Dolar 32,3229
Euro 35,1696
Altın 2.240,70
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Ekim ayı, hekim ayı olmasın!

Aksaray Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı, Ekim ayı ile birlikte Gribal enfeksiyonlarda artışlar görüldüğünü belirterek, ‘Ekim ayı hekim ayı olmasın’ dedi..

Ekim ayı, hekim ayı olmasın!
Aksaray Anadolu AŞ
13 Ekim 2016 00:10

Halk arasında Grip ve Soğuk algınlığının karıştırıldığını, iki hastalığıda neden olan virüslerin birbirinden farklı olduğunu hatırlatan Dahiliye Uzmanı Bursalı; Grip aşılarının Eylül-Ekim ayı içerisinde, en geç Aralık ayı başlamadan yaptırılmasının önemli olduğunu söyledi.

GRİP ÖLDÜREBİLİR

Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı, Bağışıklık sistemini zayıf olan Kanser hastaları, organ ve doku nakli olmuş hastalar, yaşlılar, kalp akciğer hastalıkları, böbrek ve diyabet hastalarının risk grubu hastalar olduğunu ve gribal enfeksiyonun bu hastalarda ölüme kadar varan ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

AŞI YÜZDE YÜZ GRİPTEN KORUMAZ

ADH Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı,: “Grip aşısı her yıl Aralık ayı gelmeden, ekseriyetle Eylül-Ekim ayları içerisinde yapılmalıdır. Her yıl grip aşısı olmak insanları %100 gribe karşı korumaz. Ancak gribi önlemenin en iyi yoluda yine aşıdır. Netice itibarı ile grip dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almakta ve zamanında tedaviye başlanmazsa ciddi ve ağır bakteri enfeksiyonlarına ve zatüreye dönüşebilmektedir” dedi.

Aşı sonrası nadiren hafif ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçen nezle türü şikayetler oluşabilir.

GRİBİN TANISI

Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, aniden başlayan 39°C üzerinde ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden bulaşıcı bir enfeksiyondur.

GRİPTE ANTİBİYOTİK FAYDA SAĞLAMAZ

Grip rahatsızlığında antibiyotik kullanımı yanlıştır. Hastalağın tedavi sürecini olumsuz etkiler. Antibiyotik bakteriler üzerinde etkilidir. Oysa grip virus kaynaklı viral bir enfeksiyondur. Virüs üzerinde etkili olmadıklarından grip tedavisinde hiçbir yarar sağlamazlar.

Grip olan kişinin dinlemesi, bol sıvı alması, iyi beslenmesi, ateş, kas ağrılarını gidermek için  parasetamol – ibuprofen gibi ateş düşürücü ağrı kesiciler kullanması gerekmektedir. Grip tedavisi 7 ila 10 gün arasında değişebilmektedir.

GEBELER GRİP AŞISI YAPTIRSIN

ADH Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı, özellikle gebelere ve emziren annelere grip aşısı önerdi.. Aşının bebeği ve anneyi viral enfeksiyonlara karşı koruduğu söyledi.

KİMLER GRİP AŞISI OLAMAZ

Bursalı “6 aydan küçük bebekler, şiddetli yumurta alerjisi olanlar, geçmişte grip aşısı ile şiddetli allerjik reaksiyon öyküsü olanlar, influenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian- Barre sendromu geçirme öyküsü olan kişiler, ateşli orta- ağır hastalığı olanlar grip aşısı olmaması gereken gruptur” dedi.

Dr. Burak Bursalı, ayrıca gebeliğin ilk 3 aylık döneminde de annelerin grip aşısından kaçınmalarını önerdi.

YÜRÜYÜŞ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Gripten korunmanın aşıdan sonraki yoluda bağışıklık sistemini güçlendirmek diyen Dahiliye Uzmanı Dr.Burak Bursalı, yürüyüş gibi aerobic egzersizlerin düzenli yapılması halinde bağışıklık sisteminin güçleneceğini ve gribe yakalanma oranın düşeceğini söyledi.

Dr. Burak Bursalı, gripten korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren egzersiz ve yiyeceklerle beslenmek gerekir. Ellerin sık sık yıkanmasının ve grip sezonunda kalabalık alanlardan uzak durulmasını öneren Bursalı, “Mevsimsel beslenmenin yani koyu yeşil, kırmızı, sarı sebze ve meyveler yemenin ve bol su sıvı tüketmek bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve gribe yakalanma oranını düşürür” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.