Dolar 32,5020
Euro 34,7689
Altın 2.491,95
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Açık
Aksaray
25°C
Açık
Cum 24°C
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 25°C

Bölgede yeşil az ama bitki yeşilliği oldukça fazla

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Tekşen, içerisinde Aksaray’ın da bulunduğu Tuz Gölü çevresinin, Türkiye’de endemik bitki türleri açısından en zengin bölgelerden birisi olduğunu söyledi..

Bölgede yeşil az ama bitki yeşilliği oldukça fazla
Aksaray Anadolu AŞ
7 Ekim 2017 12:56

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Tekşen, içerisinde Aksaray’ın da bulunduğu Tuz Gölü çevresinin, Türkiye’de endemik bitki türleri açısından en zengin bölgelerden birisi olduğunu söyledi.

65’inci Felsefe Toplantısı’nda “Nadir ve Narin, Anadolu Güzeli Ters Lale” başlıklı bir sunum yapan Tekşen, Aksaray’da da ters lalenin bulunduğunu belirtti. Bu bölgede, etrafa bakıldığında yeşilliğin az olarak görüldüğünü, ancak bunun bir kayıp olmadığını ifade eden Doç. Dr. Mehtap Tekşen, “Bölge bitki çeşitliliği açısından -özellikle de tuzcul endemik türler açısından- çok zengindir” dedi. Anadolu’nun, bu bitkiler için önemli olduğunu, ters laleler için Anadolu’nun bir gen kaynağı konumunda bulunduğunu ileten Tekşen, Türkiye’nin flora zenginliğinden bahsetti ve özetle şunları söyledi: “Ülkemizde bilindiği üzere yedi coğrafi bölge var. Biz botanikçiler ise bunu üç bölgeye ayırıyoruz; orman, step ve maki alanlar. Türkiye stratejik coğrafi konumu, farklı iklimi ve toprak yapısı itibariyle çok zengin bir bölge ve 11 bin 500 tür var. Avrupa’nın tamamında çeşit sayısının 12 bin olduğu düşünülürse, Türkiye’nin ne denli zengin bir floraya sahip olduğu daha net anlaşılabilir. Bir de endemikler var. Türkiye’de 3 bin 650 endemik, yani yöreye özgün bitki türü var. Örneğin; İspanya’da 500 endemik tür varken, sadece Antalya’da 578 endemik tür bulunmaktadır.”

Akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği sunumunun ardından Doç. Tekşen, soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.