Dolar 32,3412
Euro 35,1262
Altın 2.241,33
BİST 8.895,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Dirilişten kuruluşa Osmanlı Beyliği

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Akın, Diriliş Dizisi’nden hareketle, Osmanlı Beyliğinin kuruluşu ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemi hakkındaki yaygın kanaatler ve tartışmalar üzerine bir sunum gerçekleştirdi..

Dirilişten kuruluşa Osmanlı Beyliği
Aksaray Anadolu AŞ
17 Ekim 2016 16:41

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen Felsefe Toplantılarının 44’üncüsü gerçekleştirildi.

Fakülte Konferans Salonu’ndaki etkinlikte konuşan Prof. Dr. Bahadır Akın, diziyi çekmenin heyecan verici bir yanı olduğu gibi, bir de tarihi gerçekler ve kurgunun oturması gereken bir iskelet olduğunu belirtti.

13’üncü yüzyılın başlarının Anadolu Selçuklu Devleti’nin yükseldiği zamanlar olduğuna değinen Akın, “Özellikle Alâeddin Keykubat zamanında zirveye çıkılan zamanlardır. Keykubat’ın ölümünün ardından ise Anadolu Selçuklu Devleti’nde ciddi problemler ortaya çıkıyor. Dizide bir Süleyman Şah var. Aslında tarihte de böyle birisi var ama dizinin yansıttığı dönemde böyle birisi yok. Bir de Süleyman Şah’ın suda boğulması meselesi var. Suda boğulan kişi Birinci Kılıçarslan’dır. Burada şöyle bir durum oluşuyor; Süleyman Şah isminde birisi var ama suda boğulmuyor; suda boğulan birisi var o da Kılıçarslan. Peki, Osmanlıların dedesi olan Süleyman Şah kim?” dedi. Bunun muhtemelen üçüncü bir şahıs olabileceğine dikkat çeken Prof. Bahadır Akın, “şöyle devam etti:

“Tarihi kaynaklara bakıldığında, o dönemde Süleyman Şah diye, Süleyman Bey diye, Süleyman Alp diye herhangi birisine en ufak bir atıfta bulunulmuyor. Bu isim 1400’lerde, yani 15’inci yüzyılın Osmanlı kroniklerinde görülen bir isim.

Prof. Akın, konuşmasının son bölümünde kendisini dinleyen öğrenci ve akademisyenlerden gelen soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.