Dolar 32,3355
Euro 35,2046
Altın 2.246,80
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Çini sanatını öğrenerek ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar

Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan çini kursuna katılan katılan kursiyerler, çini sanatını öğreniyor, hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor..

Çini sanatını öğrenerek ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar
Aksaray Anadolu AŞ
9 Şubat 2016 01:07

Güzelyurt Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursa yoğun ilgi olduğunu belirten çini eğitmeni Hacer Özkaya, şu an 12 kadın kursiyerin eğitim gördüğünü belirtti. Özkaya, kursiyerlere ilk olarak çininin ne olduğu öğrettiğini, ardından geleneksel motifleri çininin üzerine işlenmesini öğrettiğini söyledi. Kurs sayesinde kursiyerlerin yeni bir el becerisinin geliştiğini hem de aile ekonomisine katkıda bulunduklarını belirten Özkaya, şöyle konuştu:

“Kursiyerlerimizin işlediği çiniler satılıyor ve elde edilen gelir kursiyerlerimize veriliyor. Bir kursiyer yaklaşık 300- 500 lira aylık gelir elde ediyor. Şu an ilgi yoğun ve her yaştan kadın kursiyerimiz var. Erkeklerle de çalıştığımız dönemler oldu. Ama onlar daha çok para kazandıracak meslekleri tercih ediyor. Dolayısıyla erkeklerle pek verimli olmuyor. Hanımlarla çalışıyoruz. Tabii satışlar da yapılıyor. Kurslarımız eskiden kaymakamlık destekliydi. Kaymakamlık her türlü malzemeyi alır, öğrenciler öğrenirdi, üretilen ürünler satılır satılanlarda kim işlemişse ona verilirdi. O sistemi değiştirdik. Şimdi her öğrenci kendi malzemesini karşılıyor. Öğrencilere sadece eğitim anlamında hizmet veriyoruz. Atölyemizin kirasını belediye ödüyor. Eğitim işlerimizi de Halk Eğitim Merkezi yürütüyor. Ben dersleri veriyorum. Kimin işlediği çini satılmışsa o parasını alıyor” diye konuştu.

Kursiyerlerden Ayşe Avan, desenini çizdikten sonra bunu boyadığını, ardından fırınlama çalışması yapıldığını söyledi. Avan, “Bu mesleği Halk Eğitim’in açtığı kurslara gelerek öğrendim. Bırakmadım, 6 ay kurs gördüm ve sonra yeniden açıldı ve 1 yıldır devam ediyorum. Evime de katkıda bulunuyorum” dedi.

Bir diğer kursiyer Jale Demircioğlu ise, ”Ben de 2 senedir geliyorum. Ben hiç bilmeyerek başladım. Çizim de yapamıyordum. Ama 2 senede bayağı güzel şeyler yapmaya başladım. Tabaklarım yeri geliyor satılıyor ve eve de katkıda bulunuyorum” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.