Dolar 32,3404
Euro 35,1084
Altın 2.241,61
BİST 8.875,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

‘Cesetler de konuşur’ adlı sunum yapıldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğaner, fiziksel olarak konuşması mümkün olmayan bir cesedin, gerçek ya da gerçeğe yakın pek çok bilgiyi verebildiğini söyledi.

‘Cesetler de konuşur’ adlı sunum yapıldı
Aksaray Anadolu AŞ
27 Şubat 2017 23:15

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğaner, fiziksel olarak konuşması mümkün olmayan bir cesedin, gerçek ya da gerçeğe yakın pek çok bilgiyi verebildiğini söyledi.

– Adli Biyoloji Çalışmaları Önem Arz Ediyor –

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen Felsefe Toplantılarının 54’üncüsün de “Cesetler de Konuşur” başlıklı bir sunum yapan Doğaner, Adli Biyoloji çalışmalarının önemine dikkat çekti. Failin kimliği, yaşı, cinsiyeti; olayın intihar mı yoksa cinayet mi olduğu; cinayetse hangi suç aletiyle gerçekleştirildiği; ölen kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığı gibi bilgilerin, ceset incelemeleriyle tespit edilebildiğini belirten Doğaner, “Sessizliğin sesi fark edildiğinde büyük bir çığlığa dönüşebilir” dedi. Göz önündeki sır perdesinin aralanmasına bağlı olarak ortaya beklenmedik gizemlerin çıkabildiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğaner, Adli Araştırmacıların, cesetleri nasıl bir bakış açısıyla incelediklerine dair örnekler verdi.

– Ceset, Ölüm Zamanı Hakkında Bilgiler Verir –

Failin vücudundaki bir leke, dövme, kemik kırıkları, ameliyat izleri gibi işaretlerin, kimliğe dair bilgiler verebildiğini söyleyen Doğaner, “Cesedin söylediklerinden birisi de ölüm zamanıdır. Bu, vücut soğumasından anlaşılır. Bir insanın vücut sıcaklığı 37 derecedir. Ölüm sonrası ise vücuda oksijen pompalanamadığı için bir soğuma başlar. İlk 6 saatte hızlı şekilde gerçekleşen bu soğuma, 12 saatlik süre içerisinde düşüşe geçer. Bu bilgiler de kişinin kaç saat önce öldüğüne ilişkin önemli ipuçları verir. Morarmalar da ölüm zamanını saptama noktasında belirleyicidir” dedi. Ölümden 3 saat sonra yüz ve gözlerde bir kasılma meydana geldiğini ve vücudun katılaşmaya başladığını kaydeden Doğaner, bu katılığın 12 saat içerisinde tüm vücudu kapladığını ve bunun da ölüm saatine dair bilgiler veren bir ayrıntı olduğunu söyledi.

– 72 Saat Sonra Katılaşma Çürümeye Dönüşüyor –

Doğaner, şöyle devam etti: “Ölümden 72 saat sonra -bu iklim şartlarıyla da ilgili olabilir- cesetteki katılık biter ve çürüme evresi başlar. Vücut içindeki bakteriler kendilerini besleyecek yeterli oksijeni sağlayabilmek için dokulara hücum ederler ve bu durum cesedin çürüme evresine girdiğini gösterir. Kişinin kaç saat önce öldüğüne ilişkin görsel verileri saptamak, çürüme evresinde bir hayli güçleşir. Adli Bilimciler çürüme evresindeki bir cesede dair tespit yapabilmek için Adli Entomolojiden yararlanır. Böcekler, kurtçuklar, et sinekleri, leş sinekleri, kın kanatlılar… Bunların cesette kalma süreleri, yumurtlama, larva ve pupa evreleri, cesedin ölüm saatinin aydınlatılması noktasında son derece önemli bilgiler sunar.”

İİBF Toplantı Salonu’ndaki etkinliğin sorununda Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğaner, soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.