Dolar 32,3361
Euro 35,1901
Altın 2.247,00
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

Gün Sigarayı Boykot Günü

9 Şubat 2017 12:32

Sevgili Dostlar,

Yıl 365 gün ya hani, bu günler artık bazı kutlamalara yetmez oldu. Bazen bir iki kutlama aynı güne, aynı haftaya gelebiliyor.

Bizim esas konumuz bu günlerin nasıl yerleştirileceği konusu değil elbette. Biz bugün için bir şeyler yazıp, elimizden geldiği, dilimizin döndüğü kadar tebliğ görevimizi yerine getirmeye çalışacağız. İnşallah bizim tebliğimizi tebellüğ eden bir kişi de olsa çıkar da bu yazı da amacına ulaşmış olur.

Doğrusunu söylemek gerekirse yazıyı bana Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çorum Şubesi Başkanı Attila ALPAY gönderdi ve kendi sorumluluk bilinciyle tebliğini yapmış oldu. Yazıyı dikkatlice okuyup tebellüğ ettim. Bu sefer aynı sorumluluk duygusu ile bende sizlere tebliğ etmek için hem Alpay’ın yazısını ve hem de gönlüme düşenleri sizlerle paylaşmak istedim.

Bakın Ülkemizin ve insanlarımızın toplum sağlığını tehdit eden en büyük tehlikenin sigara olduğunu kaydeden değerli dostum Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çorum Şubesi Başkanı Attila ALPAY; o yazısında ne diyor:

“Bugün 9 Şubat… Sigarayı Boykot Günü.

Dünya sağlık örgütünce sembolik olarak kabul edilen bu gün yeryüzündeki tütün alışkanlığını boykot etmek ve dikkat çekmek için getirilmiştir. Yıllar önce devletin elden ve gözden çıkardığı Tekel idaresi artık özel sektörün ve çok uluslu şirketlerin malı olmuş ve denetlenemez bir duruma getirilmiştir. Sigara denilen nesne artık bir keyif aracı olmaktan çıkmış;  modifiye ve tütüne benzer bitkilerin içlerine kimyasal maddeler eklenerek ve bağımlığı artırılmış yeni bir zehirli alışkanlığa dönüştürülmüştür. Dünyada ve yurdumuzda bilhassa akciğer ve mesane kanserlerinin artması bunun en bariz göstergesidir. Sigara içenlerin yüzde doksan beşi akciğer kanserinden çok feci bir şekilde can vermektedir. Kalp ve damar Hastalıklarının artması, kısırlıklar, ruhsal gelişim bozuklukları, uyuşturuculara giden yollar hep sigaradan geçmektedir. Bu illetten milletçe kurtulmamız lazımdır.

 Tiryakilerin hemen hepsi de bu durumdan memnun değildir. Sigara bağımlılığı artık uyuşturucu bağımlılığı ile eşanlamlı hale gelmiştir. Her ikisine de cidden klinik takviye yapmak lazım gelmektedir. Hele yıllarca içenler bu zehirin vücutlarına verdiği kötü etkiyi hemen hissedecek ve ömür boyu hastane koridorlarından kurtulamayacaklardır. Çok sayıda kimyasal maddeden damla damla süzülen bu zehir insan beden ve ruh sağlığının biricik tehdididir.

 Ergenlikte başlayan sigara tiryakiliği insanımızın ortalama ömründen yirmi beş yılı götürmektedir. Bunu görmemek için çok duyarsız ve cahil olmak gerekir. Başlama yaşının çok erkene inmesi ve hemen tümüyle genç nüfusun bu illete duçar olması, onu kullanan velilerin çocuklarına bir şey söyleyemeyerek kötü örnek olmaları felaketin boyutunu büyütmektedir.

Bu gün vesilesiyle tüm tiryakileri bu korkunç zehirli alışkanlığı boykot etmeye ve sağlıklı bir yaşama çağırıyorum. Kendimize ve çevremize Bir söz verelim ve sigarayı bırakarak yepyeni bir hayata başlayalım.

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir ömür bizi bekliyor. Saygılarımla…”

Sevgili Dostlar,

Bir eğitimci olarak öğrencilerime her halimle örnek olmaya çalışırım. Eğer onlardan bir şey isteyeceksem önce onu kendimden isterim. Şöyle ki, onlardan güzel yazı yazmalarını isteyeceksem önce ben yazımı güzel yazmaya çalışırım ve hep onlara güzel yazı yazarım. Kötü söz söylememelerini isteyeceksem, ben onlara kötü söz söylemem. Bunun gibi, eğer kötü alışkanlıklar edinmemelerini, sigara içmemelerini isteyeceksem kesinlikle ben sigara içmem. İşte burada o kendime güvenimle gönlüme düşenleri siz sevgili dostlarımla paylaşıp, sizlerden bir istek de bulunmak istiyorum. Umarım beni kırmazsınız…

BIRAK ARTIK SİGARAYI

Yeşilay’a kulak ver de
Bırak artık sigarayı.
Tek sebeptir bin bir derde
Bırak artık sigarayı.

Güç sembolüydü milletin
Nerde o gücün, kuvvetin?
Sebebi belli illetin
Bırak artık sigarayı.

Bırakamam deme sakın;
Bırakıyorlar akın, akın
Bırakandan var mı farkın?
Bırak artık sigarayı.

Parasını eller alır
Dumanını yeller alır
Sana da zehiri kalır
Bırak artık sigarayı.

Bu can bize emanettir
Sağlık en büyük nimettir
Tüm bedenine şükrettir
Bırak artık sigarayı.

HALİL MANUŞ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.