Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 30°C

Depremde kaybolanların yerleri bu yazılımla tespit edilecek

Depremde kaybolanların yerleri bu yazılımla tespit edilecek
Aksaray Anadolu AŞ
19 Şubat 2018 20:46

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Emre Avuçlu, depremde kaybolan kişilerin yerlerini GPS ve mobil telefon yardımıyla tespit eden mobil bir uygulama geliştirdi.

Bu uygulama ile deprem sonrası yaşıyor olup da ulaşılamayan kişilerin yerleri, yakınları tarafından hızlıca belirlenebilecek ve yaşama şansları yüksek olacak. Günümüzde akıllı telefonların kullanım oranlarının hızla arttığına dikkat çeken Emre Avuçlu, bu telefonlarda bulunan GPS (Global Positioning System) teknolojisi ile konum tespiti yapılabildiğini anımsattı. Bu özelliği, depremde kaybolan kişilerin bulunmasına yönelik bir yazılımla geliştirdiklerinden söz eden Avuçlu, “Konum tespitinin yapılması ile deprem sonrası kaybolan veya anlık olarak ulaşılamayan kişilerin yerleri hemen tespit edilerek acil müdahaleler yapılabilecektir. Bu sayede yaşıyor olan kişilere daha çabuk ulaşılacak ve hayatta kalma oranı daha yüksek olacaktır. Sonuç olarak; deprem sonrası can kaybı en aza indirilebilecektir” dedi. Binaların kat aralarında yapılan testler aşamasında, her bir katın konumlarının nokta atışı ile doğru olarak tespit edildiğinin görüldüğünü kaydeden Avuçlu, sistemin nasıl çalıştığını şu şekilde anlattı: “Yapılan çalışmada, enkaz altında kalan kişilerin konum bilgilerini gönderme işlemi gerçekleştirilmiştir. Uygulamanın çalışması aşamasında ilk olarak, enkaz altında kalan kişinin birisi tarafından aranması gerekir. Bu işlemin ardından aranan kişinin telefonunda 5 adımda konum gönderme işlemi gerçekleştirilmiş olur.”

ASÜ Öğretim Görevlisi Avuçlu, tüm bu işlemlerin ortalama 30 saniye civarında sürdüğünün de altını çizdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.