Dolar 32,3229
Euro 35,1696
Altın 2.240,70
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Felsefe, özünde düşünmektir

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Araştırma Görevlisi Nuri Çiçek, felsefenin Yunanlılarla başladığı yönündeki tespitlerin, düşünen diğer tüm insanlara değer vermemek anlamına geldiğini, felsefenin insanlık var olduğundan beri var olduğunu söyledi..

Felsefe, özünde düşünmektir
Aksaray Anadolu AŞ
25 Aralık 2015 16:38

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından 33’üncüsü düzenlenen “Felsefe Toplantıları”nda, “Metafor ve Felsefe” başlıklı bir sunum yapan Araştırma Görevlisi Nuri Çiçek, felsefe tanımı ve felsefe-edebiyat ilişkisi üzerinde durdu. “Felsefe nedir?” sorusuna “Ne değildir?” diye karşılık verildiğinde, verilen cevapların felsefenin içine girebileceğine dikkat çeken Nuri Çiçek, “Felsefe, bir üniversitenin içindeki bölümde, hocaların almış oldukları doktora payelerinin etrafında yaptıkları bir faaliyet değildir. Bu faaliyete girdiğinizde siz, sadece kendinizi felsefeci görüyorsunuz ve felsefeyi sokaktan, yaşamın içerisinden uzaklaştırıyorsunuz. Bu nedenle felsefi düşünce ve felsefe, sahnenin arkasında değil, sahnede yer alan bir etkinlik olmak zorundadır. Aslında düşünen herkesin yaptığı bir şeydir felsefe ve özünde düşünmektir” dedi.

– Felsefenin Yunanlılarla Başladığı Kanaatine Katılmıyorum –

Bir filozof-yazar kişiliği oluşturmak için metafor ve felsefe şeklinde bir ilgi alanı olması gerektiğini kaydeden Çiçek, bir kelime veya bir kavramın bulunduğu anlam içerisinden çok daha farklı anlamları çağrıştıracak şekilde kullanılmasına metafor denildiğini, mecazın karşılığı olarak da metafor kelimesinin kullanıldığını söyledi. Bir filozof veya felsefecinin, düşüncelerini, sadece kendisinin ve o konuyla ilgilenen insanların anlaması yönünde sınırlaması durumunda, çok sınırlı bir bilginin aristokrasisine yol açacağından söz eden Çiçek, “Ama anlatmak istediklerini kelimelerle oynayarak, kelimelere farklı anlamlar yükleyerek yaparsa bir filozof-yazar olabilir ve anlaşılabilirliği artar” dedi. Çiçek, konuşmasının bir bölümünde ise felsefenin Yunanlılarla başladığı yönündeki kanaatin doğru olmadığına değinerek, “Yunanlılardan önce de kendisine “Ben kimim, tabiat nasıl bir şey?” diye soran insanlar vardı. Felsefe insanlık var olduğundan beri vardır. Felsefe, düşünmeye yönelik bir faaliyettir ve “Bunu sadece Yunanlılar yapmıştır” demek, düşünen diğer insanlara değer vermemektir” dedi.

Etkinliği akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Araştırma Görevlisi Nuri Çiçek, sunumunun ardından soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.