Dolar 32,3361
Euro 35,2001
Altın 2.247,23
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Çanakkale’yi çok iyi anlamak gerekiyor

Çanakkale’yi çok iyi anlamak gerekiyor
Aksaray Anadolu AŞ
29 Mart 2019 11:10

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Türk İslam Kültürü Öğrenci Topluluğu’nun düzenlediği etkinlikte, “104’üncü Yılında Çanakkale Ruhu” konulu bir konuşma yapan Öğretim Görevlisi Ahmet Nedim Kilci, tarihin iyi okunması ve aziz vatanın kahramanlarını unutmamak gerektiğini vurguladı.

ASÜ Konferans Salonu’nda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Özçifçi, akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği konferansta, bir Mehmetçiğin tertemiz alnından vurulup mübarek vatan toprağına düştüğü gün değil, unutulduğu gün öldüğünü kaydeden Kilci, ecdadına ve tarihine duyarlı bireyler olmanın önemine ve Çanakkale’yi çok iyi tanımanın gerekliliğine dikkat çekti. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra İngilizlerin, Anadolu’nun dört bir yanını işgal ederken çok zorlandıklarını belirten Kilci, sebebini ise şu şekilde açıkladı: “O dönem İngilizler kendi kamuoyu önünde ‘Anadolu işgaline kendi İngiliz çocuklarımızı götürecek miyiz?’ şeklinde bir referanduma gidiyor. Çıkan sonuç çok ilginç; Yüzde 96 ile hayır… Üstelik bir annenin oy pusulası üzerine yazdığı mektup, o dönemde İngiltere’de hükümet krizine neden oluyor. Anne o mektubunda, ‘Benim artık Gelibolu’da öğütülecek evladım yok’ diyor. Zaten bu nedenle uşak olarak ülkeye Yunanlılar geldi” dedi. Öğretim Görevlisi Kilci, Çanakkale’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü olduğunu ve tarihinin de 18 Mart’tan başlatılmasının doğru olmadığını belirtti. Kilci, fotoğraf, belge ve videolarla gerçekleştirdiği sunumunun ardından, Çanakkale’yi sadece gezmek için ziyaret etmenin doğru olmadığını, anmaktan daha çok anlamak gerektiğini kaydetti.

Topluluk Danışmanı Araştırma Görevlisi Derviş Koç’un da kısa bir konuşma yaptığı program, Mehter gösterisi ile tamamlandı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.