Dolar 32,3361
Euro 35,1901
Altın 2.247,00
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

Engellilerde Farkındalık ve Türkiye’deki Özel Eğitim Hizmetleri paneli

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Türkiye’de, engellilere yönelik verilen hizmetlerin kalitesinin son yıllarda artış gösterdiğini ancak, henüz tam manası ile arzulanan yerde olunmadığını söyledi.

Engellilerde Farkındalık ve Türkiye’deki Özel Eğitim Hizmetleri paneli
Aksaray Anadolu AŞ
6 Aralık 2016 12:06

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Türkiye’de, engellilere yönelik verilen hizmetlerin kalitesinin son yıllarda artış gösterdiğini ancak, henüz tam manası ile arzulanan yerde olunmadığını söyledi.

– Türkiye Olarak Henüz Bu İşin Çok Başındayız –

ASÜ Engelli Birim Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Engellilerde Farkındalık ve Türkiye’deki Özel Eğitim Hizmetleri” konulu panelin açılışında konuşan Rektör Şahin, 2005 yılına kadar engelli bireylerle ilgili bir kanunun olmadığını, 2005’ten itibaren bir takım düzenlemelerin hayata geçirilmeye çalışıldığını belirtti. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sinin engellilerden oluştuğunu ve bu nüfusa etkili şekilde hizmet üretmek gerektiğini kaydeden Prof. Şahin, “2005 yılında çıkan kanunda, 7 yıl içinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, hizmet sunma biçimini engellilere uygun hale getirmesi isteniyordu. Yani, şehirlerdeki cadde ve sokakları kapsayan fiziki düzenlemeler dâhil, tüm çalışmaların 2012 yılına kadar tamamlanması gerekiyordu. Bu süre içinde alelacele bir takım çalışmalar yapıldı ama bu çalışmalar biraz da yasak savma kabilinden oldu. Henüz eksikler olduğu görülünce süre 2013’e kadar uzatıldı. Bu zaman zarfında daha sahici çalışmalar yapıldığını söyleyebiliriz” dedi. 2016’ya gelindiğinde önemli çalışmaların yapıldığının görüldüğünü ancak, henüz tam manası ile arzu edilen seviyeye erişilemediğini kaydeden ASÜ Rektörü, “Türkiye olarak bu işin çok başındayız. Samimi şekilde yapılan çalışmaların artması gerekiyor. Son 4 yılda üniversitemizde engelli asansörleri, sarı çizgiler ve bina rampaları standartlara uygun hale getirildi. Bunun dışında, görme engelli öğrencilerimiz için kitaplarını çoğaltabilecekleri özel bir fotokopi cihazı temin edildi ve sırf engellileri dikkate alan bir yönerge çıkartıldı” şeklinde konuştu.

– Akademik Düzenlemeler ve Desteklemeler Yapılıyor –

ASÜ Engelli Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Emine Fırat ise yaptığı konuşmasında, en büyük engelin sevgisizlik olduğunu söyledi. Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim almasının engellenemeyeceğini kaydeden Fırat, “Üniversite olarak bu düsturla hareket ediyoruz. Engellilerin topluma tam ve etkin katılımına olanak sağlamak için erişilebilir bir yükseköğrenim kurumu olma sorumluluğu taşıyoruz. Birimimiz, üniversitemizde öğrenimine devam eden engelli öğrencilere erişmek için çeşitli etkinlikler düzenlemektedir” dedi. Emine Fırat, ASÜ’deki çalışmaları özetle şu şekilde anlattı, “Bireysel farklılıkların dikkate alınmasıyla başlayan sorumluluklar eğitim ortamı, eğitim programı, sosyal ortamlar, fiziki çevre, iletişim, ulaşım, günlük yaşam etkinlikleri, beslenme, barınma, ders materyalleri, ölçme ve değerlendirme alanlarını kapsamaktadır. Bunun yanı sıra, özel gereksinimlere yönelik akademik düzenlemeler ve desteklemeler yapılmaktadır.”

Yapılan konuşmaların ardından panele geçildi. Yrd. Doç. Dr. Emine Fırat moderatörlüğündeki panelde Özel Eğitim Bölümü Araştırma Görevlisi Gülistan Yalçın, Özel Eğitim Bölümü Araştırma Görevlisi Onur Emre Kocaöz, Özel Eğitim Mesleki Eğitim Okulu Müdürü Rahmi Sinankılı ve Fatih Sultan Mehmet İlkokulu Türkçe Öğretmeni Aygül Altıntaş konuştu. Etkinlik, “Teşekkür Beratı” takdiminin ardından sona erdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.