Dolar 32,3277
Euro 35,1006
Altın 2.305,35
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Dünya’ya hâkim olmanın yolu turizmden geçer

Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mete Sezgin, Türkiye’de turizmin pazarlanabilir ve ticari gelir elde edilebilir manada gelişiminin 1950’li yıllara dayandığını söyledi..

Dünya’ya hâkim olmanın yolu turizmden geçer
Aksaray Anadolu AŞ
20 Nisan 2016 17:22

– Günümüzde Üç Şeye Sahip Olan Dünyaya Hâkim Olur –

Aksaray Valiliği ile Aksaray Üniversitesi (ASÜ) işbirliğinde, “Turizm Haftası” kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Turizm Nasıl Pazarlanır?” konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Mete Sezgin, dünyaya hâkim olmanın yolunun turizmden geçtiğini belirtti. Bilgi-teknoloji sektörü, yiyecek-içecek sektörü ve eğlence-sinema sektörüne sahip olanların dünyaya hâkim olabileceğini dile getiren Doç. Sezgin, “Günümüzde teknoloji olmadan hiçbir şey olmuyor ve ilerleyiş teknolojiye bağlıdır. Yiyecek-içecek sektörü de tüm insanları yakından ilgilendiren kavramlardır. Dünyada marka değeri en yüksek şirket, herkesin de bildiği bir içecek firmasıdır. Diğer taraftan eğlence ve sinema sektörü yine turizm için büyük önem teşkil ediyor. Pek çok ülke, film teknolojilerini bünyesinde barındıran stüdyoları ve tema parkları dünyaya sunuyor. Aslında dünyaya hâkim olmanın yolu turizmden geçiyor” dedi.

– Misafirperverlik-Mimari-Mutfak Kavramları Ön Planda –

Turizmin insanlıkla birlikte var olduğunu İlkçağdaki merak, sonrasındaki din ve sağlık faktörlerine bağlayarak anlatan Sezgin, “Turizmin gelişimi Sanayi Devrimi ile başlar. Bu manada 1800’lü yıllarda, 570 kişilik bir kafile iki şerir arasında ticari turizm maksatlı taşınmıştır” dedi. Sözlerine, Türkiye’deki gelişim sürecini anlatarak devam eden Mete Sezgin, gelişim süreçlerinde öne çıkan kavramlardan şu şekilde bahsetti: “Pazarlamayla birlikte turizmin gelişimi Türkiye’de 1950’li yıllara dayanıyor. Bu süreçte deniz turizmi ön plana çıkıyor; yüzyıllardır deniz olmasına rağmen deniz turizminin geçmişi henüz 60-70 yıl civarındadır. O dönemde “Deniz-kum-güneş-sessizlik” anlayışı ortaya çıkıyor. 1980’li yıllarda ise “Kadın-kumar-kadeh” kavramlarının ön planda olduğu görülüyor ancak, bu dönem turizmin bozulduğu bir dönemdir ve çeşitli kanunlarla birtakım düzenlemeler yapılmıştır. İçinde bulunduğumuz dönemde, yani 2000’lerden sonra “Misafirperverlik-mimari-mutfak” kavramları üzerinde bir turizm algısı söz konusu” dedi.

Konferansı İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bakırtaş, akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Dekan Bakırtaş, sunumun ardından Doç. Dr. Mete Sezgin’e “Teşekkür Beratı” takdim etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.