Dolar 32,3828
Euro 35,0363
Altın 2.326,77
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Çocuklar Aksaray’ı da Öğrenselerdi!

Tarihçi - Araştırmacı
21 Ocak 2019 20:49

TÜBİTAK’ın yayınlarından olan Bilim Çocuk Dergisi’ni –yanılmıyorsam- yedi küsur yıldır kızlarım için düzenli olarak alıyoruz. Zaten ayın ortalarına doğru kızlarım devamlı olarak hatırlatıyorlar yeni sayıyı. Haliyle onların o heyecanı beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Yeni şeyler öğrenmeleri harika. İnsan okudukça bilmediğini çok daha iyi fark eder. Kızlarımın yaşlarına göre gayet uygun olan derginin içeriği de, baskı kalitesi, ekleri vs gerçekten güzel.

Lakin son sayısında, ailecek beğendiğimiz hatta bu defa kardan/ulaşımın aksamasından dolayı geç elde edebildiğimiz ve kızlarımın “baba daha Bilim Çocuk gelmemiş mi?” sorusuyla mutlu olduğumuz derginin Ocak 2019 tarihli “Beyninize Bir De Bu Açıdan Bakın” dosya kapaklı sayısındaki oyunda şaşkınlık yaşadık.

Kızlarım derginin içindeki oyundan bahsedince benim de ilgimi çekti. “Aksaray’ın hangi eserini tanıttılar acaba?” diye düşünürken bir yüzünde eserin görseli, diğer tarafında da eserin adı ve nerede yani hangi şehirde olduğu yazan bu küçük kartlardan epeyce vardı. Biran evvel kartları ayrıştırmalarını söyledikten kısa bir süre sonra getirdiler. Doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden o kadar farklı şehirden eserlerin yer aldığı kartları sırayla elime aldıkça “şimdi Aksaray gelecek galiba” diye devam ettim. Ama kartlar bitince Aksaray’dan bir yerin bile olmadığını görünce biraz canım sıkıldı. Hani kart sayısı az olsa ve seçim yapmak zorunda kalsalar ve de Aksaray’dan bir yer bu seçimin içinde yer almasa ya da alamasa anlarım. İyi de o kadar fazla kart varken ve de bir şehirden beş altı yer sorulurken neden Aksaray’dan bir yer tanıtılmaz ki?

Düşünün iki, üç ya da dört çocuk bir oyun oynayacaklar ve bu oyunun asıl amacı da ülkemizdeki tarihî, arkeolojik eserlerimizi, ören yerlerimizi kısacası zenginliğimizi tanıtacak. Kimi kartlarda köprü, kimisinde bir cami ve kimi kartlarda da antik kentler tanıtılıyor ve çocuklar birbirlerine ellerindeki kartlarla ülkemizin hangi şehrinde olduğunu soruyor. Ihlara Vadisi’ni Nevşehir’de, Hasan Dağı’nı Niğde’de, Somuncu Baba kabrini Malatya’da sanan çocuklar bu kartlar sayesinde hepsinin Aksaray’da olduğunu öğrenseler iyi olmaz mıydı? Ya da Pisa Kulesi’yle çağdaş ve onun kadar eğri olan Kızıl (Eğri) Minare’nin Aksaray’da olduğunu bilseler güzel olmaz mıydı? Dünyanın en büyük kervansaraylarından Sultan Hanı’nı tanısalar harika olmaz mıydı?

Ve daha da önemlisi bu oyun vesilesiyle çocuklar Aksaray’dan bir eseri görünce vilayet olan Aksaray’ı tanıyıp ileride “hangi Aksaray?” sualini sormaya gerek duymasalar aliyyülâlâ olmaz mıydı?

Evet, şehrimizin tanıtımı açısından güzel olabilecek bir oyunun içinde yer alamayan Aksaray’ın isminin, güzelliklerinin ilerideki çalışmalarında yer alabilmesi için yazımı dergi yönetimine yollayacağım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.