Dolar 32,5355
Euro 34,8134
Altın 2.425,15
BİST 9.725,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 28°C
Paz 27°C

En Sağlam Liman ve Arkadaşlar

Tarihçi - Araştırmacı
28 Kasım 2017 22:30

Kitapsız bir dünya düşünebilir misiniz? Düşünmek isteyenlerin dünyayı ne hale getirdiğine bir bakın. Kitabı yakanların insanı katletmekte hiçbir tereddüt göstermediğini yine kitaplar haber veriyor bizlere. Kitaba, bilgiye göz ve kulak kapatanların medeniyetle zerre alakası olamaz. Uzatmaya gerek yok, en kısası ve özü dinimizin “Oku!” diye başlayan emridir. Ve ilk hitap budur. Tüm insanlara ilk emir “oku” olmuşsa biz de okuyacağız. İnsanı yani önce kendimizi, çevremizi, tabiatı, canlıları okuyacağız. Ne kadar çok okursak o kadar mutlu olacağız. O kadar da mutluluk kaynağı olacağız. Bunun için az çok hepimizin kitaplarla bir samimiyeti, muhabbeti vardır. Kiminin evinde 10 kiminin ise 10 bin kitabı vardır. Ama hiçbir zaman şahsi kütüphaneler -istisna hariç elbette- umuma açık kütüphaneler kadar zengin olamaz. Kütüphaneler bakımından şehrimiz gittikçe zenginleşiyor. Pekâlâ biz bu zenginliğin farkında mıyız?

Aksaray Halk Kütüphanesi 1926’dan beridir açık ve son zamanlarda öğrencilerin ders çalıştığı bir mekânın ötesine geçemedi. Bunun sorumlusu bizleriz. Günümüzde Halk, eski adıyla Millî Kütüphane’nin müdürü Çağatay abi’yle personeli, yine Zinciriye Medresesi Kütüphanesi’nde Yavuz abi ve de Aksaray Kültür Merkezi Kütüphanesi’nde Mehmet Bektaş, Salih Göktürk abiler gelen öğrenci ya da vatandaşlarımıza ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bulunmayan bir kitapsa temin ediyorlar. Ama bunun farkında olan binde bir diyebilirim. Çünkü toplum olarak sevmiyoruz okumayı. Bir de akıllı(!) telefon sonrası iyice unuttuk kitap okumayı. Halbuki şehrin merkezindeki halka açık olan Halk Kütüphanesi, Zinciriye Medresesi ve AKM Kütüphanesi yürüme mesafesinde ve sıcacık mekanlarda ücretsiz çay eşliğinde bilgiye ulaşmak ne kadar harika bir şey değil mi? Ne sigara dumanı var ne de boş muhabbet. En iyi arkadaşlar yani kitaplar size eşlik ediyor. Ama kimler farkında acaba?

En sağlam liman bilgidir, kütüphanedir. En sağlam arkadaş kitaptır.

Özellikle sizlere AKM Kütüphanesi’nden bahsetmek istiyorum. 80 bin civarında kitap var. Ana salonda yetişkinlerin ve hemen bitişiğindeki çocukların salonunda çok güzel arkadaşlar günden güne artıyor. Özellikle üst katta ihtisas kütüphanesi olabilecek kadar kıymetli kitaplar araştırmacılara hizmet veriyor. Yine başka bir salon araştırmacıların hizmetine girdi. Genelkurmay Başkanlığı yayınları, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları başta olmak üzere daha nice kıymetli kitaplar araştırmacıların, meraklıların hizmetinde. Kitap aşıkları Müdür Mehmet Bektaş ve Salih abiler gibi idealist insanların varlığı insana huzur veriyor. “Nasıl olsa maaşımı her türlü alırım. Yorulmaya ne gerek var?” demek yerine muhabbetle, samimiyetle, şevkle kurumların yetkilileri ile görüşüp çok değerli kitapları ücretsiz denilecek seviyede kütüphaneye kazandırıyorlar. Özellikle üst katlardaki salonları ve ihtiva ettiği kitapları incelediğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Aksaray’daki kütüphanelerde hem kitap hem de okur sayısını artırmak için gayret eden tüm çalışanlara can-ı gönülden teşekkür ve saygılarımı sunarım. Kütüphanelere yani limanlara ve sağlam arkadaşlara koşan okurlara da ayrıca tebriklerimi sunuyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.