Dolar 32,3396
Euro 35,1060
Altın 2.238,79
BİST 8.859,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

En Büyük Yatırım

Eğitimci / Öykü ve Köşe Yazarı
27 Ekim 2015 23:38

En büyük yatırım insanın kendisine yaptığı yatırımdır.

Kimileri ömrü boyunca başkalarına yatırım yapar, kimleri mala mülke, kimileride öteki dünyaya…

Oysaki insanın kendisinin ihtiyacı vardır yatırıma.

Nedir bu yatırım?

İnsan kendisini her konuda yetiştirmelidir. Yeteneklerini geliştirmeli, bilgi ile donatmalı, toplumda ciddi anlamda parmakla gösterilen biri olmalıdır.

Neden insan kendisine yapmalıdır yatırımı?

Hani “öteki dünyaya mı götüreceksin onca malı” denir ya. Kazandığın maddi şeyleri bir yerlere götürme şansın yoktur. Söz, çok doğrudur. Ölünce iş biter. Giderken bir kefenle gidersin. Bir kıynık bile alamazsın yanına.

Başkalarına yapılan yatırım ise geçicidir. O kadar insan kişinin hayatına belli dönemlerde girer çıkar. Paylaşımlar kısa sürede unutulur gider. Kim kime dumdumadır.

Gelişim, değişim ve dönüşüm önemlidir.

İnsan kendini değiştirmek, dönüştürmek istiyorsa bir yerlerden başlamalıdır. “Değişmeliyim, dönüşmeliyim” demelidir. “Eksiklerim, yanlışlarım var” diyebilmelidir. Kendinden kibiri söküp atmalıdır. Kişi doğruculuk, ben bilirimcilik, mükemmellik küçüklüğünden kurtulmalıdır.

Hata insana hastır. İnsan olan hata yapar.

Önemli olan kendi hatalarını, yanlışlarını görebilmendir.

Evet! Hatalıyım. Yanlış yaptım! Diyebilen insan doğru yoldadır. Çoğu şeyin farkına varmıştır. Değişime, dönüşüme açıktır. Değişiyor, dönüşüyor demektir.

Topluma yararlı insan değişen, dönüşen insandır. Eskilerde kalmış, hala eskilerin değerleriyle var olmaya çalışan her konuda engeldir. Sorunun ta kendisidir.

Bizim zamanımızda… başlayan cümlelerden hayır gelmez.

Anne, baba, öğretmen, usta, idareci, siyasetçi, doktor kim olursanız olun. Birilerine bir şeyler anlatmak istiyorsanız; önce kendinizden başlamalısınız. Örnek olamayan bir öğretmen; örnek olamayan bir anne, baba; örnek olmayan bir siyasetçi, bir idareci değiştiremez.

Bilmeyen değiştiremez!

Yatırımı kendisine yapanlar aynı zamanda başkalarına da yatırım yapmış olurlar. Kendini değiştirebilen başkasını da değiştirme gücüne sahiptir.

Dini konuda veya başka bir konuda bir şeyler anlatılmak istendiğinde kişilerden yola çıkılmaz mı? Büyük insanlardan hep örnekler verilmez mi? O insanların yaptıkları, ettikleri yaşamımıza yol göstermez mi? Onların ismi her yerde anılmaz mı? Sonsuzluğa meydan okuyan onlar değil midir?

Kim ne derse desin en büyük yatırım insanın kendine yaptığı yatırımdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.