Dolar 32,3404
Euro 35,0988
Altın 2.239,16
BİST 8.807,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Çocuklarda alerjik hastalıklara dikkat

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, mevsimsel geçişlerin bebekler ve çocuklar için hastalıklara kapı araladığını söyledi.

Çocuklarda alerjik hastalıklara dikkat
Aksaray Anadolu AŞ
14 Nisan 2017 00:04

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, mevsimsel geçişlerin bebekler ve çocuklar için hastalıklara kapı araladığını söyledi.

Dr. Özdemir; “Bahar mevsimini yaşadığımız bugünler yazın müjdecisi olduğu kadar çocuklar açısından dikkatli olmamız gereken bir zamandır. Havaların ısınmasıyla birlikte çevre koşulları da değişmekte, virüs, parazit ve bakteriler de artmaktadır” dedi.

         Alerjiye dikkat

AEAH Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir;  “Mevsim geçişleri nedeniyle grip, nezle ve farenjit, bronşit gibi üst  ve alt solunum yolu enfeksiyonları yanısıra,  havada polen, toz ve rüzgarın artışına bağlı olarak çocuklarda, halsizlik, iştahsızlık, hapşırma, burunda akıntı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve alerjik rinit  (saman nezlesi) gibi alerjik hastalıklara sık rastlarız. Göz nezlesi olarak bilinen alerjik konjonktivite de bahar aylarında sık görülür. Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma ve batma hissi alerjik konjonktiviten belirtileridir. İltihaplı göz akıntıları enfeksiyon belirtisi olup mutlaka göz doktoru tarafından muayene edilmelidir” dedi.

Alerjinin en iyi tedavisi alerjen olan etken polenlerden kaçınmak olduğunu ifade eden Dr. Özdemir; “Alerjen etkenin saptanamadığı veya kaçınmanın mümkün olmadığı durumlarda hafif şikayetleri olan hastalarda antihistaminik ilaçlar, daha ciddi ve inatçı vakalarda burun yolundan uygulanan steroid içeren burun spreyleri kullanılabilir. Bu ilaçlar çeşitli yan etkileri olan ilaçlardır ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bir haftadan fazla devam eden balgamlı öksürük, koyu renkli burun akıntısı ve yüksek ateş durumunda mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir. Gerekli tetkikler yapılıp uygun tedaviye başlanmalıdır” dedi.

Bahar yorgunluğu çocuklarda da olabilir

Mevsim geçişleri, genelde erişkinlerin en çok şikayet ettiği, bahar yorgunluğu çocuklarda da olabilir. Yeterli gece uykusunu olmayan çocuklar da okul başarısında düşme ve kronik yorgunluk belirtileri de gözlenir.

         Çocuklara mevsimine uygun giysiler giydirin

Dr. Özdemir; “Çocukların bu dönemde mevsime uygun ve terletmeyen giysiler giymesi gerekir. Yoğurt ve kefir gibi besinler, içerdiği probiyotikler sayesinde barsak florasını güçlendirir. Başta ishaller olmak üzere pek çok enfeksiyon hastalığından korunmayı sağlar. Taze meyve ve sebzeler önemli C vitamini kaynaklarıdır. Çocuklar C vitaminini de sık tüketmelidir. D vitamini de enfeksiyonlardan korunmayı sağlar, Bol sıvı almalı ve enfeksiyon şüphesi varsa sık sık ellerinin yıkanması gerekmektedir. İyi ve dengeli beslenme her dönemde bağışıklık sistemini güçlendirir” dedi.

AEAH Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, son olarak bahar güneşinden hem kendimizi hem de çocuklarımızı mahrum etmemeliyiz. Günde yarım saatte olsa güneşten direkt olarak faydalanalım dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.