Dolar 32,3330
Euro 35,1684
Altın 2.241,35
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Hasankeyf’te Artuklu dönemine ait 60 mezar bulundu

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında Artuklu Dönemi’ne ait 60 yeni mezar bulundu. Mezarların arasında 1,25 metre uzunluğunda sanduka da var..

Hasankeyf’te Artuklu dönemine ait 60 mezar bulundu
Aksaray Anadolu AŞ
3 Kasım 2017 22:26

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında Artuklu Dönemi’ne ait 60 yeni mezar bulundu. Mezarların arasında 1,25 metre uzunluğunda sanduka da var.

Hasankeyf eski mezarlıkta yapılan arkeolojik kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Hasankeyf Arkeolojik Kazı Başkanı Hemşehrimiz Yrd. Doç. Zekai Erdal, 2 haftadan beri yapılan kazı çalışmalarında Artuklu Dönemi’ne ait 60 yeni mezar bulunduğunu söyledi.

Yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserlerin kayıt altına alındıktan sonra, taşınabilir eserlerin müzede sergileneceğini belirten Erdal,

“Kazı yapılan alan Artuklu yani Eyyubiler öncesi dönemdeki mezarlık olarak adlandırılıyor. Şehrin kuzeyinde ve kalenin dışında yer alıyor.”

“Yaklaşık 2 haftadır süren bir temizlik çalışmaları neticesinde 60’ın üzerinde mezar tespit edildi. Bu mezarların 30’unda yazı ve süsleme var, bunların haricinde de yine mezarlık içerisinde şahideli mezar tipleri ve sandukalı mezarlar ortaya çıktı.”

Ortalama 96 santimetre olan sandukalı mezarlar arasında 125 santimetre uzunluğunda sanduka bulunduğunu belirten Erdal,

“Mezarlık İslami döneme ait olduğu için şahideler üzerine genellikle dini içerikli ayetler, hadisler veya ölümün verdiği acı ile alakalı mersiye tarzında iç yakan şiirler yer alıyor. Bunların dışında kişinin kim olduğu ve ölüm yılı, dini, ekonomik statüsü yer alıyor. Kazı çalışmalarımız 15 Aralık tarihine kadar devam edecek.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.