Dolar 32,3347
Euro 35,1658
Altın 2.244,39
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

“Bir gün enfeksiyon hastalıkları kontrol edilemeyecek hale gelecektir”

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Eren Yüksel, aşırı ve kontrolsüz antibiyotik kullanımının geleceğimizi tehdit ettiğini söyledi.

“Bir gün enfeksiyon hastalıkları kontrol edilemeyecek hale gelecektir”
Aksaray Anadolu AŞ
20 Kasım 2017 13:28

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Eren Yüksel, aşırı ve kontrolsüz antibiyotik kullanımının geleceğimizi tehdit ettiğini söyledi.

Yüksel; “Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Kelime anlamı ile “antibiyotik” terimi, “hayata karşı” demektir. Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım’da gerçekleştirilen Avrupa Halk Sağlığı girişimidir. Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır” dedi.

Yüksel;Antibiyotik direnci geleceğimizi tehdit ediyor. Antibiyotik çağının sonuna geliyoruz. Tıbbın en önemli buluşlarından olan antibiyotiklerin aşırı ve kontrolsüz kullanımı, antibiyotik direncine karşı alarm veriyor. Her geçen yıllarda mikroplara karşı kullanılan (antimikrobiyal) ilaçlara karşı dirençli küçük canlı (mikroorganizma) sayısı artıyor. Bir gün enfeksiyon hastalıkları (bulaşıcı hastalıklar) kontrol edilemeyecek hale gelecektir” dedi.

Genel Cerrah Yrd. Doç. Dr. Mehmet Eren Yüksel, Antibiyotik direnci, direnç gelişimine karşı alınması gereken önlemler hakkında şu bilgileri verdi:

Antibiyotik direnci nedir?

Bakteri, virüs ve bazı parazitler gibi küçük canlıların (mikroorganizma) antibiyotik, antiviral (virüs ilacı) ve antimalaryal (sıtma ilacı) gibi ilaçlara karşı direnç geliştirmesidir.

Antibiyotik direnci gelişirse ne olur?

Yüksel; Antibiyotik direnci gelişirse, şu anda kullandığımız ilaçlar, uyguladığımız tedaviler bir işe yaramaz, bulaşıcı hastalıklar devam eder ve başkalarına yayılır.

Antibiyotik direnci, dünyanın sorunu…

Yüksel; Antibiyotik direnci bütün dünyayı ilgilendiren çok ciddi bir konu. Son yıllarda mikroplara karşı kullanılan (antimikrobiyal) ilaçlara karşı dirençli küçük canlı (mikroorganizma) sayısında artış var. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uyarıyor: “Bir gün enfeksiyon hastalıkları (bulaşıcı hastalıklar) kontrol edilemeyecek hale gelebilir” diyor.

Günümüzde ulaşım, ticaret ve turizm sayesinde, kolaylaştı. Bu sayede antibiyotiklere dirençli-hastalık yapan küçük canlılar da hızla dünyanın başka yerlerine yayılma imkanı buluyor.

Antibiyotik direnci nasıl gelişiyor?

Antibiyotik direncini oluşturan en önemli sebep ilaçların yüksek veya düşük dozda yanlış kullanılması. Okurlarımız ilaçlarını mutlaka doktorlarının ve eczacılarının önerdikleri dozda zamanında almalılar. Aksi halde, ilaca karşı direnç geliştiren küçük canlılar (mikroorganizmalar) bunu bir sonraki kuşağa aktarıyorlar. Yani dirençli bir bakteriden oluşan diğer bir bakteri de ilaçlara karşı dirençli oluyor.

Hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan ilaçların da antibiyotik direncine yol açıyor…

Dünya Sağlık Örgütü bu konuya da özellikle dikkat çekiyor. Hayvan yetiştiriciliğinde (mesela tavuk gibi kümes hayvanları yetiştirilirken) hayvanların büyümesini arttırmak ve hastalıkları önlemek için tedavi edici dozların altında antibiyotikler kullanılıyor. Bu da insanlara bulaşabilen dirençli mikroorganizmaların oluşmasına yol açıyor.

Antibiyotik direncine karşı ne önlemler alınabilir?

Hastanede yatan insanlarda dirençli mikroorganizmalar tespit edilebiliyor. Bu yüzden hastanelerde enfeksiyonların engellenmesine ve kontrolüne büyük önem vermek gerekiyor.

Antibiyotiklere karşı direnç gelişirse ne olacak?

Bu konuda her zaman vatandaşlarımıza ayrıntılı bilgi vermeye gönüllüyüz diyen Yrd.Doç.Dr. Yüksel;  “Antibiyotiklere karşı her geçen yılda direnç gelişiyor. Hepimiz için en tehlikeli, korkunç durum da budur. Şu anda mevcut olan antimikrobiyallerin etkisi giderek azalıyor. Bir anda yeni ilaçlar üretmek de zor. Mikroorganizmalara karşı etkili olabilecek yeni ilaçlar için yeni fikirler bulmak lazım. Bu da zahmetli ve zaman alan bir iş.  Hepimizin gelecek kuşakları düşünerek yapması gerekenler var. Vatandaşlarımız ilaçlarını mutlaka doktorlarının verdikleri dozda ve zamanda kullanmalılar. Vatandaşlar hastalıkları, ilaçları ve ilaçlarının kullanımı hakkında bilgi almak istediklerinde lütfen doktorlarına başvurmaktan çekinmesinler.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.