Dolar 32,5998
Euro 34,8065
Altın 2.490,16
BİST 9.464,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 29°C

Eşitler arasında birinci sırada TBMM gelir

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, demokrasinin ortak alana ilişkin bir kavram olduğunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ise (TBMM), demokratik sistem açısından merkezi bir önem teşkil ettiğini belirtti..

Eşitler arasında birinci sırada TBMM gelir
Aksaray Anadolu AŞ
6 Mayıs 2016 01:30

Güçler ayrılığı prensibinin önemli olduğunun altını çizen ancak, “Eşitler arasında birinci kimdir?” denildiğinde TBMM’nin birinci sırada geldiğini ileten Şahin, “Çünkü orası asıl olanın, yani millet iradesinin dışa vurduğu mekândır” dedi.

– “Halk” İfadesi Genişleyen Bir Kavramdır –

ASÜ’de, TBMM Yasama Uzmanlarının da katıldığı bir “Yasama Semineri” gerçekleştirildi. Seminerin ardından öğrenciler, kurulan Model Parlamento’da temsili bir yasama faaliyetinde bulundu. Etkinliğin açılışında konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, bu etkinliğin, siyaset bilimi ve kamu yönetimine ilişkin bilgilerin aktarıldığı derslerin bulunduğu bölüm ve program öğrencilerine yönelik olarak düzenlendiğini, TBMM’de işlerin nasıl yapıldığının görülmesi açısından çalışmanın önemli olduğunu belirtti. TBMM’nin demokratik sistem açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Şahin, “Demokrasi, halkın kendi kendini idare etmesi şeklinde klasik bir ifadeyle tanımlanır. Buradaki ‘halk’ ifadesi, zaman içerisinde genişleyen bir kavramdır ve genellikle belirli bir yaşın üzerindeki nüfusu ifade eder. Başlangıçta sadece vergi verebilen zengin erkekleri ifade eden bir kavramdı, sonra tüm erkekleri kapsayan bir kavram haline geldi. Daha sonra ise kadınları, erkekleri ve gençlerin de büyükçe bir bölümünü kapsayan bir ifade haline geldi. Bu tanımın içerisinde yer alan herkesi biz halk olarak telakki ediyoruz” dedi.

– Demokrasi Kavramı Ortak Alana İlişkindir –

Demokrasinin bireysel kararlarla ilgili bir kavram olmadığını dile getiren Prof. Şahin, “Kişinin yıllık iznini nerede geçireceği ya da öğle yemeğinde ne yiyeceği meselesi demokratik tartışmanın konusu değildir. Demokrasi, ortak alana ilişkin bir kavramdır. Halk kendi kendini idare edecekse, birlikte alınması gereken kararları müzakere etmesi ve alınan kararları da birlikte uygulaması gerekir. Halkın kendi kendini bizzat idare etmesi anlamına gelen doğrudan demokrasi deneyimlerinin bugün pratikte karşımızda olmadığını, bunun yerine temsili demokrasiler üzerinden kendi kendimizi idare ettiğimizi biliyoruz. Temsili demokraside bir temsilci var ve bunun Türkiye’deki karşılığı milletvekilidir. Yani millet var ve onun vekili var. Burada asıl olan millettir. TBMM demokratik sistemin kalbi denilebilecek bir noktadadır. Güçler ayrılığı prensibi önemlidir ama ‘Eşitler arasında birinci kimdir?’ denildiğinde, TBMM birinci sırada gelir; çünkü orası asıl olanın yani millet iradesinin dışa vurduğu mekândır” dedi.

Yapılan bu açılış konuşmasının ardından TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı Yasama Uzmanı Gökhan Piri “Yasama Süreci,” TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı Yasama Uzmanı Mustafa Ceylan “Parlamenter Denetim Yolları,” TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Başkanlığı Yasama Uzmanı Neslihan Temelat ise “Kariyer İmkânları” konusunda sunumlarını yaptı. Sunumların ardından katılımcı öğrenciler, kurulan Model Parlamento’da temsili bir yasama faaliyeti gerçekleştirildi. TBMM’den gelen heyet günün sonunda ASÜ Rektörü Şahin’i makamında ziyaret etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.