Dolar 32,3319
Euro 35,1199
Altın 2.301,65
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Embriyo Transfer Merkezi için imzalar atıldı

Embriyo Transfer Merkezi için imzalar atıldı
Aksaray Anadolu AŞ
29 Haziran 2018 02:09

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi arasında imzalanan protokol çerçevesinde, bölgenin ihtiyaçları karşılayacak, uluslararası standartlara sahip Embriyo Transfer Merkezi Aksaray’a kuruluyor. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ve KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı protokolü imzaladı.

– Şehre, Bölgeye ve Ülkeye Katkı Sunmak Adına Çalışıyoruz –

Kaliteli damızlık sığır yetiştiriciliğinde, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan embriyo transferi uygulamalarının Türkiye’de de yaygınlaştırılması amacıyla ASÜ Veterinerlik Fakültesi tarafından hazırlanan Embriyo Transferi Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi projesi hayata geçiyor. Çalışma kapsamında KOP İdaresi ile önemli bir işbirliğine gittiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, yetiştiricilere ve sektördeki diğer paydaşlara embriyo transferinin uygulanabilirliğinin gösterilmesi bakımından, sığır yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Aksaray’da bu merkezin kurulmasının anlamlı olduğunu kaydetti. Projenin detaylarını anlatan Şahin, “Çalışmalarına başlanan, toplam bin 700 metrekare kapalı alana sahip Embriyo Eğitim, Uygulama ve Araştırma Bölümü’nde sperma laboratuvarı, depolar, veteriner hekim, idari ve teknik personel odalarının yer aldığı, kesintisiz enerjiye sahip 30 baş kapasiteli donör hayvan ahırı bulunacak. KOP İdaresinin mali destekleriyle hayata geçirilecek merkez, kombine bir ırk olarak ön plana çıkan Simental ırkı sığırların genetik ilerlemesi üzerine çalışmalar yapacak. Bu çalışmaların et ithaline çözüm olması bekleniyor. Şehre, bölgeye ve ülkeye katkı sunmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belki farklı meslekler, kurumlar yahut kişiler olmasa da hayat devam eder ama gıda olmazsa hayat devam etmez. Bizim açımızdan bu mesele çok önemli. Embriyo Transfer Merkezi’nde yapılacak her çalışma, ülkemizin ve insanımızın doğrudan faydasını görebileceği özellikler içeriyor” dedi.

– Üniversite-Sanayi-Kamu işbirliğinin Güzel Bir Örneği Yaşanıyor –

Türkiye’nin hayvancılık alanındaki en önemli sorunlarından birisinin doğum yapan ineklerden yaklaşık yüzde 30 gibi yüksek bir oranının tekrar gebe kalmaması olduğunu, bu durumun yüksek verim kapasitesine sahip çok sayıda ineğin erken yaşta kesime gönderilmesi anlamına geldiğini belirten KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, önemli noktalara dikkat çekti. İthalat yoluyla hayvansal ürün açığının kapatılmaya çalışıldığını belirten KOP Başkanı, “Bu durum ülkemiz açısından büyük döviz kayıplarına sebep olmaktadır. Embriyo transferi dâhil olmak üzere kullanılacak olan yeni teknolojiler sayesinde bu oranın aşağı çekilmesi mümkündür. Proje ile özellikle ülkemizin et ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmayı ve birim hayvandan elde edilen verimin ve dolayısıyla hayvancılıktan elde edilen gelirin arttırılmasını amaçlıyoruz. Yılda ortalama 400-450 bin baş hayvan ithal edilen ülkemizde Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde yeni kurulacak Embriyo Transferi Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezinin çalışmalarına başlamasıyla birlikte, hem hızlı bir ıslah çalışması yapılmış olacak ve hem de hayvan ithalatının büyük ölçüde önüne geçilerek milli ekonomiye katkılar sağlanacak. Kısa ve orta vadede bölgeye ve ülkeye, uzun vadede ise Balkanlar ve Ortadoğu gibi yakın coğrafyaya eğitim ve hizmet veren bir merkez olma hedefini taşıyoruz. Projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TİGEM, Ticaret Borsası gibi kurumlarla çok paydaşlı olması Üniversite-Sanayi-Kamu işbirliğinin de güzel bir örneğini oluşturmaktadır. Projeye katkı sağlayan başta Kalkınma Bakanlığımız olmak üzere bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından protokol imzalandı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.