel avantajlar da dahil olmak üzere bir takım teşvik mekanizmaları hayata geçirilecek” şeklinde konuştu.

Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, “15 Temmuz gecesi ülkemizin birliğine karşı bir darbe teşebbüsünde bulunuldu. Türk özel sektörü olarak hiçbir iradeyi tanımadığımızı, darbeyi asla kabul etmeyeceğimizi, seçilmiş hükümetin yanında olduğumuzu ilk andan itibaren vurguladık. Milletimizin dik duruşu, kıymetli emniyet ve ülkesini seven askerlerimiz ile birlikte kararlı duruşla bunun üstesinden geldik. Mesele vatansa teferruattır diyen bu millet milli şuurla hareket etti. İlimiz 10 bin yıllık geçmiş tarihi ile dünyada 3 önemli kentten birisidir. İlk beyin ameliyatı, il bakır demir ticareti ve özellikle ilk buğday tarımı Aksaray’da yapılmıştır. Aksaray kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan özellikleri ile dünyanın kesişme noktadır. Aksaray, hayvancılığa ve buna bağlı olarak sanayiciliği ile kalkınmasını sürdürmektedir. Oda ve borsalar şehrin öncü kuruluşlarıdır. Yeni borsa binamız ve tarım ticaret merkezimizle organize işlemi geliştirerek daha kaliteli hizmet vereceğiz. Bu tesisimiz 26 Milyon TL’ye mal olmuştur. Türkiye’nin en son model ağıyla elektronik satış salonumuz mevcuttur. İşlem hacmimiz 1,5 milyon ton iken, ileride 3-4 Milyon tona çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Aksaray tarım ve sanayide cazibe merkezi haline geldi. 54 yatırımcı vardı ve bugün 5 misli arttı ve 250’ye yükseldi. İstihdam kat be kat arttı. Bunların altındaki başarı şudur. Bu birlik ve beraberlikten kaynaklanıyor. A protokolünden Z protokolüne kadar hepsi birlik ve beraberlik içinde çalışıyor. Aksaray’ın ikinci özelliği de Aksaray’ı hep gençler yönetiyor. Aksaray Türkiye’ye örnek olacak bir başarı hikayesi yazıyor. Aksaray olarak havaalanı, demiryolu ve su talebimiz var” dedi.

Aksaray Valisi Aykut Pekmez ise, “26 milyon TL’ye mal olan bu tesis sayesince tüccarlarımız daha yaşanabilir bir ortamda alış verişlerini yapacaklardır. Günümüz dünyasında her geçen gün artar küresel rekabetin ticaretteki tüm sektörleri ihracat yapmaya mecbur kıldığını göz önünde bulundurursak Aksaray için önemli bir yatırım olduğunu söylemek lazım” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Aksaray Ticaret Borsası Tarım ve Ticaret Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış törenine Bakan Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Müsteşarı Cenap Aşçı, Vali Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Garnizon Komutanı Albay Gazi Demir, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, daire müdürleri, sivil toplum örgütü başkanları ve çok sayıda esnaf katıldı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.