Dolar 32,3404
Euro 35,1084
Altın 2.241,61
BİST 8.875,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Dünya Tüberküloz Günü açıklaması

Aksaray İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Arık, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle açıklamada bulundu.

Dünya Tüberküloz Günü açıklaması
Aksaray Anadolu AŞ
29 Mart 2017 00:07

Aksaray İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Arık, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle açıklamada bulundu.

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü vesilesi ile dünyanın ve ülkemizin önemli sağlık problemi olan verem hakkında bilgilendirme yapmak, halkı bilinçlendirmek öncelikle önemsenilmesini sağlamak ve tabiî ki ilaçların düzenli kullanımı hastaların iyileştirilmesi, bulaşların engellenmesini ve risk altındakilerin korunmasını sağlamak veremle mücadele için özveri ile çalışan biz sağlık çalışanlarının öncelikli amacıdır.

Tüberküloz (TB), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olup halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Küresel Tüberküloz 2016 Raporu”na göre dünya genelinde tüberküloz hastalığı halen sık görülmektedir. Rapora göre dünya genelinde 2015 yılında 10,4 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır. Ayrıca tüberküloz, 2015’te dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisidir ve 2015 yılında 1,8 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir.

Türkiye’de Verem Savaş Raporu 2014 e göre tüberküoz prevelansı yüz binde 23, insidans hızı yüzbinde 22,mortalite hızı yüzbin de0,52 ve vaka bulma hızı %87dir.2016 yılında toplam 12.772 tb vakası olmuştur.

Verem bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta kişinin öksürük ve hapşırıkları ile havaya saçılan partiküllerin solunması ile bulaşır, yeme içme ile bulaşmaz. Bulaştırıcı olan hasta öksürüp hapşırırken ağzını kapamalı sonrasında ellerini yıkamalı, toplum içine girerken maske takmalı, güneş gören ayrı bir odada kalmalı ve oda sık sık havalandırılmalıdır.

Tedaviye alınan hasta ve korumaya alınan temaslılar ilaçlarını düzenli kullanmalı ve bir gün bile aksatmamalıdırlar. Hastanın tedaviyi terk etmesi veya düzenli ilaç kullanmaması ilaca dirençli tb vakalarını ortaya çıkarır ve bu vakaların tedavisi daha zor ve daha uzun zaman istemekte ve hastaneye yatış gerektirmektedir. Hastalığın yeni kişilere bulaşmaması ve dirençli vakaların oluşmaması için doğrudan gözetimli tedavi uygulanmaktadır. Doğrudan gözetimli tedavide hasta hergün ilacını bir sağlık personeli gözetiminde içmektedir ve böylelikle düzensiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi planlanmaktadır.

Sonuç itibariyle hedefimiz hastaları iyileştirmek, bulaşları önlemek ve neticesinde VEREMSİZ BİR TÜRKİYE..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.