Dolar 32,3358
Euro 35,1663
Altın 2.241,66
BİST 8.745,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Eğitmek mi Öğretmek mi?

27 Kasım 2017 21:10

Hani okullarımız açılırken “Eğitim Öğretim Yılı” diyoruz ya
Hem eğitimi başa alıyor ve hem de öğretimsiz söylemiyoruz ya

Aslında bu kelimeler çok önceleri “Talim ve Terbiye” diye söylenirdi. (Talim : Öğretim , Terbiye : Eğitim) Yani öncelik öğretimdeydi. Oysaki öğretim kesinlikle eğitimden önce gelemezdi.

Çünkü “Talim demek, öğretim, çalışma, alıştırma, egzersiz, hazırlık, prova, tatbikat, uygulama demek. Terbiye ise adabı muaşeret, adap, edep, görgü, yol erkan, yol yordam, eğitim, maarif, tahsil, tedrisat, yetiştirme filan demek. Terbiyesiz denilince eğitimsiz demek oluyor yani.”

Kişi öğretim yaparken az çalışmış olabilir, uygulamalara gerekli zaman ayıramamış olabilir, önceden hazırlık yapmamış olabilir bu nedenle de öğrenir veya öğrenemez. Zamanla eksikliklerini görerek telafi edebilir. Oysaki eğitim en kısa ve öz tanımı ile “İstendik davranış değişikliğidir.”

Kişi davranışını isteyerek değiştirmek için gelir eğitim yuvası okullarımıza.

Peki, isteyerek gelen bu çocuklarımızın davranışı sizce en kısa zamanda değişir mi değişmez mi? Elbette ki sizinde tahmin ettiğiniz gibi davranışı değişir.

Oysa durum hiç de böyle gerçekleşmemektedir. Öğrencileri bir yarışın içine atıyor, sınavdan sınava koşturup duruyoruz. Hal böyle olunca da müfredattaki konuları öğreteceğiz derken, önceliğimiz olan  eğitime maalesef pek önem vermiyor gibiyiz. Beklide bana öyle geliyordur kim bilir?

Bu gün 24 Kasım, Öğretmenler Günü

Bu vesileyle hem değerli öğretmenlerimizin bu anlamlı gününü kutlar ve hem de bende öğretmen olduğumdan bir öz eleştiri yapmak isterim. Tabi şiir ile…

ÖĞRETİRKEN EĞİTMEDİK

Sınavlara meyilliyiz
Öğretirken eğitmedik
Bizde suçlu değil miyiz?
Öğretirken eğitmedik

Kanunları, kuramları
Denklemleri, tangramları
Ezberlettik kavramları
Öğretirken eğitmedik

“Gitsin” derken “yolumuzdan”
Azar duydu dilimizden
Suçlu çıktı elimizden
Öğretirken eğitmedik

Aşk dokurken halımıza
Mânâ verdik gülümüze
Gülüp geçtik halimize
Öğretirken eğitmedik

Saygı olmaz sevgi yoksa
Tadı kalmaz tuzlar koksa
Adam olmaz aya çıksa
Öğretirken eğitmedik.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.