Dolar 32,3361
Euro 35,1955
Altın 2.247,62
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Geliştirilen üreteç, pilleri rüzgarla şarj ediyor

Geliştirilen üreteç, pilleri rüzgarla şarj ediyor
Aksaray Anadolu AŞ
20 Şubat 2017 14:25

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Uzun ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kurt, kablosuz sensörlerin enerji ihtiyaçlarını pil olmadan karşılayabilen bir sistem geliştirip, ürünün patentini aldılar. Yeni ürün, gerekli hallerde kablosuz sensörlerin pil ömrünü de uzatabiliyor.

“Farklı Rüzgâr Hızlarında Verimli Şekilde Elektrik Enerjisi Üretebilen Manyetik Piezoelektrik Üreteç” isimli çalışmasının üretiminin gerçekleştirildiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yunus Uzun, geliştirdikleri sistemin detaylarını anlattı. Ulaşılması zor yerlerde bulunan kablosuz sensörlerin enerji ihtiyaçlarının pillerle karşılandığını, pillerin enerjilerinin zamanla tükenmesinin, bazı durumlarda gerek değişim, gerekse şarj etme anlamında önemli bir problem oluşturduğunu dile getiren Yunus Uzun, geliştirdikleri sistemle bu sorunların bir ölçüde ortadan kalktığını belirtti. Piezoelektrik levhaların titreştirildiğinde elektrik enerjisi ürettiğini söyleyen ASÜ Öğretim Üyesi Uzun, “Her levhanın bir doğal frekansı vardır ve dolayısıyla rüzgârda çalışan bir üreteç, sadece belirli bir rüzgâr hızında verimli bir şekilde elektrik enerjisi üretebilmektedir. Geliştirdiğimiz yeni üreteçte, üç levhanın doğal frekanslarını değiştirerek daha geniş bir rüzgâr hızı aralığında etkin şekilde elektrik enerjisi üretmeyi mümkün hale getirdik” dedi. Bu sistemle üretilen gücün küçük değerde olmasına rağmen düşük güçlü cihazların enerji ihtiyacını karşılayabileceğini belirten Uzun, “Sistem, haberleşmeden, meteorolojiye kadar pek çok alanda kullanılan kablosuz sensörlerin enerji ihtiyaçlarının karşılanması veya pil ömürlerinin uzatılabilmesini mümkün hale getiriyor.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yunus Uzun, ilgili üretecin yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın neticesinde ortaya çıktığını vurguladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.