Dolar 32,3195
Euro 35,0491
Altın 2.308,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Bir ülkenin vatandaşı olmak çağın da vatandaşı olmaktı

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, 12 Eylül 1980’deki askeri ihtilalin ardından dava ve iddia sahibi olmanın kıymetinin itibarsızlaştırıldığını, herhangi bir konuda iddialı olmayan insanların popülerleştirildiğini belirtti.

Bir ülkenin vatandaşı olmak çağın da vatandaşı olmaktı
Aksaray Anadolu AŞ
2 Kasım 2017 16:31

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, 12 Eylül 1980’deki askeri ihtilalin ardından dava ve iddia sahibi olmanın kıymetinin itibarsızlaştırıldığını, herhangi bir konuda iddialı olmayan insanların popülerleştirildiğini belirtti.

– Yeni Bakış Açıları Açısından Bu Konferanslar Önemli –

Aksaray Üniversitesi (ASÜ)’nin ev sahipliğinde, Aksaray Kültür Turizm Üniversite Sanayi Ticaret ve Sivil Toplum Örgütleri İşbirliği Derneği (AKTÜSDER) tarafından düzenlenen konferansta konuşan Milletvekili Aydoğdu, “Muhatabını Arayan Yalnızların Hikâyesi” başlıklı bir sunum yaptı. Etkinliğin açılışında konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, öğrencilerin bu ve benzeri konferanslarla daha geniş bir bilgiye ulaştırmayı amaçladıklarını belirtti ve yeni bakış açıları kazanmaları adına bu çalışmaların önemli olduğunu vurguladı. AKTÜSDER Başkanı Rasim Gül ise Aksaray’ın az sayıda yazar ve sanat adamı yetiştirdiği gerçeğine vurgu yaparak, bu isimlerin öne çıkartılması gerektiğini, Milletvekili Cengiz Aydoğdu’nun da bir yazar olarak çok değerli eserler ürettiğini söyledi.

– İnsanın Bir Bağa İhtiyacı Var; Önce Kâinatı Yaratanla –

Konferanstaki temel amacının, kafalara -özellikle öğrencilerin kafalarına- bir şüphe, bir merak tohumu atmak olduğunu kaydeden Milletvekili Aydoğdu, hayatın zannedildiği kadar zor ama hiç de kolay olmadığını belirtti. Asıl meselenin, insanın kendisini diğer insanların yanına nasıl kattığı olduğunu ifade eden Aydoğdu, “Peygamberimiz Ashabı ile otururken yağmur yağar ve başını açar. Neden başını açtığı sorulduğunda ‘Yağmur damlasının Allah ile olan akdi benden taze, o nedenle açtım’ cevabını verir. Tüm mesele, bu dünyada bir bağ kurabilmek. Dünyada insanlar yalnız yaşayamaz. Şu anda bizi ilgilendiren her şeyin temeli de, diğer insanlarla nasıl yaşayacağımız üzerinedir. Yani mesele, insanın kendisini diğer insanların yanına nasıl kattığı meselesidir. Topluma nasıl katıldığımız, nasıl arkadaş olduğumuz, nasıl dost olduğumuz, nasıl anne-baba olduğumuz… İnsanın bir bağa ihtiyacı var; önce bu kâinatı yaratanla. Onu kabul ederseniz, diğer insanlarla da bir bağ kurmuş olursunuz” dedi.

– Ülke ve Millet Algısının Oluşması Zaman Alır –

Yunus Emre’nin bir eserinde “Dilsiz haber verecek kulaksız dinleyecek…” ifadesine dikkat çeken Cengiz Aydoğdu, kendi içindeki yalnızlığı kuranların, onu kurduklarında bir milletin ferdi olabildiklerini iletti. Ülke ve millet algısının oluşmasının, “Devlet nedir?” “Millet nedir?” “Özgürlük nedir?” gibi soruların cevap bulmasının ve bu kavramların oluşmasının zaman aldığına temas eden Aydoğdu, konuyu bir anısını paylaşarak şu şekilde anlattı: “Her akşam eve geldiğimde dedemin elini öpmezsem alınırdı. Bir akşam yine eve geldim ve dedemin elini öpmek için müsaade istedim. Bir müddet konuştuk ve bana ‘Sağ-sol işlerine karışma, işine bak’ dedi. Ben de gençliğinde coşkusuyla ‘Dede memleketin geleceğini hiç düşünmüyor musun?’ dedim. Kendisi oturduğu yerden dizlerinin üzerine geldi, büyük bir öfkeyle, Allah’tan gelenin Allah’a döneceği mealindeki ayeti okudu ve ‘Ne varmış geleceğimizde, geleceğimiz Allah’ dedi. Dedemin gelecek tasavvurunu çok sonraları anlayabildim. İşte, geleceğe böyle bakan bir millet Viyana’ya kadar ulaşır.”

– 12 Eylül, İddia ve Dava Sahibi Olmanın Kıymetini Düşürdü –

Tarihteki asıl sarsıcı olayın 1774’deki Kaynarca Anlaşması ve yaşanan toprak kaybı olduğunu söyleyen Milletvekili Aydoğdu, bu millet o tarihten beri kuşatılmış bir kalenin içinde gibi yaşadığını ve böyle hissetmeye devam ettiğini belirtti. Kendi nesillerinde ciddi bir arayışın söz konusu olduğunu, fertlerin içinde bulunulan durumu değiştirmeye yönelik çabalar gösterdiğini kaydeden Aydoğdu, 12 Eylül 1980’deki ihtilali yapan kadronun, bu duyguyu yargıladığının altını çizdi. 12 Eylül’den sonra dava ve iddia sahibi olmanın kıymetinin itibarsızlaştırıldığını, herhangi bir konuda iddialı olmayan insanın popülerleştirilerek, öne çıkartıldığını anlatan Cengiz Aydoğdu, “Bir spor müsabakasındaki galibiyetin kutlanılması o kadar kutsandı ki; bu durum adeta ülke gençliğinin gelecekle, siyasetle, fikirle ilgilenmemesini teşvike kadar gitti. Buradan, herkesin münakaşa ve kavga etmesi gerektiği anlamı çıkmaz ve bunu kastetmiyoruz. Ama bir ülkenin vatandaşı olmak aynı zamanda bir çağın da vatandaşı olmaktır. Yani yaşadığımız çağa tanıklık etmemiz gerekiyor” dedi.

Konferansın ardından Vali Aykut Pekmez başta olmak üzere, etkinliğin düzenlemesine katkı sunan isimlere AKTÜSDER tarafından plaketleri takdim edildi. Milletvekili Cengiz Aydoğdu daha sonra kitaplarını imzaladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.